Reset WAN - E3372h - Jak (telnet, adb, api)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

aniol
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2015-02-08, 11:34
Lokalizacja: Daleko

Reset WAN - E3372h - Jak (telnet, adb, api)

Postautor: aniol » 2018-02-11, 19:59

Witam, posiadam w/w modem w wersji hilink. Modem po dłuższym połączeniu głupieje, chciałbym co 24h wykonać reset WAN bez resetu całego modemu. Jedyne co przychodzi mi na myśl to funkcja echo -e "AT^RESET\r" > /dev/*** tylko nie wiem do jakiego dev aby nie resetować całego modemu. Prosiłbym o pomoc doświadczone osoby. W jaki sposób rozłączyć interfejs WAN i ponownie połączyć się z siecią.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6311
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Reset WAN - E3372h - Jak (telnet, adb, api)

Postautor: dzejk » 2018-02-11, 21:22

Ale to polecenie służy właśnie do resetu modemu, jak sama nazwa wskazuje.
Możesz je wykonać prościej, przez adb:
adb shell reboot
lub telnet, jeśli masz modowany soft:
atc "AT^RESET"

Może to Ci się też przyda https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=13718
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

aniol
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2015-02-08, 11:34
Lokalizacja: Daleko

Re: Reset WAN - E3372h - Jak (telnet, adb, api)

Postautor: aniol » 2018-02-12, 08:29

Witaj, podany przez Ciebie temat nic nie pomaga - dotyczy resetu modemu, co wspomniałem wcześniej chciałbym unikać. Polecenie, które dodałem może resetować router, może jednak resetować również wybrany interfejs taki jak GPS, czy SD. Dlatego uznałem, że przy odpowiednim wpisie może resetować interfejs GSM pozostawiając resztę modemu, systemu bez resetu. Nie musi być to reset, może być polecenie zerwania połączenia z siecią.

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8835
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Reset WAN - E3372h - Jak (telnet, adb, api)

Postautor: key » 2018-02-12, 09:00

at+chup

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6311
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Reset WAN - E3372h - Jak (telnet, adb, api)

Postautor: dzejk » 2018-02-12, 09:58

W opracowaniu vipersana znalazłem jeszcze:

Nawiązywanie i rozłączanie połączenia

url: http://192.168.8.1/api/dialup/dial
metoda: POST
żądanie:
Kod:
<request>
<Action></Action>
</request>
odpowiedź:
Kod:
<response>OK</response>
Uwagi:
Action:
0 - rozłączenie
1 - nawiązanie połączenia
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

aniol
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2015-02-08, 11:34
Lokalizacja: Daleko

Re: Reset WAN - E3372h - Jak (telnet, adb, api)

Postautor: aniol » 2018-02-12, 12:43

Dzięki za wsparcie - postaram się dzisiaj przetestować. Natomiast rozłączenie i połączenie pewnie nie zadziała. Zapewne to jest to samo co kliknięcie na stronie główniej typu połącz i rozłącz. Czyli to nie jest nadal chwilowe zerwanie połączenia z nadajnikiem tylko wyłączenie i włączenie transmisji.

Co do "at+chup" to jest mi to obce na wstępie dlatego muszę poczytać.

aniol
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2015-02-08, 11:34
Lokalizacja: Daleko

Re: Reset WAN - E3372h - Jak (telnet, adb, api)

Postautor: aniol » 2018-02-12, 14:10

Nie wiem jak przetestować w/w opcje at+chup. Mógłbym prosić o pomoc jak ją wykonać?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8835
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Reset WAN - E3372h - Jak (telnet, adb, api)

Postautor: key » 2018-02-13, 07:09

Laczysz sie terminalem z konsola modemu, wpisujesz AT+CHUP, modem wylacza polaczenie.

Alternatywnie:
ATH0: Disconnect all calls, including voice, data and GPRS calls.
ATH1: Disconnect all calls on ALL MUX channels.
ATH2: Disconnect all data call
ATH3: Disconnect all GPRS call
ATH4: Disconnect all active data/voice call
ATH5: Disconnect all waiting data/voice call


Poszukaj sobie opisu komend AT - tam znajdziesz wszystkie detale.


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości