Test anten LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DonMattheo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Test anten LTE

Post autor: DonMattheo »

Jak piszesz teoretycznie B20-800 Cybertech nie obsługuje ale jak widać z testów wcale sobie nie gorzej radzi niż ATK504 czyli praktycznie obsługuje :) Bo widzę na RSRQ i SINR minimalne różnice. Pora dnia też ma znaczenie a pasmo B20 jest zasięgowe o najmniejszej przepustowości. Myślę że różnice na korzyść ATK504 są pochodną lepszego przewodu.
Awatar użytkownika
Tinkas
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Tinkas »

Uzyski 30+ db względem samego routera - zakładam więc, że router był w pomieszczeniu, a anteny na dachu. A czy anteny też zamontowałeś obie na raz, czy korzystałeś z jednego masztu/sztycy i wymieniałeś je między testami?
Umiejscowienie anten nawet metr czy dwa od siebie może mieć wpływ na poziom odbieranego sygnału, a tym bardziej na SINR. Jeśli pomiary były robione z antenami i routerem będącymi w różnych miejscach, to są niestety niemiarodajne.
Pytanie też, czy pilnowałeś łączenia się z tym samym nadajnikiem, bo sygnał 2600 masz sporo lepszy niż 2100, a to jest conajmniej dziwne.

Odnośnie pasma 1800 - wygląda to tak jak u mnie, że masz zakłócenia na tym paśmie z innych nadajników. Jeśli router jest niżej niż anteny, to ma lepszy SINR, bo zasłaniają go pewnie inne budynki względem innych BTS. Spróbuj obniżyć anteny i zobacz, czy poprawi się SINR. U mnie mimo dobrego sygnału nigdy nie mogłem przekroczyć 15 mbps na 1800, nawet nocami. Za to SINR mi skakał między kilkanaście, a kilka db. Obniżenie anteny z jakiś 3 metrów nad dachem do poziomu poniżej dachu, dzięki czemu zasłonił ją dom sąsiada względem innego nadajnika, popsuło nieco RSRP, ale SINR wskoczył na stabilne 20db, a prędkości skoczyły do poziomu 30mbps.
lmoskal
Użytkownik forum

Post autor: lmoskal »

@DonMattheo - możesz mieć rację zwłaszcza, że przewód w ATK jest nawet dla laika takiego jak ja, na pierwszy rzut oka dużo lepszej jakości niż w cybertechu a w moim przypadku jeszcze przewody są długie co potencjalnie mogło wpłynąć wynik.

@Tinkas - jest dokładnie tak jak myślisz. Router jest w skrzynce w garażu (a garaż jeszcze dodatkowo do połowy pod ziemią) a anteny na dachu. Anteny zamontowałem obie naraz - na czas testów do barierek balkonu :) :) trochę poniżej dachu, z taką samą widocznością BTSa w odległości około 3-4 metry od siebie. Obecnie zestaw wygląda jak poniżej i wyniki dla ATK są praktycznie identyczne.

Testowałem z routerem w garażu ponieważ chciałem przetestować rzeczywistą sytuację jaka wystąpi u mnie w domu a nie co się stanie jak postawię router na dachu:)

Wszystkie pasma ciągnęły z tego samego BTSa (którego widać na zdjęciu poniżej). Sprawdzałem w trakcie pomiarów, może nie każdy pomiar ale przynajmniej kilka razy zwracałem na to uwagę.

Ciekawa teoria co do obniżenia anten - będę musiał ją wypróbować jak już będę mieszkał na miejscu (aktualnie kończę remont i jeszcze się nie przeprowadziłem). Na razie jestem względnie zadowolony. Router śmiga w agregacji 800+2100+2600 - ostanie transfery (sprawdzałem tylko na szybko na telefonie po wifi bo wyłem na miejscu w związku z remontem) wyglądały tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zestaw obecnie wygląda tak osiąga wyniki praktycznie takie same jak w trakcie testów z balkonu.

Anteny (w czasie testów były przymocowane do balkonu który widać na zdjęciu)
Obrazek

Widoczność BTS
Obrazek

Skrzynka z routerem (garaż)
Obrazek

Pisałem też trochę o całej operacji tutaj - z tego powodu trafiłem na forum:)
viewtopic.php?f=11&t=57642
DonMattheo

Post autor: DonMattheo »

Zastanawia mnie Twój niski upload, u mnie na parametrach RSSI-57 RSRP-88 RSRQ-5 SINR5 osiągam na Speedtest.net ponad 30Mbps. Podejrzewam że pasmo wybrane do wysyłania to nie B7-2600 ale o niższej przepustowości. Możesz to zmienić poprzez program Huawei Monitor na PC https://routeur4g.fr/discussions/discus ... urs-huawei , zakładka "Configuration/Radio". Agregacje pasm do pobierania wybierasz poprzez zaznaczenie kilku w tej samej zakładce.
Debik

Post autor: Debik »

Spróbuj je obniżyć tak jak pisali koledzy wyżej...
lmoskal
Użytkownik forum

Post autor: lmoskal »

@DonMattheo - na pewno przetestuję aplikację jak tylko sprowadzę na miejsce stacjonarnego kompa (po przeprowadzcce). Najlepsze uploady rzeczywiście miałem na paśmie 2600 więc warto sprawdzić.

@Debik - tak zrobię, ale też jak już będę po przeprowadzcce na miejscu
Awatar użytkownika
Tinkas

Post autor: Tinkas »

@lmoskal - teraz obie anteny wiszą na jednej sztycy? Jeśli tak, to powtórz proszę pomiary sygnałów. Jestem bardzo ciekaw jak wyjdą, bo może wymienię swojego Cybertecha :)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Ale na tych ATK masz upload zdecydownie nizszy niż na Cybertechu....

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
varico

Post autor: varico »

Czy lepszy kabel poprawi parametr SINR? Aktualnie mam 2 metry RG174 ( tlumienie przy 2400MHz na jednym metrze to az 2.4 db) i chcialbym zamienic na 2.5m Belden H-155
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

a co to za antena skoro ma kabel rg174? Żaden normalny producent nie zastosuje takiego kabelka do anteny.
varico

Antena z chin.
matek451
Guru bezprzewodowy

Czyli mydelniczka za kilka $ udająca antenę do której Chińczyk przylutował te pseudo kabelki, przeróbki tego tłumika na niewiele się zdadzą. Jakie masz parametry SINR na tym cudzie techniki?
varico

Takie
Obrazek

Router w miejscu anteny ma troche gorsze parametry sygnalu wiec to nie taki tlumik.
bendix
Stały użytkownik forum

Post autor: bendix »

bendix
Stały użytkownik forum

A tu sam promiennik do grid-a

https://tinyurl.com/umtarwo

Ciekawe czy to działa.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Wklej bez spamu; to pewnie ktoś oceni. Pozdrawiam Hermogenes
bendix
Stały użytkownik forum

Wkleiłem linki z ali. Nie wiem co masz na myśli pisząc o spamie. Spamerem nigdy nie byłem - raczej odwrotnie ;-)
Nie wiem jak przekleić linka z Ali bez całej otoczki.
matek451
Guru bezprzewodowy

Zapewne działa bo to zadna nowość, nawet gridy od WiFi na 2,4GHz działają. Tu koszt 2 sztuk to około 1000 zł a wymiary są olbrzymie ale jak ktoś potrzebuje to niech kupi 2 sztuki i potestuje.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

bendix pisze:Nie wiem jak przekleić linka z Ali bez całej otoczki.
Normalnie Ctrl-C, Ctrl-V a nie przez jakieś dziwne skrótowce, wklejony teks obejmij tagiem url lub code
Przykład
https://www.aliexpress.com/item/32786062498.html
Nie pomagam na PW!
bendix
Stały użytkownik forum

OK. Już widzę o co chodzi. Trzeba ręcznie wyciąć linka bo coś tam dokleja.
coppi
Użytkownik forum

Post autor: coppi »

No to w końcu prędkość wieczorami tak spadła, że i ja się za antenę zabrałem. Mam B715 z Playa i T-Mobile jeszcze bez limitów danych (z prędkością do 20Mb).

Antena do testów Dualna LTE-A/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz Cybertech

Łączę się z okolicy skrzyżowania ul. Legionowej z Zorzy. Do wyboru więc 2 BTSy:

1. Marki, ul. Michalicka 1 (wieża Emitel - SLR Struga), eNBID:280431
2. Marki, ul. Majora Billa 2 (maszt T-Mobile), eNBID: 181177

I problemem jest ten pierwszy, bo jet na wysokim maszcie i wszystko łączy się do niego. Prędkości pod samym BTS-em na routerze 6-8Mb/s, pod BTS-em nr 2 od 100Mb/s w górę. Także bajka. Ale nic dziwnego, bo ciężko się z nim połączyć.

No to myślałem, że antena pomoże (kąt co prawda mały) ale jakbym nie ustawiał (nawet tyłem do masztu 1. to łapie cały czas 280431).

O co chodzi z tymi antenami kierunkowymi?? Ten kąt z mojego miejsca za mały?? Czy ten cybertech coś nie halo?? Czy jeszcze coś innego??

Druga antena to ATK-Log z Dipolu - pytanie czy ona jest bardziej kierunkowa??

Podpowiedzcie coś, bo myślałem, że będzie lepiej, a tu jest tak samo (prędkości nawet pomimo anteny z tego 280431 prawie takie same).
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Zobacz czy sektor tego 181177 patrzy w stronę Twojego domu jeśli nie to masz marne szanse. Pozdrawiam Hermogenes
BikeBarian

Post autor: BikeBarian »

Możliwe ze łapiesz sygnał odbity który z danego BTS-a jest dominacyjnym w okolicy. Mialem podobny przypadek. Tutaj moze pomoc tylko modem z możliwością blokady wyboru BTS-a po PCI (nr. sektora).
coppi
Użytkownik forum

Hermogenes pisze:Zobacz czy sektor tego 181177 patrzy w stronę Twojego domu jeśli nie to masz marne szanse. Pozdrawiam Hermogenes
Tylko jak ten sektor sprawdzić?
coppi
Użytkownik forum

BikeBarian pisze:Możliwe ze łapiesz sygnał odbity który z danego BTS-a jest dominacyjnym w okolicy. Mialem podobny przypadek. Tutaj moze pomoc tylko modem z możliwością blokady wyboru BTS-a po PCI (nr. sektora).
Z tym modemem może być pomysł dobry. Bo z tego BTS-a to na jednej częstotliwości prędkość jest 10 razy większa niż z tego na potrójnej agregacji. Tylko jaki modem i jaki soft??
Mam staruszka e398 (z tym pewnie nic się nie zrobi), mogę coś pożyczyć kupić??

A na andorida jakiegoś softu żeby sprawdzić dostępne sieci nie ma?? Bo na telefonie byłoby najlepiej sprawdzić.
matek451
Guru bezprzewodowy

Zapytaj kolegów , którzy sa na tym forum specjalistami od T-mobile, łatwo ich znajdziesz oni ci na bank pomogą, wiedzą o nim wszystko i jeszcze więcej , z mojej strony to ten kucyk NetWorks na Billa2 wyglada tak https://www.google.com/maps/@52.3651517 ... 312!8i6656 i raczej nie ma sektora wycelowanego w ciebie. Na e398 nic nie zrobisz, test na telefonie LTE z android i https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl, test na zewnatrz i screen z niego, wymuszanie PCI jest mozliwe jedynie na WF830 lub B2368 ale to sprzęt z PLAY, 'najlepszy' operator mobilny czyli T-mobile nie ma bo klienci tej sieci nie potrzebuja sprzetu z takimi funkcjami, T-mobile działa wszędzie i zawsze z dobrymi prędkościami bo tak rzecza jego wyznawcy :D .
coppi
Użytkownik forum

To specjalistów od Networks i t-mobile proszę o pomoc - ujawnijcie się ;).
Ten sektor to tymi nadajnikami na oko się rozpoznaje?? Jak tak, to w moją stronę mniej więcej jest ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Jak jest mniej więcej to OK, bo ty lepiej orientujesz się w okolicy i kierunkach, ale maszt jest dość niski i doświetla pewnie DW629.
coppi
Użytkownik forum

matek451 pisze:Zapytaj kolegów , którzy sa na tym forum specjalistami od T-mobile, łatwo ich znajdziesz oni ci na bank pomogą, wiedzą o nim wszystko i jeszcze więcej
Koledzy, podpowiedzcie coś o tym BTSie.
matek451 pisze:Na e398 nic nie zrobisz, test na telefonie LTE z android i https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl, test na zewnatrz i screen z niego, wymuszanie PCI jest mozliwe jedynie na WF830 lub B2368 ale to sprzęt z PLAY, 'najlepszy' operator mobilny czyli T-mobile nie ma bo klienci tej sieci nie potrzebuja sprzetu z takimi funkcjami, T-mobile działa wszędzie i zawsze z dobrymi prędkościami bo tak rzecza jego wyznawcy :D .
Jak test tym NetMonster robię?? Jak jest w zasięgu kilku BTS-ów to pokazuje wszystkie sygnały??
matek451
Guru bezprzewodowy

Pokazuje stację z której korzystasz i pasma na niej i wszystkie dane a dodatkowo sąsiednie PCI, nośne na nich i parametry sygnału. Trzeba umieć z tego korzystać ale specjaliści od T-mobile na pewno to potrafią ale coś dziwne że milcżą, ja jestem ślepym, zagorzałym fanem Play i się w temacie niemieckiego operatora nie wypowiadam bo jeszcze bym ci Play polecił, zresztą się na tym kompletnie nie znam o czym powszechnie wiadomo.
ODPOWIEDZ