Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Damiano16
Stały użytkownik forum
Posty: 105
Rejestracja: 2008-06-14, 13:09
Lokalizacja: Lublin

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: Damiano16 » 2009-03-01, 19:46

Ale ten Plus to ma nadajniki z 3G .... :rotfl: BTS Plusa z 3G jest od mojego miejsca zamieszkanie oddalony o prawie 1 km a zasięg mam czasami 4-3 kreski z 7 :D


A w Play-u mam nawet zasięg do 13 km :cfaniak: :cfaniak: Oczywiście w 3G

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22257
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: ja.michal » 2009-03-01, 19:51

No tak ma Plus. :] Ja byłem koło 60-70m od BTS w samochodzie i miałem 3/5. :]

[ Dodano: 2009-03-01, 19:51 ]
Jakoś dziwnie ustawia Plus te noteB.

Awatar użytkownika
Tomi 25
Stały użytkownik forum
Posty: 126
Rejestracja: 2009-01-02, 12:09
Lokalizacja: Okolice Bydgoszczy

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: Tomi 25 » 2009-03-05, 18:35

A jeśli chodzi o tą interaktywną mapę zasięgu Plusa co jest dostępna na stronie Plusa ,czy te zasięgi są oficjalne? Mam na myśli głównie plusowy zasięg 3G stały a nie coś w stylu testują noteB a póżniej nagle nie ma 3G ale na mapce jest :(

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22257
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: ja.michal » 2009-03-05, 18:37

Tomi 25, jak zauważysz to ta mapka nie jest oficjalna w tym sensie, że niemożna na nią się powołać bo Ci net nie chodzi HSDPA a na mapie jest. :] Mapka ma charakter wyłącznie orientacyjny. :]

Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy
Posty: 5636
Rejestracja: 2006-02-20, 22:13
Lokalizacja: Bratoszewice

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: Sundance_kid » 2009-03-07, 14:01

ja.michal pisze:ma charakter wyłącznie orientacyjny. :]

Czyli oby łądnie wyglądało jaki to świetny zasięg mamy.

Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy
Posty: 3000
Rejestracja: 2008-02-21, 23:30
Lokalizacja: WL

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: Blido » 2009-03-07, 18:51

Sundance_kid pisze:Czyli oby łądnie wyglądało jaki to świetny zasięg mamy.

Zauważyłem jednak, ze operatorzy (jestem pewien co do Ery i Plusa) nie przesadzają z tymi zasięgami. Zazwyczaj - w moim przypadku przynajmniej, zasięg przedstawiony na mapie jest nieco mniejszy od tego w rzeczywistości. Np. Zasięg 3G Ery kończy się na mapie około kilometra od mojego domu, a jednak mimo to udaje mi się złapać sygnał HSDPA o mocy -93dBm na Huawei E220 bez żadnej anteny, wewnątrz budynku. Podobnie z Plusem. Do mnie plusowe 3G w ogóle nie dochodzi, ale kolega który mieszka 2km bliżej NodeB-a prowadzi wideorozmowę w mieszkaniu mimo że wg mapy nie sięga do niego 3G :] .

Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 717
Rejestracja: 2008-04-25, 18:31
Lokalizacja: EŁK

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: Tomek7 » 2009-05-12, 16:49

Aktualizacja danych: 11 maja 2009 r.

szmitz
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 899
Rejestracja: 2008-12-08, 17:10
Lokalizacja: DE:Uhingen

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: szmitz » 2009-05-12, 16:53

Ja też nie jestem na mapie Iplusa i mam 3G , na mapie jest GPRS a w porywach nawet 10 dBi na poddaszu mam . :ok:
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

bdkacz
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 490
Rejestracja: 2010-07-30, 00:42
Lokalizacja: łódzkie

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: bdkacz » 2011-11-11, 02:17

Coś po najnowszej aktualizacji mapy zniknęły z niej nadajniki CDMA Orange ;)

szmitz
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 899
Rejestracja: 2008-12-08, 17:10
Lokalizacja: DE:Uhingen

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: szmitz » 2013-02-13, 16:50

Teraz mało pozwoleń było wydanych.
Czekamy na pierwsze kroki P4 po wygranym w przetargu z nowymi częstotliwościami.
Netia 2Mb/s. :)

Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 225
Rejestracja: 2009-03-25, 19:40
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: zimplusowany » 2013-11-23, 19:23

Jest nowa odsłona mapy BTS. Dla mnie zmiany są naprawdę OK. Warto sprawdzić.

Awatar użytkownika
dexter18
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1372
Rejestracja: 2011-05-15, 13:57
Lokalizacja: Siucice

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: dexter18 » 2013-11-23, 19:35

Na nowej odsłonie map nie mogę zmierzyć odległości :( :(
Huawei E3276 +TP Link MR3420 V2 + TL-WR841N
Cybertech 15 dBi--- ATK-20
Plus Power LTE 25GB+ Noc 100 GB

DejaVu
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 295
Rejestracja: 2011-11-19, 19:08
Lokalizacja: z lasu

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: DejaVu » 2013-11-23, 19:42

bdkacz pisze:Coś po najnowszej aktualizacji mapy zniknęły z niej nadajniki CDMA Orange ;)
CDMA Plus też nie ma :niepewny:

Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 419
Rejestracja: 2013-04-28, 18:48
Lokalizacja: OGL

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: Piotrek24 » 2013-11-23, 19:52

dexter18 pisze: nie mogę zmierzyć odległości
napisali że mają dodać funkcję mierzenia odległości.
DejaVu pisze:CDMA Plus
mi normalnie pokazuje

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 11256
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Nowa mapa "pozwoleń" na BTSy

Postautor: matek451 » 2013-11-23, 19:55

Dla mnie ta wersja to krok wstecz. CDMA Orange są widoczne.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech


Wróć do „Anteny GSM oraz problemy z zasięgiem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości