5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Gabewu5
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2020-12-23, 20:56

5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: Gabewu5 » 2020-12-29, 21:11

Cześć, posiadam router Huawei 5G CPE Pro 2, po przekopaniu kilku forów dowiedziałem się że istnieje możliwość podłączenia anteny zewnętrznej bezpośrednio do płytki w routerze, czy jest może ktoś kto już podobną operacje wykonał?
Jaką antenę najlepiej dobrać do tego sprzętu? I jakie złącza tych anten musiałbym zastowac?

Załączone fotki to już na gotowo przez jakiegos gościa, z tego co pisze to całkiem nieźle to poprawiło sygnal
8r2bjonhve561.jpg


Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Ronifcb
Stały użytkownik forum
Posty: 103
Rejestracja: 2020-02-07, 14:34

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: Ronifcb » 2021-01-15, 10:58

Ja mam u siebie z 5 km przez las udało sie złapać 5g z plusa .Podłaczone 3 anteny zewnętrzne .

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 5920
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: onken » 2021-01-15, 11:44

Które 3 ??

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c. Kontakt na PW

Ronifcb
Stały użytkownik forum
Posty: 103
Rejestracja: 2020-02-07, 14:34

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: Ronifcb » 2021-01-15, 12:51

2 anteny do lte jak widac na zdjeciu i jedna do 5g (ta na srodku) .Ma ktos sprawdzonego hmanagera ktory działa dobrze i ma 5g ? Udało mi sie wczoraj zrobic jakas agregacje i pokazywało upload ponad 1Gb/s a download tylko 5Mb/s Test jednak nie robił sie do konca i sie wysypywałmbrakiem sygnału.Nie wiem czy to jakis bład ?

Ronifcb
Stały użytkownik forum
Posty: 103
Rejestracja: 2020-02-07, 14:34

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: Ronifcb » 2021-01-15, 14:47

Teraz sprawdziłem i 2 pozostałe anteny nie maja zadnego znaczenia.5g i lte 1800 łapie tylko z anteny parabolicznej.

astroneb
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 549
Rejestracja: 2020-03-09, 00:11

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: astroneb » 2021-01-15, 14:48

Może :szok: Router w SA ma max 250 Mbps upload ale balona 5000 max do Sub-6GHz: up to 4.6Gbps/DL, up to 2.5Gbps/UL
Tu wersja 4.17 prosty wybór 5G NR i LTE
https://gofile.io/d/oYP6FK

A tu nowsza wersja 5.0 po angielsku z wyborem prze api NR+LTE(NP. 4G LTE 3CA + NR )
Ale Brak FDD 2600 Mhz
(Wybierasz w samym LTE pasma agregacji a potem zmieniasz nr z "03" na "00" i 5G ON)
https://drive.google.com/file/d/1yqCLjhkCAQU5y3M7tw6IX9o9gxrvZjC-/view

Ronifcb
Stały użytkownik forum
Posty: 103
Rejestracja: 2020-02-07, 14:34

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: Ronifcb » 2021-01-15, 16:26

Tam mam tylko lte 1800 i 900 i 5g 2600MHz

astroneb
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 549
Rejestracja: 2020-03-09, 00:11

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: astroneb » 2021-01-15, 18:00

Mam, nawet jeśli na Hmanger miałbyś b7 fdd to Huawei 5G CPE Pro 2 nie obsługuje EN_DC czyli LTE+NR (B7+N41 )
Tylko to w 2 CA
DC_1A-3A_n41A
DC_3A-8A_n41A
DC_3A-20A_n41A
B7 może się z agregować z N78 i N1 itp

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 5920
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: onken » 2021-01-15, 21:29

A jakiś operator wspiera taką agregację której nie ma w Huawei ??

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c. Kontakt na PW

Ronifcb
Stały użytkownik forum
Posty: 103
Rejestracja: 2020-02-07, 14:34

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: Ronifcb » 2021-01-16, 22:55

astroneb pisze:Mam, nawet jeśli na Hmanger miałbyś b7 fdd to Huawei 5G CPE Pro 2 nie obsługuje EN_DC czyli LTE+NR (B7+N41 )
Tylko to w 2 CA
DC_1A-3A_n41A
DC_3A-8A_n41A
DC_3A-20A_n41A
B7 może się z agregować z N78 i N1 itp

Jak ustawic manualnie w hmanager 4.1.7 zeby miec jak najlepsze predkosci?

astroneb
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 549
Rejestracja: 2020-03-09, 00:11

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: astroneb » 2021-01-16, 23:24

W LTE wybierasz pasmo 3 lub b1 plus b8 i wtedy przełączasz na auto i masz 5G N41 + LTE CA i gotowe.
Jeśli nie wyjdzie w to pasmo główne co chcesz spróbuj kilka razy i powinno być 5G + LTE CA.
Podobnie jak poniżej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

micropl
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2021-01-02, 18:17

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: micropl » 2021-01-17, 12:42

Czy już wiadomo może, czy w 5G CPE Pro 2 jest sytuacja podobna jak z B818, gdzie można podłączyć przez U.FL 4 anteny (z czego 2 złącza są na 1800-2600, a dwa szerokozakresowe 700-2600MHz)?
Są już potwierdzone informacje jak to wygląda w przypadku 5G CPE Pro 2?

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15540
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: matek451 » 2021-01-17, 13:13

Przy obecnych możliwościach zakupu zestawu MC7010 z routerem mesh MF18A za około 1500-1600 zł na wolnym rynku warto rozważyć jego zakup zamiast PRO2 i zabawę z 2 antenami do niego. Sam skutecznie wyleczyłem się z druciarstwa.

micropl
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2021-01-02, 18:17

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: micropl » 2021-01-17, 13:22

Sprzęt do 5G na 26GHz jest mi zbędny, mieszkam na wsi gdzie to w życiu nie będzie potrzebne. Bardziej myślę o B818 lub 5G CPE Pro2 - i jedno i drugie będzie podłączone do anten zewnętrznych (mam cybertecha dual 17dBI na kablu RF10, na E3372 play wypada świetnie). Do tego jak się będzie dało podłączyć jak w B818 dwa zestawy antenowe to albo wyląduje druga cybertecha albo ATK-504 w cross.
Pod kątem 5G to myślę tylko w perspektywie korzystania z 5G na pasmach max 2600MHz, nic wyżej na bank u mnie nie będzie ani osiągalne ani nawte w ogóle dostępne bliżej niż 15-20km.

Miejsce mam, montaż to nie problem, nic mi nie plącze się po pokojach bo cały sprzęt jest w podwieszonej szafce pod sufitem i anteny przez sufit przeciągnięte.
Rozbebeszenie B818 czy CPE Pro2 i podłączenie 2 lub 4 anten po U.FL w moich warunkach odbiorczych to jedyne rozwiązanie zapewniające dobre łącze, możliwe że B818 z 2 kablami z cybertecha też da radę, tym bardziej boli brak w CPE Pro 2 jakichkolwiek złącz anteny zewnętrznej na obudowie, trzeba rozkręcać sprzęt żeby wzmocnić sygnał co jest nielogiczne dla mnie. To widocnzie sprzęt do miast, a na wioskach musi być antena zewnętrzna.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15540
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: matek451 » 2021-01-17, 13:54

Po tym co napisałeś widać ze nie ogarniasz tematu a o CPE LTE/5G wiesz niewiele .4 kable antenowe, dwie lub więcej anten, konektory to masakryczne druciarstwo, MF258k do 4CC CA QAM256 na LTE lub wspomniany MC7010 do LTE 4X4 QAM256 z agregacją 4 pasm i do tego 5G n1/n41/n78 przy obecnych cenach są dużo lepszą alternatywą dla rozwiązań typu router+anteny zewnętrzne gdy do BTS-a nie mamy jakiś masakrycznego dystansu.

micropl
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2021-01-02, 18:17

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: micropl » 2021-01-17, 14:17

No właśnie do BTSa mam 7km.. absolutnie mowy nie ma o widoczoności optycznej gołym okiem, po drodze drzewa, wzniesienie 15m (ale wzniesienie nie przeszkadza skoro maszt jest na ok 30m a i antene mam na prawie 10m) więc bez anteny zewnętrznej to mogę sobie pomarzyć o szybkim necie. Antenę cybertecha dual 17dbi na 1800-2600 mam, ze złączem N kupiłem, do tego 2 kable po 10m RF10 ze złaczami N skręcanym z PTFE i zamierzam na końcu kabla gdzie mam złącze N dać N->pigtail U.FL bezpośrednio na płytkę B818 lub CPE Pro 2. Źle myślę?

Na E3372 na tej antenie (tylko ze po drodze jest przejściówka N/SMA i potem SMA-> CRC9) mam na playu, testowane dzisiaj rano prawie 100Mb/s.. to już mnie urządza, ale muszę mieć abo 500GB, a nie ma bez urządzenia abo z 500GB (jakby było to i na E3372 z aktualną konfiguracją jestem już w pełni zadowolony).
Druciarstwo może i tak, ale antene już mam, konfig sprawdzony, prędkości świetne (jak na moje warunki), więc pozostaje mi dobrac albo to abo 500GB z B818 lub CPE Pro 2, stąd moje pytanie czy bezpośrednie podłączenie anten po U.FL na CPE Pro 2 jest podobne do B818 (tzn/ 2 złacza są do anten 1800MHz+, dwie są szerokozakresowe od 700MHz?).

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15540
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: matek451 » 2021-01-17, 14:26

To po co ci dwie anteny Cybertecha czy PRO2 ? Podaj lokalizację , do tego screeny z LTEWatchH z parametrami sygnału na LTE2600/LTE2100/LTE1800 po ich wymuszeniu na E3372 jesli to HiLink.

micropl
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2021-01-02, 18:17

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: micropl » 2021-01-17, 14:37

Nie 2 cybertecha: 1 cybertecha (którą już mam) a druga jeśli już to ATK-504x2 (żeby łapało i LTE 800MHz), wcześniej źle napisałem, bo jeśli drugą antenę kupowałbym to nie od 1800MHz tylko łapiącą 700-800MHz też więc tylko ATK-504x2.

E3372 mam hilink wlasnie, a zeby z LTEWatchH skorzystać musze odkurzyć starego lapka z windowsem (nie używamy windy na co dzień), natomiast nie analiza pasma po pasmie była sednem mojego pytania co możliwość podłączania anten po U.FL do CPE Pro 2.

B818 już obczytałem w tym najważniejszy temat viewtopic.php?t=58667 i na podstawie zwykłych speedtestów na E3372 hilink stwierdziłem, że B818 będzie idealny jak dojdzie jeszcze agregacja pasm (skoro bez agregacji mam pod 100Mb/s na playu na cybertechu).

Z tego tematu chciałem się jedynie dowiedzieć czy ktoś już dokładnie przetestował CPE Pro 2, coś na zasadzie jak B818 z tematu ttp://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=58667

Byłem na B818 zdecydowany na 100% już, ale.. poczytałem o playu i o tym, że wprowadzają przejściowo 5G na częstotliwościach LTE co się pewnie niekorzystnie odbije na prędkościach z danego nadajnika, jeśli część pasma zajmie to "5G ready".. Tylko i wyłącznie z tego powodu przyglądam się także i CPE Pro 2, aby w razie takiej sytuacji móc korzystać z tego przejściowego 5G na czestotliwościach LTE.

Z racji tego, że do nadajnika mam daleko (wspomniane 7km) nie ma żadnych szans na 5G n78, a do n41 będę miał cybertecha dual 17dbi, a jeśliby urochomili 5G na 700Mhz (ale to lata zejdą zanim się rozwiąże sprawa z tymi częstotliwościami) to albo już będę miał albo dokupię ATK-504x2 na crossie.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15540
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: matek451 » 2021-01-17, 15:12

Niepojęte jak na podstawie jakiegoś porannego speedtestu na E3372 mozna dobierać anteny a do tego nawet PRO2, to sie po prostu kupy nie trzyma, po co komu w Play antena na 800MHz? Przy 7 km od stacji bazowej to się zaczyna od testów poszczególnych pasm LTE a nie dywaguje o wyższości PRO2 czy B818. Nie ma zadnego uzasadnienia aby do któregoś z nich zastosować w sumie 4 anteny, wystarczy Dual LTE1800-2600MHz i poprawa sygnału na pasmach pojemnościowych LTE i walka o QAM256. A co do LTE2100 to kluczowe jest sprawdzenie nośnej czy szerokości pasma na nim , stacje po zmianach maja teraz 15MHz zamiast 10MHz. Agregacja B7+B3+B1 działa wtedy na 50MHz pasma zamiast na 45MHz, w połaczeniu z QAM256 mozna uzyskać fajne prędkości. Kluczowe sa parametry sygnału na 2600/2100/1800MHz z anteną Cybertecha na E3372.

micropl
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2021-01-02, 18:17

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: micropl » 2021-01-17, 15:25

Antenę cybertecha 17dbi kupiłem w ciemno z nadzieją na znaczne przyspieszenie transferu, bo wcześniej na 1800/2100 nie miałem w ogóle.. i sie nie zawiodłem póki co (mysle ze z niemałą zasługą RF10, a nie szajsu dodawanego do tej anteny w wersji z kablami). Testy dokładne pasm zrobię jak tylko dam radę, normalnie korzystam z neta z plusa, a playa wkładam tylko na testy póki co bo z taką szybkością szybko pakiety schodzą (i inne starterty bo testowałem i orange i t-mobile ale kicha, tylko play śmiga pięknie).

Rano pod 100Mb/s, wieczorem czy popołudniu testowałem wielokrotnie też, 50-70Mb/s wyciągało bez zająknięcia, wszystko stabilnie.

Dla mnie i 50Mb/s to już mega przeskok, po tylu latach męczenia się z plusem na LTE 900.. gdzie wieczorami czy popołudniami czasami spadało do 1-1.5Mb/s..(i nie przez lejek FUP).

Ronifcb
Stały użytkownik forum
Posty: 103
Rejestracja: 2020-02-07, 14:34

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: Ronifcb » 2021-01-17, 18:20

Do takiej odległosci tylko parabola i sygnał znacznie sie poprawi.

micropl
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2021-01-02, 18:17

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: micropl » 2021-01-17, 19:35

Ronifcb pisze:Do takiej odległosci tylko parabola i sygnał znacznie sie poprawi.


Pewnie tak, ale ustawienie paraboli precyzyjne jest trudniejsze, a też musiałbym ją mieć wysoko zeby zniwelować w jak największym stopniu wpływ drzew w bliskiej okolicy. Parabola na 10m.. wyglądałaby trochę dziwie;)
50-100Mb/s to jest kosmos i tak, nawet jakby w szczycie obciążenia spadało nawet do 20Mb/s to będę mega zadowolony, więcej mi nie potrzeba ;) W playu brakło dzisiaj B818, może będą jeszcze.. mam nadzieje, ale w międzyczasie szukam jakiejś dokładnej rozpiski złącz U.FL na płytce 5G CPE Pro, ile ich tam, które do jakich częstotliwości itp. Jeśli w najbliższych dniach nie będzie B818 w playu to pewnie wezme abo 500GB z CPE Pro 2..

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23474
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: wojteks » 2021-01-17, 20:19

Bliskie drzewa to jedno a strefa Fresnela to drugie

https://pl.wikipedia.org/wiki/Strefa_Fresnela
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Ronifcb
Stały użytkownik forum
Posty: 103
Rejestracja: 2020-02-07, 14:34

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: Ronifcb » 2021-01-18, 11:45

Ustawienie paraboli jest dziecinnie proste :)

Ronifcb
Stały użytkownik forum
Posty: 103
Rejestracja: 2020-02-07, 14:34

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: Ronifcb » 2021-01-18, 14:06

Ronifcb pisze:Ustawienie paraboli jest dziecinnie proste :)

Własnie zamowiłem 120cm i bede wiedział jaka jest roznica w porównaniu z 80cm.

VAHANARA

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: VAHANARA » 2021-01-19, 08:45

Ronifcb pisze:Własnie zamowiłem 120cm i bede wiedział jaka jest roznica w porównaniu z 80cm.

Szacunkowo, dla samej czaszy (parabola):

1800MHz
0,8 - 21.5dBi / 15º
1,0 - 23.5dBi / 12º
1,2 - 25.0dBi / 10º

2600MHz
0,8 - 24.8dBi / 10,5º
1,0 - 26.7dBi / 8,4º
1,2 - 28.3dBi / 7º

Czyli jakieś 3.5dB różnicy zysku pomiędzy 0.8 a 1.2, no i kąty znacznie mniejsze, więc lepsza separacja - zobaczymy, co ci wyjdzie w realu. No, 7º to już prawie jak SAT w ustawieniu, "na punkt", choć z parabolą trochę łatwiej niż z offsetem... ;)

micropl
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2021-01-02, 18:17

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: micropl » 2021-01-21, 17:45

Informacyjnie: znalazłem efekt końcowy prac użytkownika reddita którego początki są uwiecznione na zdjęciach z pierwszego postu tego tematu.
Adapterki U.FL na SMA w wersji do skręcenia z obudową i efekt jak na poniższym zdjęciu.

20201217_230546.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Ronifcb
Stały użytkownik forum
Posty: 103
Rejestracja: 2020-02-07, 14:34

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: Ronifcb » 2021-01-23, 15:35

Druciarstwo jak nic :) Btw ktos sie orientuje dlaczego przy podłączeniu 5g z plusa działa tylko jedna antena podłaczona do wejsc z przou routera? Jak podłączam 2 kolejne nie daje to kompletnie nic.Moze dlatego że 2 pozostałe nie łapia wcale sygnału? 1 to parabola 2 cybertech 2600Mhz i 3 to 2x atk 504

micropl
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2021-01-02, 18:17

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: micropl » 2021-01-23, 18:05

"Z drutów powstałeś, do drutów wrócisz :D"
Ale co w tym złego, jak nie plączą się pod nogami i są pochowane a dają pożądany efekt szybkiego neta, to ja nie widzę przeciwskazań, druciarstwo czy nie, liczy się szybki net w miejscach, gdzie to dotąd było niemożliwe.
I tak ma duuużo estetyczniej niż ja aktualnie: CPE Pro 2 stoi sobie luzem tylko na podstawce, obudowa i wieczko schowane, a do rozbebeszonego CPE Pro 2 idą w sumie 4 kable antenowe i tak sobie wisi póki testów nie zakończyłem ;)

Wg moich obserwacji złącza antenowe na płycie Pro 2 te przy diodkach są dla anteny o szerokim zakresie, a do tych bliżej ethernetu można podpiąć coś 1800+.

Wczoraj miałem do tych złącz bliżej ethernetu podpięte 2x ATK-504, a do tych bliżej diodek cybertech dual 17dbi. Na 2100 było ok, na 800 jako tako (jak na zapchane pasmo), natomiast na 1800 mimo znośnych parametrów sygnału praktycznie nie dało się speedtesta ukończyć (ping spory, DL 1-2 Mb/s, na uploadzie wywalało błąd speedtesta)..

Dzisiaj zamieniłem anteny miejscami: koło ethernetu jest cybertech dual 17dbi, a bliżej diodek 2x ATK-504. Na 2100 porównywalnie jak wczoraj, na 800MHz porównywalnie a nawet lepiej, natomiast 1800MHz zaskoczyło i to od razu DL ok 50Mb/s (a wczoraj było 1-2Mb/s na poprzedniej konfiguracji).

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15540
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: 5g CPE Pro 2 - modyfikacja -podlaczenie anteny zewnętrznej

Postautor: matek451 » 2021-01-23, 18:48

MC7010 wisi sobie za oknem i mruga światelkami, od niego z portu 2,8Gb/s kabel Ethernet do zasilacza POE a na dokładkę MF18A. Karta Play ,LTE i agregacja 4 CC CA i na nim 350Mb/s. Bez plataniny kabli w domu , bez choinki anten na dachu, bez jakiś kombinacji co do czego, rozbebeszania i utraty gwarancji. Ma działać i działa , jak ktoś lubi grzebać , plątać się w kablach i odkrywać co do czego jest w PRO2 , inwestować w kolejne anteny do niego proszę bardzo, w perspektywie N78więc do MIMO4X4 kolejne zakupy anten, pytanie tylko gdzie to powiesić, jak podłączyć. Ale nikomu nie można zabronić.
W radiówkach tez kilkanaście lat temu królowało druciarstwo , router WISP, dwa kable i do niego anteny 2x2. Dziś nikt szanujacy się tego do ręki nie weźmie, CPE 2,4 I 5GHz zapewniają łączność z duzymi prędkościami, kto raz zbudował most WiFi w oparciu o CPE nigdy do druciarstwa nie wróci.
Taki sam los czeka rozwiązania typu PRO2 do 5G, pójdą do lamusa, przy ponad 1km od BTS-a na N78 nikt kto bedzie chciał mieć stabilny internet w domu nie weżmie takiego sprzetu do ręki. Ale o tym to ja wiedziałem juz 2 lata temu, po zamontowaniu do LTE WF860.


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości