Witam
Jakiś czas temu zakupiłem usługę LTE w T-mobile (20Mbit). Miła pani poinformowała, że w mojej lokalizacji mogą być problemy więc abym sobie potestował. Po podłączeniu w domu na urządzeniu pojawiały się 1-2 kreski więc szału nie było, ale uruchomiony speedtest pokazał wartości bliskie 20 Mbit, (wcześniej miałem radiówkę 2 Mbit) więc wyniki uznałem za satysfakcjonujące i nie drążyłem tematu. Potem przestawiłem router (Huawei B525) w inne miejsce i miałem dość stabilne 2-3 kreski. Wszystko było OK, do czasu poważniejszego popsucia się pogody. Łączność zaczęła się rwać, uniemożliwiając normalne korzystanie z internetu. Zacząłem drążyć temat anten i wszystkich parametrów z tym związanych. Dzięki stronie
http://jackiewiczowie.blogspot.com/2014 ... u-lte.html dowiedziałem się, że mam bardzo kiepski sygnał, a dzięki forum bez-kabli dowiedziałem się, że to wszystko nie jest takie proste
Do rzeczy:
- łączę się z BTSem odległym o ok. 5,2 km położonym w miejscowości Wola Krzysztoporska (ja mieszkam w miejscowości Bujny koło Piotrkowa Trybunalskiego)
- prawdopodobnie połączenie było na częstotliwości 2600 (jak sprawdzić na jakiej częstotliwości się połączyłem z BTSem?) - chociaż czy jest możliwe połączenie się na takim dystansie bez anteny zewnętrznej?
- BTS oferuje też częstotliwości 800 i 1800
- dzięki programowi Hmanager sprawdziłem inne częstotliwości i wymogłem 800+1800
- na razie chodzi OK ale obawiam się co będzie jesienią/zimą więc zastanawiam się na jakąś anteną.
- i tu jest pytanie do forum jaka antena najlepiej sprawdzi się na częstotliwości 800-1800?
Mam też bliżej położone BTSy w Piotrkowie Trybunalskim (3 btsy w odległościach 1700-2500 m) ale nie bardzo mogę się z nimi połączyć. Być może antena kierunkowa by tu pomogła, ale z drugiej strony nie wiem czy jest sens "pchać się" do tych btsów.
Zastanawiałem się nad anteną ATK-LOG LTE 5m przewodu wtyk SMA MIMO 800-2170MHz. Ale gdzieś tu na forum widziałem, że ktoś o niej napisał "niesławna". Czyżby było z nią coś nie tak? Jakie inne anteny w porównywalnej cenie byście polecili w moich warunkach?
pozdrawiam
Paweł