MF283+ Log systemowy po aktualizacji

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
MarcinNS
Stały użytkownik forum
Posty: 92
Rejestracja: 2015-12-06, 20:38

MF283+ Log systemowy po aktualizacji

Postautor: MarcinNS » 2017-09-19, 19:33

Witam,

po aktualizacji ZTE MF 283+ nie mogę wygenerować loga systemowego który był dostępny w starej wersji.

Pamiętam, że jak ustawiałem sobie antenę(prawie 2lata temu) to w sekcji Ustawienia/Ustawienia urządzenia/Log systemowy
była opcja wygenerowania logów z rsrp, rsrq, rssi, sinr.

Teraz jak wybieram Nagrywanie Logu/Domowa i dam zastosuj pojawia się komunikat Powodzenie i....nic więcej.
Wcześniej pojawiało się okienko z wynikami.

Wersja oprogramowaniaCR_ORAMF283+V1.0.0B06
Wersja firmwareBD_ZM8630V1.0.0B12
Wersja sprzętowaPCBMF283+V1.0.0

Też tak macie? Nie chcę robić twardego reseta całego routera jeśli po updatecie u Was też nie generuje logów.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6937
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: MF283+ Log systemowy po aktualizacji

Postautor: dzejk » 2017-09-19, 23:11

A z apką http://3wg3-watch.port0.org/3wg3-watch-v3.zip nie działa już ? Tam też masz parametry sygnału.
TP-LINK TL-WR1043NDv2 @ LuCI openwrt + Huawei e3372s-153 hilink mod
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

Awatar użytkownika
MarcinNS
Stały użytkownik forum
Posty: 92
Rejestracja: 2015-12-06, 20:38

Re: MF283+ Log systemowy po aktualizacji

Postautor: MarcinNS » 2017-09-20, 16:37

Super dzięki. Tak nawet lepiej bo jest autorefresh. Btw teraz zauważyłem że mi BTS-a zmodernizowali o support 800 Mhz 2600Mhz.
Łączył mi się modem na częstotliwości nieobsługiwanej przez antenę. :mur:
Antenę mam na 1800Mhz, niebawem kończy mi się umowa a rozumiem że teraz BTS obsłuży mi agregacje pasma jeśli podepnę odpowiedni sprzęt?
Czy warto zmieniać antenę na wielozakresową, tak pod agregację? Trochę off topic ;)

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6937
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: MF283+ Log systemowy po aktualizacji

Postautor: dzejk » 2017-09-20, 20:18

Pokaż parametry z programu na tych pasmach.
TP-LINK TL-WR1043NDv2 @ LuCI openwrt + Huawei e3372s-153 hilink mod
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

Awatar użytkownika
MarcinNS
Stały użytkownik forum
Posty: 92
Rejestracja: 2015-12-06, 20:38

Re: MF283+ Log systemowy po aktualizacji

Postautor: MarcinNS » 2017-09-20, 21:14

Nie wiem jakim sposobem mogę mieć ujemnego SINR(tutaj akurat dobrze to być na +) a czasem tak się zdarza. Według materiałów o LTE połączenie teoretycznie nie byłoby możliwe ze względu na szumy/zakłócenia.
Normalnie(godziny szczytu) SINR jest znacznie mniejszy(czyli gorzej) niż na screenie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6937
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: MF283+ Log systemowy po aktualizacji

Postautor: dzejk » 2017-09-20, 23:12

sinr jest na minusie, bo antena nie jest pod to pasmo, a sygnał słaby. Czemu zamazałeś cell id ?
Jeśli jest to samo na wszystkich, to masz szansę na agregację pasm.
TP-LINK TL-WR1043NDv2 @ LuCI openwrt + Huawei e3372s-153 hilink mod
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

Awatar użytkownika
MarcinNS
Stały użytkownik forum
Posty: 92
Rejestracja: 2015-12-06, 20:38

Re: MF283+ Log systemowy po aktualizacji

Postautor: MarcinNS » 2017-09-21, 19:42

dzejk pisze:sinr jest na minusie, bo antena nie jest pod to pasmo, a sygnał słaby. Czemu zamazałeś cell id ?
Jeśli jest to samo na wszystkich, to masz szansę na agregację pasm.

Nie chciałem pisać z którego BTS korzystam tak otwarcie ;)
IDiki są różne, każdy inny.

Rozumiem, że antena jest konkretnie pod 1800 ale zastanawiam się dlaczego czasami nawet na 1800 Mhz mam - na SINR.

Kiedyś miałem tak na 1800Mhz(ok. 2lat temu)
bez anteny:
rsrp = -92, rsrq = -9, rssi = -65, sinr = 16
z anteną ok. 2 lata temu
rsrp = -70, rsrq = -8, rssi = -42, sinr = 17
i potem to zostawiłem aż coś się nie zaczeło dziać. Nastąpiła modernizacja i jest jak na screenach.
Siła sygnału-51 dBm pozostała bez zmian.

Chyba będe musiał poregulować tą antenę. Ale myślę że podczas tej podernizacji panele na BTS przestawili.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6937
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: MF283+ Log systemowy po aktualizacji

Postautor: dzejk » 2017-09-21, 19:47

Możliwe. Gdybyś podał CID'y to można zidentyfikować nadajniki. Zresztą masz temat o tym na forum, sam sprawdź.
TP-LINK TL-WR1043NDv2 @ LuCI openwrt + Huawei e3372s-153 hilink mod
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

FF2004
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 156
Rejestracja: 2017-05-05, 15:57

Re: MF283+ Log systemowy po aktualizacji

Postautor: FF2004 » 2017-09-22, 14:12

MarcinNS pisze:Witam,

po aktualizacji ZTE MF 283+ nie mogę wygenerować loga systemowego który był dostępny w starej wersji.

Pamiętam, że jak ustawiałem sobie antenę(prawie 2lata temu) to w sekcji Ustawienia/Ustawienia urządzenia/Log systemowy
była opcja wygenerowania logów z rsrp, rsrq, rssi, sinr.

Teraz jak wybieram Nagrywanie Logu/Domowa i dam zastosuj pojawia się komunikat Powodzenie i....nic więcej.
Wcześniej pojawiało się okienko z wynikami.

Wersja oprogramowaniaCR_ORAMF283+V1.0.0B06
Wersja firmwareBD_ZM8630V1.0.0B12
Wersja sprzętowaPCBMF283+V1.0.0

Też tak macie? Nie chcę robić twardego reseta całego routera jeśli po updatecie u Was też nie generuje logów.


Po zaktualizowaniu do v1.0.B07 / B12 jest możliwość wygenerowania LOGA tylko, trzeba wybrać w opcje Nagrywanie Logu: Roamingowa”


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości