ZTE MF283+ - problem z aktualizacją

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

puszeq
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2015-01-10, 14:56
Lokalizacja: Stasin / Lublin

ZTE MF283+ - problem z aktualizacją

Postautor: puszeq » 2017-01-30, 22:14

W moim ZTE MF283+ odkąd pamiętam nie mogę przeprowadzić aktualizacji do wersji oprogramowania z 4-ką na końcu (obecnie cały czas jest z 3-ką). Poza tym nie ma dnia kiedy nie trzeba restartować routera. Piszę ten post dopiero teraz, bo dosłownie w ciągu ostatnich pół godziny musiałem router restartować około 10 razy, bo za każdym razem po kilku minutach zrywał sieć, czasami dało się wejść w menu routera, czasami nie. Co prawda, umowa kończy mi się na dniach i raczej zrezygnuję z obecnego operatora ze względu na niewystarczające pakiety danych. Poza tym, tak off-topic - co polecacie na następce nieszczęsnego ZTE - D-Link DWR-966 LTE czy Huawei E5186 LTE? Dodam, że potrzebuję jak największych prędkości (poza miastem, antena kierunkowa na 2x SMA) i STABILNOŚCI, bo tego mi notorycznie od dwóch lat brakuje. Z góry dzięki :)

Awatar użytkownika
Macallan
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2016-10-10, 11:02

Re: ZTE MF283+ - problem z aktualizacją

Postautor: Macallan » 2017-02-01, 13:11

Z aktualizacją ci nie pomogę, zadzwoń do supportu. Czy Orange przypadkiem nie blokuje możliwości aktualizacji? Natomiast przerywanie transmisji i konieczność restartów najczęściej wynika z konfliktu adresów IP. Jeśli masz podłączony drugi router, musisz na nim ustawić jako adres WAN np. 192.168.2.1 pozostałe adresy 192.168.2...., bo jeśli dobrze pamiętam ZTE 283+ ma fabrycznie 192.168.1.1. Jeśli nie masz podłączonego innego urządzenia mogącego powodować konflikt IP (routera, access pointa), to pozostaje znów support lub serwis ZTE. Jeśli chodzi o D-Link DWR-966 LTE używam go od pół roku z LTE Plusa i nie ma z nim problemów. Jego dodatkowym atutem jest agregacja z dwóch pasm, a więc wyższa prędkość Internetu, o ile jest się w zasięgu odpowiednich BTSów. Ja akurat w swojej lokalizacji mam nie najgorsze parametry odbioru z Plusa, od innych operatorów znacznie gorzej. Z Huawei E5186 nie mam doświadczenia.

Awatar użytkownika
MarcinNS
Stały użytkownik forum
Posty: 92
Rejestracja: 2015-12-06, 20:38

Re: ZTE MF283+ - problem z aktualizacją

Postautor: MarcinNS » 2018-08-13, 19:50

Witam,
podepnę się pod ten temat.
Mam "nowego" ZTE 283+ z
Wersja oprogramowaniaCR_ORAMF283+V1.0.0B04
Wersja firmwareBD_ZM8630V1.0.0B11
Wersja sprzętowaPCBMF283+V1.0.0
wiem że są nowsze wersje ale aktualizacja mi się nie ściąga. Czy ktoś wie dlaczego i co z tym fantem zrobić?
Zależy mi na opcji wyboru pasma tak aby podpinać się pod konkretnego BTS-a.

FF2004
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 156
Rejestracja: 2017-05-05, 15:57

Re: ZTE MF283+ - problem z aktualizacją

Postautor: FF2004 » 2018-08-14, 07:20

Najnowsze oprogramowanie to CR_ORAMF283+V1.0.0B08; BD_ZM8630V1.0.0B12.
Jest tam menu wyboru pasma pracy, nie ma możliwości wyboru i zablokowania konkretnego BTSa.
Jak się nie aktualizuje, to wyślij do serwisu celem aktualizacji.

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 5394
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: ZTE MF283+ - problem z aktualizacją

Postautor: onken » 2018-08-14, 13:24

W żadnym sprzęcie nie ma możliwości wyboru konkretnego BTSa

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c. Kontakt na PW

FF2004
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 156
Rejestracja: 2017-05-05, 15:57

Re: ZTE MF283+ - problem z aktualizacją

Postautor: FF2004 » 2018-08-14, 13:50

są przemysłowe urządzenia na OpenWRT, które mają funkcję PCI Lock, czyli wybierasz sobie stację z listy dostępnych....ale to inna półka cenowa


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości