Huawei B715 z Play

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

TOMAS1911
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2015-10-03, 07:18

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: TOMAS1911 » 2018-11-10, 11:48

Witam. Kupiłem wczoraj B715 od Playa i mam problem z Lanem tak jak inni użytkownicy. Po wifi 5g mam prędkości ok 70mb natomiast po lanie max 30-35, wysokie pingi, często wręcz strony ładują się tak długo że wywala błąd. Lan w kompie mam stary 10/100. Czy postawienie Acces Pointa 10/100/1000 załatwi sprawę czy jednak męczyć się z serwisem?

emigrant
Użytkownik forum
Posty: 46
Rejestracja: 2012-07-28, 23:41
Lokalizacja: /dev/hell

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: emigrant » 2018-11-11, 12:22

Czy w tym B715 można już agregować jednocześnie 1800, 2100 i 2600?

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 4086
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: onken » 2018-11-11, 12:32

Na mojej sztuce i BTS agreguje.

emigrant
Użytkownik forum
Posty: 46
Rejestracja: 2012-07-28, 23:41
Lokalizacja: /dev/hell

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: emigrant » 2018-11-11, 12:56

Niedawno Play postawił niedaleko mnie( 5 km) nowy BTS, 2 miesiące temu dostali pozwolenie i są 4 pasma LTE 800, 1800, 2100 i 2600. Mam na maszcie domowym Cybertecha dualnego 15 dBi 1800 MHz, 10 metrów kabla h155, a modem to Huawei E3372s-153. Robi(ł) mi to za backupowy net z Orange. Wszystkie częstotliwości LTE są aktywne. Orange nie mogę już używać bo w OFnK wyłączyli przedłużanie sms'em bonusów. Muszę się przeklikać na Play, także pre-paidowy. Mniejsza o to.

Na przykład na częstotliwości 2100 MHz mam tak:

RSSI: -55dBm
RSRP: -76dBm
RSRQ: -4dB
SINR: >=30dB
Cell ID: xxxxx
PCI: 158

Wydaje mi się, że dość przyzwoite parametry jak na odległość kilku km? Co ciekawe ten Cybertech chyba bardziej jest zestrojony na 2100 MHz. Na 1800 MHz są gorsze parametry, np. RSRP jest -80dBm a tu jak widać na 2100 MHz mam -76dBm. Na częstotliwości 2600 MHz o ile pamiętam miałem RSRP -98dBm.

Chciałbym te 4 lub 3 pasma( 1800 2100 2600) zagregować. Wydaje mi się agregowanie 800 jest bez sensu. Co tu można ciekawego kupić na dziś? Mam tu na myśli router i antenę. Nie wiem, B715 i ATK-504 lub Cybertwcha ta 17 dBi 1800-2600?

grzegorzsad
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-11-05, 19:01

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: grzegorzsad » 2018-11-12, 10:03

Czy po wyłączeniu i ponownym włączeniu , ruter wymaga u Was wpisania loginu i hasła.U mnie dodatkowo karta sim zabezpieczona pinem (bez możliwości zdjęcia, karta z Orange) żąda wpisania pinu,jest tam możliwość odhaczenia, żeby nie było wymagane logowanie pinem do sim , ale u mnie to nie chce zadziałać.
Czy po zmianie oprogramowania z seri 965 ruter po restarcie nie żąda hasła? Wyłączam ruter na noc i rano wpisywanie.
Nowy nabytek na gwarancji ,poczekam z miesiąc jesli będzie działał bezwawryjnie to zmieniam oprogramowanie zalerzy mi na odblokowanym RJ 11.

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 4086
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: onken » 2018-11-12, 12:10

Jak masz kartę z pinem bez opcji wyłączenia to nic nie zrobisz.

Wymień w salonie sima na nowego, bez pinu.

//korekta ostatniego zdania by dzejk.
Ostatnio zmieniony 2018-11-12, 13:13 przez dzejk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta

fatum1
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 320
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: fatum1 » 2018-11-12, 15:33

Wystarczy kupić starter za 5 pln i samemu na orange.pl sobie to wymienić.

grzegorzsad
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-11-05, 19:01

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: grzegorzsad » 2018-11-12, 15:38

onken pisze:Jak masz kartę z pinem bez opcji wyłączenia to nic nie zrobisz.

Wymień w salonie sima na nowego, bez pinu.

//korekta ostatniego zdania by dzejk.

Dzięki o tym to wiem tylko pomarańczowi żadają za to około 20żł a na karcie jest końcówka danych z Grunwaldu więc nie warto .

grzegorzsad
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-11-05, 19:01

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: grzegorzsad » 2018-11-12, 15:52

fatum1 pisze:Wystarczy kupić starter za 5 pln i samemu na orange.pl sobie to wymienić.
O takiej opcji nie wiedziałem,kupujesz starter i migrujesz innym starym numerem na kupiony starter?

fatum1
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 320
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: fatum1 » 2018-11-12, 18:09

Dokładnie, tylko nie aktywuj go czasami. Jeżeli nie masz konta na swój nr w Orange to załóż i jedna z opcji to wymiana karty. Jeżeli starter za 5 zł to chyba z 10 zł ściągną z konta i sprawa załatwiona. Sam tak zrobiłem bo miałem z pinem.

ramonramirez
Stały użytkownik forum
Posty: 97
Rejestracja: 2015-06-16, 10:54
Lokalizacja: WRO

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: ramonramirez » 2018-11-17, 22:04

TOMAS1911 pisze:Witam. Kupiłem wczoraj B715 od Playa i mam problem z Lanem tak jak inni użytkownicy. Po wifi 5g mam prędkości ok 70mb natomiast po lanie max 30-35, wysokie pingi, często wręcz strony ładują się tak długo że wywala błąd.


U mnie po lanie do drugiego routera jest ok, tzn. da się używać, ale jest o połowę wolniejszy transfer. Gdy podczas dnia przez wifi z B715 mam 40mbit, na drugim access poincie mam 20. Nocą, gdy na B715 jest 70mbit, na drugim routerze 35.

Access point jest na OpenWRT, w logach widzę, że łączy się jako gigabit, full-duplex. Może to wina kabla, 20m taniego chińskiego Cat 5E z Allegro.

Podłączyłem inny access point (100mbit ethernet). Prędkości są tak samo równo o połowę niższe.

Gdy jestem połączony przez access point (zarówno ten z gigabit ethernet, jak i ten z setką) przez wi-fi, pinguję B715 i wychodzą bardzo nierówne wartości:

Kod: Zaznacz cały

64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=0 ttl=64 time=104.628 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=10.624 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=122.769 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=3 ttl=64 time=5.868 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=4 ttl=64 time=1.254 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=5 ttl=64 time=15.630 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=6 ttl=64 time=2.228 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=7 ttl=64 time=39.832 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=8 ttl=64 time=95.996 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=9 ttl=64 time=108.451 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=10 ttl=64 time=125.815 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=11 ttl=64 time=2.295 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=12 ttl=64 time=2.161 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=13 ttl=64 time=2.310 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=14 ttl=64 time=1.427 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=15 ttl=64 time=42.991 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=16 ttl=64 time=48.708 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=17 ttl=64 time=50.306 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=18 ttl=64 time=1.765 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=19 ttl=64 time=2.077 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=20 ttl=64 time=2.442 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=21 ttl=64 time=146.852 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=22 ttl=64 time=1.399 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=23 ttl=64 time=1.291 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=24 ttl=64 time=2.262 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=25 ttl=64 time=2.904 ms
64 bytes from 192.168.8.1: icmp_seq=26 ttl=64 time=2.145 ms

fatum1
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 320
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: fatum1 » 2018-11-26, 08:42

Pojawił się taki firmware B715-23c_11.197.01.00.965. Mimo iż mamy zainstalowany region 965 aktualizacji nie dostałem. Może ktoś miał więcej szczęścia ?

fatum1
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 320
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: fatum1 » 2018-11-27, 14:01

Nikt nie otrzymał aktualizacja do 197.01.00.965 będąc na 195.03.01.965 ? Pokazał się na płatnych serwerach i próbuję dojść czy IMEI ma znaczenie czy po prostu jeszcze nie wrzucono go dla wszystkich.

fatum1
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 320
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: fatum1 » 2018-11-29, 16:23

No i pojawił się na 4pda 197.01.00.965 :D

andrus555
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2016-08-28, 13:32

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: andrus555 » 2018-12-09, 13:36

Tyle co mi wiadomo Huawei rozsyła soft po numerze IMEI ,czyli aktualizacje oprogramowania do fabrycznie zainstalowanego softu pod danego operatora lub regionu itp.Można oczywiście zmienić numer IMEI ale to jest nielegalne.Możesz wgrać aktualizacje 197.01.00.965 przez aktualizacje lokalną po lanie.


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości