Czy można wybrać nadajnik (BTS) w ED77 orange?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

3G_
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 618
Rejestracja: 2005-10-26, 16:07
Lokalizacja: ERW / WPI

Re: Czy można wybrać nadajnik (BTS) w ED77 orange?

Postautor: 3G_ » 2006-04-07, 12:44

@ wikara1
Jeśli masz BTS z GPRS w tym samym kierunku co z EDGE to antena kierunkowa nic nie pomoże. Wzmocni wprawdzie sygnał EDGE, ale GPRS też. Możesz próbować z tego oddalonego o 25 km, ale to już wydaję się za daleko. Ale jak już masz antenę to próbuj. Ja na przykład ciągnę przez Nokię 6020 w Plusie z BTS-a odległego o 10 km do 18 KB/s bez żadnej anteny zewnętrznej i jestem zadowolony.
Nie znam ED77 - może da się go zmusić by korzystał z EDGE?
A w ogóle 25 km to dużo. Gdzie Ty mieszkasz? Najczęściej jest tak, że mamy ze trzy bts-y w odległości 10-15 km. I to poza miastami

Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum
Posty: 131
Rejestracja: 2006-06-26, 21:02
Lokalizacja: Zamość

Re: Czy można wybrać nadajnik (BTS) w ED77 orange?

Postautor: pablo » 2006-08-12, 20:13

Witam.
Nie chce zakładać nowego tematu i napisze tutaj.
Mam pytanie: czy modem motoroli v 235 będzie reagował na komendy AT poprzez hyperterminal?
Czy istnieje możliwość „podejrzenia”terminala przy zwykłym połączeniu?
Pozdrawiam.

Huawei E220/Iplus/Linuks/~do 1.5Mbps na HSDPA

pogar
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 299
Rejestracja: 2006-07-24, 11:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czy można wybrać nadajnik (BTS) w ED77 orange?

Postautor: pogar » 2006-08-12, 20:36

kazdy modem powinien odpowiedziec na komendy AT.

mozna podejrzec komunikacje miedzy modemem a windows, ale nalezy tez wiedziec jak to co sie podejrzy zinterpretowac.
--
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom

Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum
Posty: 131
Rejestracja: 2006-06-26, 21:02
Lokalizacja: Zamość

Re: Czy można wybrać nadajnik (BTS) w ED77 orange?

Postautor: pablo » 2006-08-12, 20:59

Jedyną odpowiedzią jaką dostaje jest ERROR.
Chciałbym się zorientować w zasięgu jakich btsów się znajduje . Pomimo silnego sygnału skacze z gprs na edge i z powrotem.
Pozdrawiam.



Huawei E220/Iplus/Linuks/~do 1.5Mbps na HSDPA

Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1484
Rejestracja: 2006-07-19, 22:59
Lokalizacja: Żyrardów-okolice

Re: Czy można wybrać nadajnik (BTS) w ED77 orange?

Postautor: Ufo atakuje » 2006-08-12, 22:15

pablo pisze:Jedyną odpowiedzią jaką dostaje jest ERROR.
Chciałbym się zorientować w zasięgu jakich btsów się znajduje . Pomimo silnego sygnału skacze z gprs na edge i z powrotem.


Pracuję właśnie nad tym samym zagadnieniem.Niestety komenda AT^SMONC, ani pokrewne nie działają na moim Netboxie. Jedyne co działa i się przydaje to +CREG (używany BTS) i +CSQ(jakość sygnału).
Każdy modem ma chyba nieco inny zestaw komend, który obsługuje, a część jest uniwersalna. Niestety do Netboxa jeszcze nie znalazłem odpowiedniego zestawu.:(

Tutaj są bardzo fajnie opisane komendy AT do modemów EDGE

http://www.multitech.com/DOCUMENTS/Collateral/manuals/S000371B.pdf

Qbencjusz
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2006-08-23, 23:16
Lokalizacja: Mielec

Re: Czy można wybrać nadajnik (BTS) w ED77 orange?

Postautor: Qbencjusz » 2006-08-25, 14:20

Tutaj można znaleźć opisane komendy AT dla modemów opartych o moduły Nokia 12 i 12i (czyli np NetBox):
http://www.aplicom.com/products_gsm_developdoc.html

jest tam też sporo innych ciekawych dokumentacji

pozdrawiam
Qbencjusz

__________________
OnetKonekt + NetBox

CpiRafo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2006-08-25, 11:05
Lokalizacja: W?oszczowa

Re: Czy można wybrać nadajnik (BTS) w ED77 orange?

Postautor: CpiRafo » 2006-08-26, 08:59

Mam modem NetBox w iPlusie i »»nie mogę«« sprawdzic gdzie mam BTS'a. Prosze o pomoc. 7084364 gg z gory dzieki.
iplus...NetBox

Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1484
Rejestracja: 2006-07-19, 22:59
Lokalizacja: Żyrardów-okolice

Re: Czy można wybrać nadajnik (BTS) w ED77 orange?

Postautor: Ufo atakuje » 2006-08-26, 16:28

CpiRafo pisze:Mam modem NetBox w iPlusie i »»nie mogę«« sprawdzic gdzie mam BTS'a. Prosze o pomoc. 7084364 gg z gory dzieki.


Ale jak nie możesz sprawdzić? Komenda+CREG nie wyświetla czy w bazie nie ma BTS?
Tu masz informacje: http://www.bez-kabli.pl/ftopic2782.html&highlight=bts

CpiRafo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2006-08-25, 11:05
Lokalizacja: W?oszczowa

Re: Czy można wybrać nadajnik (BTS) w ED77 orange?

Postautor: CpiRafo » 2006-08-27, 00:29

Ale ja nie umie ustawić hyperterminala.
iplus...NetBox

Awatar użytkownika
etranger
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 196
Rejestracja: 2006-03-22, 22:24
Lokalizacja: Kraina Smutku

Re: Czy można wybrać nadajnik (BTS) w ED77 orange?

Postautor: etranger » 2006-08-27, 08:56

CpiRafo... ech... I może jeszcze przyjechac i wszystko ladnie w domku poustawiać??

Przejdź do !!!PIERWSZEJ STRONY TEGO TEMATU!!!
Regards - etranger®

Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1484
Rejestracja: 2006-07-19, 22:59
Lokalizacja: Żyrardów-okolice

Re: Czy można wybrać nadajnik (BTS) w ED77 orange?

Postautor: Ufo atakuje » 2006-08-27, 21:51

etranger pisze:CpiRafo... ech... I może jeszcze przyjechac i wszystko ladnie w domku poustawiać??

Przejdź do !!!PIERWSZEJ STRONY TEGO TEMATU!!!


Nie krzycz na nowicjusza.Przepis kemotta (wywołanie terminala) nie zawsze się sprawdza, a ty o tym nie wiesz. CpiRafo spójrz jeszcze tu, na koniec
http://www.bez-kabli.pl/ftopic1034.html

Awatar użytkownika
etranger
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 196
Rejestracja: 2006-03-22, 22:24
Lokalizacja: Kraina Smutku

Re: Czy można wybrać nadajnik (BTS) w ED77 orange?

Postautor: etranger » 2006-08-28, 19:45

Hyperterminal mozna wywolac na kilka sposobow.
Zakladajac konto na forum jest sie zobowiazanym do przeczytania regulaminu a jest tam kilka ciekawych watkow. M.in. jest polozony nacisk na szukajke wiec "nowicjusz" nie ma w tym punkcie nic na swoje wytlumaczenie.
Poza tym napisal w poscie, w ktorym ciut predzej jest wszystko ladnie opisane.
Regards - etranger®

Awatar użytkownika
kemott1
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 452
Rejestracja: 2006-01-07, 18:39

Re: Czy można wybrać nadajnik (BTS) w ED77 orange?

Postautor: kemott1 » 2006-09-01, 14:55

Witam, rzadko zaglądam na forum, ale widzę, że jest problem z wywołaniem hyperterminala, więc opisze tu inny sposób :)

1. Wchodzimy w Start => Programy => Akcesoria => Komunikacja => HyperTerminal

Obrazek


Może się coś pokazać przy włączaniu hyperterminala, to wybierzcie "nie".

2. Wpisujemy jakoś nazwę, np: es75 i wciskamy ok.

Obrazek


3. Wybieramy port pod którym mamy modem, u mnie to jest " com3 ".UWAGA : Wybieramy port a nie nazwę modemu

Obrazek


4.Ustawiamy jak na rysunku.

Obrazek


5.Wpisujemy " at " i wciskamy <ENTER>, jeśli wyświetli ok, to znaczy ,że wszystko jest ok :D.

Obrazek

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-09-16, 21:28 przez kemott1, łącznie zmieniany 2 razy.

smile
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2006-10-29, 22:40

Re: Czy można wybrać nadajnik (BTS) w ED77 orange?

Postautor: smile » 2006-10-29, 22:51

temat troszke stary ale mam pytanko:
czy mozliwe jest cos takiego, że łączy mnie z BTSem z innego woj.??
sprawdzam w liście BTSów i jest tylko jeden o takim ID jak mi wyświetla w hyperTerminalu w woj małopolskim. Dodam że mieszkam w podkarpackim, mam bluconnecta i nadajnik ery ok 500m od domu (tyle że za laskiem).

wiciu
Użytkownik forum
Posty: 28
Rejestracja: 2006-10-27, 19:45

a jak to jest z Merlin 740?

Postautor: wiciu » 2006-12-18, 17:14

jak dowiedzieć się czegoś o BTS'ach na tym modemie? wspomniane komendy u mnie nie działają na tym modemie.


Wróć do „Anteny GSM oraz problemy z zasięgiem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: ajt i 4 gości