Huawei B715 z Play

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 3950
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: onken » 2018-12-09, 14:05

Ktoś wrzucił gdzieś ?? Może bym wgrał lokalnie i sprawdził ??

andrus555
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2016-08-28, 13:32

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: andrus555 » 2018-12-09, 15:40

Jest do ściągnięcia na forum 4PDA po uprzednim zarejestrowaniu się do tego forum.

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 3950
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: onken » 2018-12-09, 16:43

To ja wiem, ale moze jednak ktoś wrzucił na coś polskiego....

Ten ich język to .....

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6339
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: dzejk » 2018-12-09, 18:16

wrzucam do siebie
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

fatum1
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 276
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: fatum1 » 2018-12-10, 08:55

andrus555 pisze:Tyle co mi wiadomo Huawei rozsyła soft po numerze IMEI ,czyli aktualizacje oprogramowania do fabrycznie zainstalowanego softu pod danego operatora lub regionu itp.Można oczywiście zmienić numer IMEI ale to jest nielegalne.Możesz wgrać aktualizacje 197.01.00.965 przez aktualizacje lokalną po lanie.


W B525 nie miał znaczenia IMEI, widać w przypadku B715 może być inaczej. Ta fragmentacja trochę wkurzająca w Huawei.

tomek_s
Stały użytkownik forum
Posty: 58
Rejestracja: 2014-08-26, 08:00
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: tomek_s » 2018-12-10, 12:04

Cześć
Od jakiegoś czasu zauważyłem znaczne obniżenie prędkości internetu. Początkowo ustawienia połączenia robiłem prze oprogramowanie na routerze "automatycznie, tylko LTE, tylko 3g" i nie zauważyłem znacznej poprawy. Zainstalowałem sobie HM -a i aktualnie mam , najprawdopodobniej agregowane pasma 800, 1800 i 2600 i średnia prędkość to ok dla dl 20Mbps. Około 8 m-cy temu miałem 50-80 Mbps. Dzwoniłem do Play, coś tam sobie sprawdzili, coś tam niby porobili i miało być lepiej ale nie jest. konsultant zasugerował mi wymianę karty sim.

Aktualnie łączę się do:
Play (26006) ID: TCZ0601
Tczew, ul. Tczewska 10 - komin
Dystans od tego nadajnika do mnie to ok 2,19 km

posiadam antenę na ten nadajnik
Cybertech:
Nazwa Panel LTE CT15_1.8_Duo
Zysk energetyczny [dBi] 15
Pasmo [MHz] 1800MHz
Polaryzacja V/H
Kąt promieniowania w płaszcz. poziomej 30
Kąt promieniowania w płaszcz. pionowej 30
Impedancja [omów] 50
Złącze antenowe do rotuera SMA
Wymiary anteny [mm] 420x210x30mm
Kabel niskostratny H155 PE

Wydaje mi się że antena ta, nie do końca jest odpowiednia dla moje urządzenia. Ale tak jak pisałem wcześniej 50-80 Mbps mi wystarczało, ale teraz te 20 Mbps jest to wartość maksymalna i uśredniona, bo wskazówka prędkościomierza na speedtest nie jest stabilna tylko waha się pomiędzy 2 a 20.
Testy przeprowadzane o różnych porach i dniach.
Proszę Was o pomoc:
- Czy wymienić Karte SIM?
- Czy wymienić antenę, a jeśli jak to na jaką?
- Czy odległość od nadajnika (2,19km) to nie jest za duża na LTE 2600 Mhz
- Czy potrzebujecie jeszcze jakieś dane, które mogły by Wam lepiej mi pomóc.
Z góry dziękuję :ok:

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 11898
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: matek451 » 2018-12-10, 14:47

Screeny z Hmanagera dla wszystkich pasm LTE z tą anteną oraz speedtesty dla każdego.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

tomek_s
Stały użytkownik forum
Posty: 58
Rejestracja: 2014-08-26, 08:00
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: tomek_s » 2018-12-10, 18:18

O to sreeny:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

tomek_s
Stały użytkownik forum
Posty: 58
Rejestracja: 2014-08-26, 08:00
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: tomek_s » 2018-12-10, 18:20

i następne bo coś poszło nie tak, ps. nie wiem jak zrobic aby obrazki były obok siebie:)

tomek_s
Stały użytkownik forum
Posty: 58
Rejestracja: 2014-08-26, 08:00
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: tomek_s » 2018-12-10, 18:24

Screeny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

tomek_s
Stały użytkownik forum
Posty: 58
Rejestracja: 2014-08-26, 08:00
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: tomek_s » 2018-12-10, 19:05

I jeszcze jedno czemu taki słaby sygnał skoro router jest za ścianą 2 m od miejsca pomiaru
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

artoist
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2018-08-25, 10:39

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: artoist » 2018-12-10, 21:17

Witam

Od 2 miesięcy mam B715 z Play a jakże :) ogólnie działa dobrze, prędkości są dla mnie satysfakcjonujące /150-210 Mbps/ ale jest jedna sprawa która doprowadza mnie do szewskiej pasji a mianowicie fakt, że router żongluje mi ciągle adresami IP. Do B715 mam podpięty apple tv 4k, tuner vu+ solo 4k oraz 2 urządzenia NAS od Synology. Przy każdym połączeniu ftp poprzez total commandera z tunerem oraz synology muszę ręcznie edytować adres bo mimo iż w opcjach zawęziłem przedział do 10 nr_ów to i tak router nimi żongluje... więc wchodzę w opcje sprawdzam jaki tym razem adres wpakował dla urządzenia, edytuję go w TC i wreszcie mogę spokojnie przegrywać pliki. Jeśli chodzi o prędkości to nie mam uwag osiągam ponad 100 MBps tak jak w starszym Fritzu na portach 1GbLan. Ale reasumując czy warto zmodyfikować soft na fabryczny przy jednoczesnej utracie gwarancji? Czy wtedy spokojnie przypiszę konkretne urządzenie do IP na stałe? A może jest opcja aby to zrobić na sofcie fabrycznym od Playa który u mnie agreguje częstotliwości dobrze i prędkości też mi odpowiadają? A może ktoś mi podpowie inne rozwiązanie? Np dokupienie switcha?

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 3950
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: onken » 2018-12-10, 21:31

A co za problem ustawić każdemu urządzeniu na sztywno stały IP ????

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 11898
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: matek451 » 2018-12-10, 21:40

A po co switch? Adresy i tak rozdaje B715. Z tego co sobie przypominam to na FW z Play nie ma możliwości rezerwacji adresów LAN dla konkretnego urządzenia po MAC, sprawdź zresztą sam. Jeśli jest inny soft z taką opcja w FW to pozostaje zmiana. Poczytaj wcześniejsze posty w tym temacie, popytaj @dzejka on ma softy do B715.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6339
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: dzejk » 2018-12-10, 22:03

a co za problem ustawić stałe ip na urządzeniach, spoza zakresu dhcp routera?
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości