Jaka antena- 0.4km, duża przeszkoda

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

mike2205
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2017-01-10, 11:36

Jaka antena- 0.4km, duża przeszkoda

Postautor: mike2205 » 2017-01-10, 11:49

Witajcie
Chciałem zwiększyć sobie zasięg Lte. Mieszkam w bloku, na 2 piętrze. Do nadajnika mam nie całe pól kilometra, natomiast 10 metrów od mojego bloku dokładnie na linii do nadajnika stoi duży blok. Mam zasięg lte jedną kreskę. Oto screen z programu:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/65263a16329be721

Mój modem to Huawei B315, sieć Orange

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2602
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Jaka antena- 0.4km, duża przeszkoda

Postautor: radius » 2017-01-10, 11:57

Kliknij w + przy Frequency Band i wstaw screenshoot dla 800, 1800 i 2600 MHz (jeśli połączy).

mike2205
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2017-01-10, 11:36

Re: Jaka antena- 0.4km, duża przeszkoda

Postautor: mike2205 » 2017-01-10, 12:22


Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2602
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Jaka antena- 0.4km, duża przeszkoda

Postautor: radius » 2017-01-10, 12:32

Orange nie korzysta z 2100 MHz. Chyba, że miałeś na myśli 2600 i źle wpisałeś.

Rozumiem, że powyższy pomiar jest w mieszkaniu, więc wystaw router za okno i ponownie go wykonaj.

mike2205
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2017-01-10, 11:36

Re: Jaka antena- 0.4km, duża przeszkoda

Postautor: mike2205 » 2017-01-10, 13:05

Zmierzyłem 2100 zamiast 2600
Ten nadajnik o który mówiłem jest na 1800MHz. (ul. Kolumba 4 Szczecin)

2600 na parapecie w domu:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/b1e74058f7aab9aa

ZA OKNEM:
800:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/0ccff24274feda90
1800:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/516a0a7fc59948c7
2600:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/96690e39c152d308

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 9194
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Jaka antena- 0.4km, duża przeszkoda

Postautor: matek451 » 2017-01-10, 13:17

Na LTE1800 połączenie z BTS-em NetWorks LTE1800 Szcecin, PL. Zawiszy 4. Na LTE800 BTS Orange Świętochowskiego 65 ale to sobie daruj. Ten BTS , o którym piszesz to Kolumba a nie Zawiszy? W pobliżu kilka pozwoleń na LTE2600 Orange , Łączysz się z tym przy Białowieskiej 6a. Jakie prędkości na LTE2600 i LTE1800?
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2602
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Jaka antena- 0.4km, duża przeszkoda

Postautor: radius » 2017-01-10, 13:22

Na każdej z częstotliwości łączysz się z inną stacją.

I tak:

800 MHz: Świętochowskiego 65

1800 MHz: Plac Zawiszy Czarnego 4

2600 MHz: Białowieska 6A

Wystaw sprzęt na okno. Wymuś jeszcze raz każdą z w/w wartości i zrób Speedtest by Ookla dla jakiegoś dalszego serwera.

Umieść wyniki w temacie.

mike2205
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2017-01-10, 11:36

Re: Jaka antena- 0.4km, duża przeszkoda

Postautor: mike2205 » 2017-01-10, 13:31

Za każdym razem jak robiłem test włączyłem też speedtest by ookla. Wyniki pokrywamy się z tymi na wykresach. Przy 2600 było 0.

Serwer z tego co pamiętam był w Poznaniu. Najlepiej działali na 1800.( wyniki na screenach w poprzednim poscie)

mike2205
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2017-01-10, 11:36

Re: Jaka antena- 0.4km, duża przeszkoda

Postautor: mike2205 » 2017-01-11, 14:29

Czyli nada się pewnie jakaś dookolna antena na kablu? Może polecicie jakiś model?

Zrobiłem dzisiaj jeszcze raz testy. Dalszy serwer- wybrałem Orange Warszawa

1800: D-4,82, U-12.12, Ping-32ms

2600: D-0,31, U- 0,34, Ping-178ms

800: D-4,61, U-0,57, Ping-39ms


Serwer Poznań(automatycznie wybrany)

1800: D-5,56 U-8,29, Ping-39ms

2600: D-11,19, U- 01,44, Ping-32ms

800: D-4,70, U-1,33, Ping-40ms

Dzisiejsze wyniki są dużo gorsze niż te z wczoraj

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2602
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Jaka antena- 0.4km, duża przeszkoda

Postautor: radius » 2017-01-11, 14:38

Widzę, że 1800 jest przeciążone, więc na pewno bym nie inwestował w to pasmo.

mike2205
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2017-01-10, 11:36

Re: Jaka antena- 0.4km, duża przeszkoda

Postautor: mike2205 » 2017-01-11, 15:20

2600 w takim razie? Jaką antenę wybrać?

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 9194
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Jaka antena- 0.4km, duża przeszkoda

Postautor: matek451 » 2017-01-11, 15:30

A jak daleko masz do BTS-a LTE2600 Orange przy Białowieskiej i jak wygląda możliwość montażu anteny na tym kierunku? Przy podawaniu prędkości pokazuj zawsze screena z LTEWatchH, szczególnie dla LTE1800 bo router może łączyć się z różnymi BTS-ami LTE1800NetWorks, jest kilka pozwoleń w pobliżu i nie zawsze możesz logować się do tego przy Pl. Zawiszy. Co do LTE2600 to też trzeba sprawdzić czy działają pozwolenia Orange w centrum Szczecina, są tam 4 pozwolenia. Jeśli działają to możesz też łączyć się z którymś z nich.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech


Wróć do „Anteny GSM oraz problemy z zasięgiem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości