TP-Link TL-MR3420 - wydajność prądowa usb

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

sliver
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2007-12-17, 14:20
Lokalizacja: Kutno

TP-Link TL-MR3420 - wydajność prądowa usb

Postautor: sliver » 2014-08-14, 14:24

Jak wiadomo TP-Link TL-MR3420 ma problemy z wydajnością prądową usb i nawet producent zaleca stosowanie huba aktywnego do zasilania modemu. Zamiast huba z dodatkowym zasilaczem może sprawę rozwiązała by zamiana zasilacza do routera z 1A na 2A? Jak myślicie? A może ktoś już przerabiał taki temat?

kmy
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1042
Rejestracja: 2012-01-04, 21:15
Lokalizacja: Płock

Re: TP-Link TL-MR3420 - wydajność prądowa usb

Postautor: kmy » 2014-08-14, 20:30

To nie tp-link ma problemy tylko modemy LTE pobierają więcej prądu niż określa specyfikacja złącza USB 2.0, czyli 500mA. Zauważ, że producent zaleca stosowanie aktywnego HUB'a tylko dla modemów LTE.
Zmiana zasilacza nic nie da, ponieważ elektronika routera a w szczególności zasilacz USB jest zaprojektowany na 500 mA max, i to że dasz mocniejszy zasilacza dla całego routera nic Ci nie da, bo i tak elektronika złącza USB więcej nie puści.

Niektórzy robią patenty wewnątrz i dają bezpośrednio zasilanie z zasilacza poprzez stabilizator 5V 1A, to pomaga, ale wymaga ingerencji w elektronikę routera (przecinanie ścieżek, lutowanie itp...)

Czeczar
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2014-07-27, 11:49
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: TP-Link TL-MR3420 - wydajność prądowa usb

Postautor: Czeczar » 2014-08-15, 13:52

Kmy dokladnie opisal problem router nie ma problemu z zasilaniem ograniczenie jest na wyjsciu z portu usb. Podobnie jest przy podłączeniu do komputera, osobiscie mam monitorowane zasilanie portow usb i wielokrotnie mam informacje o przekroczeniu normy na porcie gdzie jest podlaczony modem

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10455
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: TP-Link TL-MR3420 - wydajność prądowa usb

Postautor: krystianb » 2014-08-15, 15:29

Czeczar pisze:osobiscie mam monitorowane zasilanie portow usb i wielokrotnie mam informacje o przekroczeniu normy na porcie gdzie jest podlaczony modem
Ciekaw jestem co to za sprzęt.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Czeczar
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2014-07-27, 11:49
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: TP-Link TL-MR3420 - wydajność prądowa usb

Postautor: Czeczar » 2014-08-16, 12:46

http://www.asus.com/pl/Motherboards/MAXIMUS_IV_EXTREME/
Płyta główna oraz windows 8
Dodam, że modem podpięty jest pod usb 3.0 i mimo tego czasami brakowało mu prądu z gniazda usb
(Btw nie polecam płyty z uwagi na zbyt mała ilość złączy SATA 6Gb/s, maksymalnie 2xssd raid 0 :( . )

Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1540
Rejestracja: 2009-11-08, 22:59
Lokalizacja: Fryzjer City

Re: TP-Link TL-MR3420 - wydajność prądowa usb

Postautor: ra-v » 2014-08-16, 21:51

Masz v1 czy v2?
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i

sliver
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2007-12-17, 14:20
Lokalizacja: Kutno

Re: TP-Link TL-MR3420 - wydajność prądowa usb

Postautor: sliver » 2014-08-17, 10:41

v2.3

Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1540
Rejestracja: 2009-11-08, 22:59
Lokalizacja: Fryzjer City

Re: TP-Link TL-MR3420 - wydajność prądowa usb

Postautor: ra-v » 2014-08-17, 23:06

Akurat chodziło o wersję sprzętową:
http://www.tp-link.com.pl/Article/?id=46

Ja mam V2, ale zasilacz mam 1,5 A, a nie 1 A. Problemów z zasilaniem ZTE MF821 nie ma, tylko że musiałem wgrać najnowsze oprogramowanie ze strony angielskiej, bo na standardowym (nie pamiętam jakim) nie chciał ruszyć.
http://www.tp-link.com/en/support/downl ... version=V2
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i

marciniu23
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2015-02-28, 18:28
Lokalizacja: szczecin

Re: TP-Link TL-MR3420 - wydajność prądowa usb

Postautor: marciniu23 » 2019-01-18, 20:37

Witam zasilanie do routera czy do usb? Dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
ansu
Stały użytkownik forum
Posty: 106
Rejestracja: 2017-11-01, 12:05
Lokalizacja: LSW

Re: TP-Link TL-MR3420 - wydajność prądowa usb

Postautor: ansu » 2019-01-20, 18:04

:mur: Jak zasilanie dodatkowe to trzeba przeciąć kabel zasilania usb czerwony i podłączyć do dodatkowego np ładowarka telefonu. Tak by nie brał prądu z routera.
U mnie modem i jeszcze pendrive bez dodatkowego zasilania daje radę V2.
Właśnie z ciekawości wymieniłem RAM na dwa razy większy w ramach testów nowej lutownicy i czekam na flash by wywalić tego pendrive.
TL-MR3420V2/ OpenWrt 18.06 E3372h /mod Hilink B525s-23a/ mod


Wróć do „Anteny GSM oraz problemy z zasięgiem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości