Huawei B715 z Play

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 12598
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: matek451 » 2018-12-19, 13:34

Z którego BTS-a Play i czy korzystasz z anteny zewnętrznej? Pomiar DL/UL wieczorem pokazuje faktyczne obciązenie sieci. W agregacji LTE2100+1800+800 jest 25MHz pasma co w MIMO2x2 daje w teorii DL do 187Mb/s.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

tomek_s
Stały użytkownik forum
Posty: 58
Rejestracja: 2014-08-26, 08:00
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: tomek_s » 2018-12-19, 13:57

Mam kilka pytań:
1. Czy w B715 można polepszyć sygnał Wi-Fi
2. Czy jeśli mam włączone obie częstotliwości 2,4 GHz i 5 GHz to automatycznie jakość sygnału spada dla każdej z nich?
3. Czy można w B715 dać priorytet dla urządzenia podłączonego do rutera, jeśli tak to gdzie?
4. Czy można podłączyć jakieś urządzenie po lanie aby w innym pomieszczeniu dać lepszy sygnał Wi-Fi 5GHz, jeśli jak to czy możecie coś polecić?

radas92PL
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2018-05-18, 20:36

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: radas92PL » 2018-12-19, 14:05

matek451 pisze:Z którego BTS-a Play i czy korzystasz z anteny zewnętrznej? Pomiar DL/UL wieczorem pokazuje faktyczne obciązenie sieci. W agregacji LTE2100+1800+800 jest 25MHz pasma co w MIMO2x2 daje w teorii DL do 187Mb/s.

Korzystam z BTS 5605 który znajduje się we Frankach Wroczynskich. Antena podłączona.

jurekz1978
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2018-09-12, 20:00

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: jurekz1978 » 2018-12-20, 21:06

1. Nie można polepszyć sygnału WiFI (jedyna opcja to polatać po mieszkaniu z routerem - dodatkowej zew anteny nie można dołożyć)
2. Ciekawe pytanie - trudno mi powiedzieć
3. Na sofcie Play nie można - na innym nie wiem
4. Można podłączyć inne urządzenie po lanie np stary router i z niego mieć WiFi (jednak podobno w B715 są problemy właśnie z lanem)

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3331
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: radius » 2018-12-20, 21:15

@radas92PL, a chociaż karty 5 GHz w technologii AC posiadasz w swoich urządzeniach czy dusiłeś go na 2,4 GHz?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

radas92PL
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2018-05-18, 20:36

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: radas92PL » 2018-12-21, 08:02

A możesz mi podpowiedzieć jak to sprawdzić? Mówiąc szczerze- jestem zielony w tych kwestiach :)

radas92PL
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2018-05-18, 20:36

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: radas92PL » 2018-12-21, 12:49

Ok, już sobie poradziłem, zmieniłem w ustawieniach karty sieciowej na 5GHz.

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3331
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: radius » 2018-12-21, 20:55

Nie wiem na co pozwala soft Huawei, ale jeśli włączysz w ustawieniach routera sieć TYLKO 5 GHz z szerokością kanału 80 MHz to już wiadomo, że AC.
I wtedy na odbiornikach sprawdzasz czy Ci wyszukuje czy nie dany SSID.
Inna opcja to, np. z poziomu AIDA64 odczytać dane karty sieciowej.
Korzystając z 5 GHz w AC prędkości powinny być wyższe. Przynajmniej teoretycznie.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

tomek_s
Stały użytkownik forum
Posty: 58
Rejestracja: 2014-08-26, 08:00
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: tomek_s » 2018-12-27, 21:41

Witajcie,
Dziś porobiłem testy
Połączenie komputer - ruter WiFi 5Ghz (Szybkość łącza 433/433Mbps)
Ruter B715
Antena dualna antena kierunkowa PANEL LTE CT-15_1.8_Duo MIMO (15dBi/1800MHz)
Próby były na następujących parametrach:
Próby prędkości na stronie speedtest.net

Dla LTE 800
PASMO 5 Mhz
RSSI -67
RSRQ -10
RSRP -93
SINR 13dB
Test 1 PING 22 DL 32,97 UL 6,44
Test 2 PING 24 DL 0,63 UL 3,16

Dla LTE 1800
PASMO 10 Mhz
RSSI -75
RSRQ -7
RSRP -92
SINR 12dB
Test 1 PING 23 DL 4,46 UL 2,36

Dla LTE 2100
PASMO 10 Mhz
RSSI -73
RSRQ -8
RSRP -96
SINR 14 dB
Test 1 PING 24 DL7,87 UL 3,35

Dla LTE 2600
PASMO 20 Mhz
RSSI -77
RSRQ -9
RSRP -103
SINR 6 dB
Test 1 PING 28 DL 0 UL 0

Dla LTE 800+1800
PASMO 10 Mhz
RSSI -77
RSRQ -9
RSRP -103
SINR 6 dB
Test 1 PING 23 DL2,38 UL 7,48

LTE 800+2100
PASMO 10 Mhz
RSSI -77
RSRQ -9
RSRP -96
SINR 11 dB
Test 1 PING 23 DL4,51 UL3,79

LTE 800+2600
PASMO 20 MHz
RSSI -75
RSRQ -8
RSRP -102
SINR 6dB
Test 1 PING 68 DL6,52 UL10,89

Dla LTE 1800+2100
PASMO 10 Mhz
RSSI -73
RSRQ -11
RSRP -93
SINR 14dB
Test 1 PING 26 DL 14,59 UL 5,69

LTE 1800+2600
PASMO 10 Mhz
RSSI -73
RSRQ -11
RSRP -93
SINR 10dB
Test 1 PING 25 DL 14,59 UL 7,35

Dla LTE 2100+2600
PASMO 10 Mhz
RSSI -69
RSRQ -9
RSRP -96
SINR 10dB
Test 1 PING23 DL16,75 UL3,34

Dla LTE 800+1800+2600
PASMO 5Mhz
RSSI -75
RSRQ -8
RSRP -103
SINR 5dB
Test 1 PING 25 DL 32,79 UL 13,72
Test 2 PING 27 DL 10,2 UL 5,9
Test 3 PING 26 DL 19,56 UL 5,14
Test 4 PING 27 DL 8,4 UL 1,79

Dla LTE 800+1800+2100
PASMO 5 Mhz
RSSI -77
RSRQ -10
RSRP -92
SINR 13
Test 1 PING 23 DL 14,93 UL 6,34
Test 2 PING 27 DL 18,52 UL 2,82
Test 3 PING 23 DL 28,23 UL 8,03
Test 4 PING 26 DL 12,31 UL 6,53

Jak widać parametr RSRP jest do poprawy, czy zmiana anteny coś zmieni?
Czy może mam przestawić się na inny nadajnik, aktualnie łączę się do tego: Play (26006) ID: TCZ0601
Tczew, ul. Tczewska 10 - komin i w lini prostej 2,31 km , ale jest jeszcze jeden : Play (26006) ID: TCZ0002
Tczew, ul. 30 Stycznia 32 - maszt Plusa ale on już jest 1 km dalej ode mnie.
Koleżanki / koledzy pomożecie?

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 12598
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: matek451 » 2019-01-02, 17:25

Zastanawia ten brak DL/UL na LTE2600 mimo ze RSRP jest na dostatecznym poziomie ale w agregacji LTE2600+800 to pasmo jako podstawowe daje słaby DL i wyższy UL. Zrobiłbym test pod samym BTS-em TCZ00601 na twoim kierunku na karcie Play i telefonie z Network cell info, pod BTS-em połaczy cię na LTE2600 lub w agregacji z tym pasmem jako podstawowe jeśli telefon obsługuje LTE-A. Speedtest DL/UL wieczorem pokaże co warte jest to pasmo z tego BTS-a.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

tomek_s
Stały użytkownik forum
Posty: 58
Rejestracja: 2014-08-26, 08:00
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: tomek_s » 2019-01-03, 17:47

matek451 pisze:ZZrobiłbym test pod samym BTS-em TCZ00601 na twoim kierunku na karcie Play i telefonie z Network cell info, pod BTS-em

Taki wynik ale dziwne wskazania co do lokalizacji nadajnika na zakładce mapa w NCI Lite.
Capture+_2019-01-03-16-31-18.png
Capture+_2019-01-03-16-32-30.png
Capture+_2019-01-03-16-34-11.png

Natomiast HManager wskazuje komin
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 12598
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: matek451 » 2019-01-03, 17:51

To BTS Tczewska, mapa w NCI pokazuje bzdury, ECI z 23 na końcu to LTE2600 z niego, ten z 20 na końcu i lepszym RSRP to LTE1800.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

tomek_s
Stały użytkownik forum
Posty: 58
Rejestracja: 2014-08-26, 08:00
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: tomek_s » 2019-01-03, 20:38

matek451 pisze:To BTS Tczewska, mapa w NCI pokazuje bzdury, ECI z 23 na końcu to LTE2600 z niego, ten z 20 na końcu i lepszym RSRP to LTE1800.
Dziękuje
To wracam do pytania : czy zmiana anteny z aktualnej 15dBi 1800MHz dual mimo od cyberteha na inną mocniejszą o paśmie do 2600Mhz coś zmieni czy dać sobie spokój?
ps. Jaka jest strata w dBi na kablu H155 PE aktualnie mój ma 10mb?

cici
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2019-01-03, 22:27

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: cici » 2019-01-03, 22:37

podłaczyłe B715 zamiast b593
działa jak marzenie
ale funkcjonalność mnie zaskoczyła
1) mam karte z orange ze stałym IP a po włozeniu do b715 IP jest zmienne
2) nie potrafie równiez uruchomić przekierowania portów
3) nie ma równiez rezerwacji adresów w sieci wewnetrznej - ale bez tego da sie życ
Natomiast ma ktos rozwiąznie na punkt 1 i 2 ?

cici
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2019-01-03, 22:27

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: cici » 2019-01-03, 23:00

zwracam honor
zapomniałem ze trzeba wpisac inny APN
no to pozostał punk 3) ale przezyje


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Rafix7777 i 3 gości