Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Damiano16
Stały użytkownik forum
Posty: 105
Rejestracja: 2008-06-14, 13:09
Lokalizacja: Lublin

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: Damiano16 » 2009-01-17, 16:52

O kurde... to w takiej małej miejscowości by Play założył HSDPA ?

A co do Plusa, to właśnie słyszałem że strasznie długo robi nowe BTSY, ile gdzieś tak Plus zakłada BTSY ??

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10484
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: krystianb » 2009-01-17, 16:59

Damiano16 pisze: w... Krasnymstawie, jeszcze czekamy na pojawienie się 3G Plusa
Prawdopodobnie bardzo długo będziesz czekał, może nawet wcale się umtsa2100 nie doczekasz od innych, załąszą umts900 jak padnie stacja za 10 lat :rotfl: Play masz pewnie z okolicznego miasta potrafią zrobić btsa z zasiegiem 10km, inni operatorzy takich mąstrów nie stawiają.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
Damiano16
Stały użytkownik forum
Posty: 105
Rejestracja: 2008-06-14, 13:09
Lokalizacja: Lublin

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: Damiano16 » 2009-01-17, 17:05

Nieeee, playa nie mam z okolicznego miasta, niedawno założyli nadajniki na takim wysokim kominie :)

No a nikt nie wie w ile Plus może założyć nowe nadajniki - 3G ???

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22223
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: ja.michal » 2009-01-17, 18:52

U mnie nadal od 5 miesięcy BTS 300m od domu na kościele nadal nie działa. :]

szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 430
Rejestracja: 2006-04-02, 22:09
Lokalizacja: Aleksandrow L.

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: szalony » 2009-01-17, 22:58

U mnie w Aleksandrowie L. Plus rok czasu potrzebowal by 1 nodeB wlaczyc... co ciekawe od roku takze wkoło (1-3km) , ma zezwolenia na dalsze 2-3nodeB i nie dzialaja :dobani: juz mnie Plus z tym zalamuje - z tak dluga budowa 3G ... Do tej pory w czesci Lodzi Teofilow-Rabienska-Romanow nie ma 3G ...

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22223
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: ja.michal » 2009-01-17, 23:17

szalony, ten BTS koło mnie to zgodę ma od lutego 2008, zamontowany jakoś wrzesień 2008. Nie działa nadal. :]

Awatar użytkownika
Damiano16
Stały użytkownik forum
Posty: 105
Rejestracja: 2008-06-14, 13:09
Lokalizacja: Lublin

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: Damiano16 » 2009-01-22, 14:55

Witam,

wiecie co dla mnie to jest mały szok co Plus odwala....

Na stronie BTSeatch po wpisaniu miejscowości Krasnystaw wyświetla mi się coś takiego:

Plus Krasnystaw, Lubelskie
ul. Kolkowa 10 - maszt Uwagi Data akt.2009-01-16

I drugi BTS:


Plus Krasnystaw, Lubelskie
ul. Sobieskiego 3 - kosciol Uwagi Data akt.2009-01-16

Dodam jeszcze że 2 BTS-y pracują na paśmie 900Mhz.

Czy mi się wydaję czy Plus wymienił BTS-y 16 Stycznia 09r z 900Mhz na 900Mhz?! A nie na sieć 3G.... ?
Porażka... A miała być sieć w Plusie w tym roku 3G....

Awatar użytkownika
xmat
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2009-02-11, 17:49
Lokalizacja: Ko?skie

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: xmat » 2009-02-12, 17:43

CZESC WSZYSTKIM :) Co do plusa to muszę się zgodzic z wami ze plus mimo tego ze stawia dośc szybko swoje nadajniku UMTS ale co do ich odpalenia to masakra :dobani: wszystko zmontowali w sierpniu a do dzis UMTS nie działa :niepewny:

Awatar użytkownika
Damiano16
Stały użytkownik forum
Posty: 105
Rejestracja: 2008-06-14, 13:09
Lokalizacja: Lublin

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: Damiano16 » 2009-02-12, 17:46

To dobrze że u Ciebie chociaż postawili BTS-y z 3G.. bo u mnie wymienili je z powrotem na takie same... 900Mhz

żal :)

Awatar użytkownika
xmat
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2009-02-11, 17:49
Lokalizacja: Ko?skie

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: xmat » 2009-02-14, 17:41

Damiano16, najlepiej to napisz do plusa maila,oni go przekierują do biura technicznego plus i po ok.2 dniach dostaniesz od nich pewną wiadomosc co,jak i kiedy było zrobione lub czy dopiero będą cos robic i czy masz szanse na UMTS. Bo po co gdybac jak mozna ich zapytac :D :D :)

Awatar użytkownika
Damiano16
Stały użytkownik forum
Posty: 105
Rejestracja: 2008-06-14, 13:09
Lokalizacja: Lublin

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: Damiano16 » 2009-02-16, 13:44

No tak, masz racje :D

Awatar użytkownika
Damiano16
Stały użytkownik forum
Posty: 105
Rejestracja: 2008-06-14, 13:09
Lokalizacja: Lublin

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: Damiano16 » 2009-02-27, 13:57

Witam !!

Muszę Wam coś powiedzieć.... każdy mówił że Plus zakłada długo nadajniki z 3G ... A jednak.. w mojej miejscowości - Krasnystaw 3G jest od wczoraj, a pozwolenie dostali w Grudniu :) Więc moim zdaniem szybko zakładają i uruchamiają nowe nadajniki 3G

Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy
Posty: 3000
Rejestracja: 2008-02-21, 23:30
Lokalizacja: WL

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: Blido » 2009-02-27, 14:06

Damiano16 pisze:A jednak.. w mojej miejscowości - Krasnystaw 3G jest od wczoraj, a pozwolenie dostali w Grudniu :)

I tak nic nie przebije Ery (przynajmniej w mojej miejscowości) gdzie 1,5 roku temu zasięg 3G pojawił się jeszcze przed wydaniem pozwolenia. (Umowę na BC podpisałem we wrześniu 2007, od razu miałem HSDPA, a ze strony UKE wynika że pozwolenie mają od listopada)

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11409
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: Jaco » 2009-02-27, 14:08

Blido pisze:I tak nic nie przebije Ery (przynajmniej w mojej miejscowości)
Dokładnie. W mojej fakt że postawili z EDGE ale prawie pół roku stał a Era o nim nie wiedziała :hyhy:

Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy
Posty: 3000
Rejestracja: 2008-02-21, 23:30
Lokalizacja: WL

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: Blido » 2009-02-27, 14:14

Najwyraźniej najpierw stawiają stacje, a potem troszczą się o pozwolenia :] Przeciez i tak pewnie dostaną, a nawet jak nie, to sprzęt można zdemontować (u mnie zamontowali na już istniejącym maszcie) i postawić w innym miejscu. Ewentualne straty chyba niewielkie, w przeciwieństwie do profitów. Era była pierwszym operatorem, który uruchomił u mnie 3G - i prawdę mówiąc, prowadzi do teraz. Ma już 6 pozwoleń na NodeB-y. Ile naprawdę stoi, nie wiem, ale po niej jest Plus który ma "na papierze" tylko 3 stacje. W rzeczywistosci stoi chyba tylko jedna - zasięg marny, nie przekracza nawet granic miasta i nie obejmuje jego całej powierzchni.


Wróć do „Anteny GSM oraz problemy z zasięgiem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości