Brak zasięgu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10387
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Brak zasięgu

Postautor: matek451 » 2017-08-13, 08:42

Wszystko, czyli korzystać z LTE-A w Play , BTS LTE1800, LTE2100 i LTE800 przy Przemysłowej 7 oraz Cichej z LTE2600, LTE2100 i LTE1800( moze i LTE800). Do tego LTE-a z Plusa , BTS-y LTE1800Aero2 i LTE800sferii Cicha oraz Sikorskiego 54 . Orange i T-Mobile z W. Polskiego 1 i WP/Cicha na LTE1800NetWorks , na tym pierwszym też LTE800T-mobile i agregacja LTE1800+800, trzeba sprawdzić czy działa z niego LTE800 Orange.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

tabazior
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2017-08-12, 22:10

Re: Brak zasięgu

Postautor: tabazior » 2017-08-18, 06:17

Super, ale kupiłem wszystkie karty każdej sieci - LTE brak zasięgu każdej z sieci (drzewa, lasy) - zasięg 3g w porywach osiągam 1-2 kreski, najczęsciej w telefonie znaczek zasięgu E - 2 może 3 kreski - Brak widoczności jakiejkolwiek anteny sieci komórkowych. Nawet przez telefon nie można porozmawiać (dobra bezwietrzna pogoda daje radę - no i jesień i zima - brak liści na drzewach). Więc te podane BTS no nie bardzo są osiągalne. Może jakaś antena - ale chyba musiałbym sobie maszt założyć :) Dlatego tak zapytałem co można z tym zrobić. Pozdrawiam

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10387
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Brak zasięgu

Postautor: matek451 » 2017-08-18, 08:03

Testy robiłeś na telefonie z LTE i aplikacją Network Cell Info? Test na zewnątrz, pokazujesz screeny z zakładki DANE w NCI dla każdego operatora. Kreski nas nie interesują.Odległości i warunki terenowe nie są tak trudne aby nie było szans na LTE, tym bardziej w paśmie LTE800. Testy potrzebne do wyboru operatora, pasma i anteny zewnętrznej.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

tabazior
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2017-08-12, 22:10

Re: Brak zasięgu

Postautor: tabazior » 2017-08-18, 08:24

Ok, zrobię testy i pokażę, ale dopiero w przyszłym tygodniu, bo teraz mnie nie będzie do końca następnego tygodnia.

tabazior
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2017-08-12, 22:10

Re: Brak zasięgu

Postautor: tabazior » 2018-02-12, 20:25

Witam, odświeżam temat, bo mocno w czasie mi się przesunęła cała przeprowadzka, ale za ok 1-2 m-c już przeprowadzam się na swoje i potrzebuję porady w sprawie internetu. Najlepszym dla mnie operatorem byłby orange dlatego na nim się skupiam. Zrobiłem testy z włączonym LTE oraz tylko włączone 3G i proszę o poradę, jaką antenę zastosować (jakiś konkretny link), aby polepszyć zasięg internetu. Testy robiłem na tarsie - ale antenę moge umieścić na dachu - dom mam wybudowany na górce - więc zawsze to może być polepszenie. W załączeniu zrzuty z ekranu z prośbą o doradzenie. Z góry dziękuję i pozdrawiam Norbert
Screenshot_20180212-095442.png

Screenshot_20180212-095504.png

Screenshot_20180212-095823.png

Screenshot_20180212-095848.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10387
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Brak zasięgu

Postautor: matek451 » 2018-02-12, 21:46

A na jakiej podstawie ta nie trzymająca się kupy opinia ze Orange byłby najlepszy? Tragiczny zasięg na LTE800 Orange z BTS-a Ostrzeszow, WP 1. do tego słabiutki na 3G z UMTS900HSPA+ Networks z tej lokalizacji. Gdzie takie wyniki?
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

tabazior
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2017-08-12, 22:10

Re: Brak zasięgu

Postautor: tabazior » 2018-02-12, 21:56

Witaj, najlepszy z tego względu że mam już tam abonament a poza tym pozostałe sieci to jeszcze gorzej. Jedynie z Orange można tam porozmawiać, więc twierdzę, że inne sieci jeszcze gorzej.
A tu dane gdzie tak świetnie działa: ostrzeszów-pustkowie 39, wg google maps 51.431203, 17.973950
kilka postów wcześniej pisałem o tej lokalizacji.
Na net stacjonarny to nawet nie ma co liczyć bo Orange/TPSA - dało takie warunki, że musiałbym sam pociągnąc kabel ok. 2,5km wraz z wszelkimi robotami, pozwoleniami itp.
Czyli pozostaje tylko internet przez satelitę?

tabazior
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2017-08-12, 22:10

Re: Brak zasięgu

Postautor: tabazior » 2018-02-12, 22:33

matek451 pisze:A na jakiej podstawie ta nie trzymająca się kupy opinia ze Orange byłby najlepszy? Tragiczny zasięg na LTE800 Orange z BTS-a Ostrzeszow, WP 1. do tego słabiutki na 3G z UMTS900HSPA+ Networks z tej lokalizacji. Gdzie takie wyniki?


Jutro nie dam rady, ale w środę kupię startery innych sieci i dam zrzuty dla porównania. Ale ogólnie jak pisałem wcześniej, górka, drzewa, więc teren jednak ma duże znaczenie w zasięgu (
matek451 pisze:Kreski nas nie interesują.Odległości i warunki terenowe nie są tak trudne aby nie było szans na LTE, tym bardziej w paśmie LTE800. Testy potrzebne do wyboru operatora, pasma i anteny zewnętrznej.
. Bo nadajnik to w lini prostej mam dość blisko - wystarczy że odejdę od swojej posesji o ok. 300-400m. to nie ma drzew i nadajnik widać i zasięg odrazu się zwiększa. Pozdrawiam

tabazior
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2017-08-12, 22:10

Re: Brak zasięgu

Postautor: tabazior » 2018-02-14, 16:40

Witam, zgodnie z wcześniejszym, kupiłem dziś karty SIM innych operatorów i sprawdziłem zasięg w tym samym miejscu co z orange. Telefon włączone 4G, ale ani jedna sieć nie złapała tego. Poniżej zrzuty i co wybrać i jaką antenę? Czy może ktoś doradzić fachowo? Pozdrawiam Norbert
play1.png

play2.png

plus1.png

plus2.png

tmobile1.png

tmobile2.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10387
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Brak zasięgu

Postautor: matek451 » 2018-02-14, 17:30

Jakaś masakra, w Play łączysz się na 3G z UMTS900HSPA+ na BTS-ie Cicha, parametry sygnału słabe. Na dodatek nie wyłączyłeś roamingu krajowego i kolejne połączenie to 3G z UMTS900HSPA+ Networks z W. Polskiego 1na RK Orange. Plus słaby sygnał na 3G z UMTs900HSPA+ Aero2 z Sikorskiego 54. T-mobile też 3G z UMTS900 netWorks W. Polskiego 1. Nie wiedzieć czemu w Play nie łączysz się z BTS-em przy Przemysłowej i na LTE800, chyba ze ten twój telefon nie obsługuje LTE800. Tak samo w T-mobile czy Plusie gdzie powinieneś połaczyć się na LTE800 T-Mobile z W. Polskiego lub Sikorskiego 54 z LTE800Sferii. co to za telefon i czy obsługuje LTE800? Testy zrób w miejscu docelowej anteny bo póki co te, które zrobiłeś wiele nie mówią.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

tabazior
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2017-08-12, 22:10

Re: Brak zasięgu

Postautor: tabazior » 2018-02-15, 20:44

Telefon to Lark Stratus 5 LTE. Tam gdzie mieszkać mam, gdzie mam wybudowany dom to straszna lipa z zasięgami telefonów. Testy robiłem w miejscu gdzie jest jeszcze najlepszy zasięg. Gdzie indziej jak obchodzę dom - to jest tak samo lub gorzej. więc nie wiem jak mam inne testy zrobić. A jakiś net to by się przydał w domu. A nie chcę związać się z abonamentem z siecią która byłaby lipna i a jakbym kupił antenę (nie wiem nawet jaką ) to okaże się że mogłem wybrać inną sieć. Od kwietnia już chciałbym podpisać jakąś umowę.

tabazior
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2017-08-12, 22:10

Re: Brak zasięgu

Postautor: tabazior » 2018-02-15, 21:02

Jutro jeszcze przejdę się wokoło domu z telefonem wejdę na poddasze i jak złapie mi LTE to zrobię zrzut. Generalnie teren jest taki: mam dom potem idzie w stronę miasta taka niecka i potem góra i w dół jest Ostrzeszów ( takie wzniesienie mam przed samym Ostrzeszowem, dlatego twierdzę, że to trudny teren)
Tak teraz szukam, to możliwe, że ten telefon co mam nie posiada LTE800 (huawei e5372)- mam jeszcze router mobilny z obsugą LTE800, ale nie wiem czy przez niego jak prześlę sygnał internetu do telefonu to mi pokaże dane w tej aplikacji networks cell :)

tabazior
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2017-08-12, 22:10

Re: Brak zasięgu

Postautor: tabazior » 2018-02-16, 21:21

Dziś miałem mało czasu, ale zabrałem drabinę i obchodziłem dom z każdej strony i najlepsze wyniki podaje poniżej, dziś dałem radę tylko tmobile i orange sprawdzić plusa i playa w niedzielę zrobię, co ty na to?
Screenshot_20180216-140855.png

Screenshot_20180216-141230.png

Screenshot_20180216-141946.png

Screenshot_20180216-142356.png

LTE zgłasza mi się, ale zaraz traci sygnał bo za słaby i przechodiz na 3G
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10387
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Brak zasięgu

Postautor: matek451 » 2018-02-16, 22:11

LTE800 Orange z BTS-a W.Polskiego, RSRP prawidłowe ale nie wiadomo co z tym telefonem-wynalazkiem. Ogólnie na tym BTS-ie działa jeszcze LTE800 T-Mobile i LTE1800NetWorks. Brałbym T-Mobile z bez limitu za 49/59 zł i B525 za 49 zł i testy na 2 tygodnie. Na B525 można wymusić pasma LTE i ich agregację i sprawdzić potrzebne dane.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

tabazior
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2017-08-12, 22:10

Re: Brak zasięgu

Postautor: tabazior » 2018-02-18, 09:56

Dziękuję, jeszcze dziś zrobię to samo z play i plus w tym samym miejscu, bo poprzednio brakło mi czasu i baterii w telefonie :) A jakąś antenę -zewnętrzną - poleciłbyś - jakiś konkretny model?, aby podłączyć do tego routera? Pozdrawiam


Wróć do „Anteny GSM oraz problemy z zasięgiem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość