Antena do LTE w Play

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ml13
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 507
Rejestracja: 2015-07-17, 18:58
Lokalizacja: Málaga

Antena do LTE w Play

Postautor: ml13 » 2016-02-22, 15:05

Witam. W końcu doczekałem się LTE 1800Mhz w mojej okolicy, wiec chciałem was prosić o poradę. Cybertech dual 15dbi czy Sorensen 15/17dbi
( http://olx.pl/oferta/antena-lte-sorense ... 724378e1ed i http://olx.pl/oferta/antena-lte-sorense ... 6b6b108c5f). Itutaj włąśnie jest problem bo mam budżet na antenę 150 zł i w tej cenie trudno o dłuższy kabel niż 6m, a przydało by się ciut więcej (kolega ma właśnie cybertecha na "oddanie" jednak z kablem 5m co raczej na pewno bedzie za mało. Mam kable z anteny na LTE 800Mhz (http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7017.htm) i niestety one niby są na SMA ale tylko z jednej strony więc nie mam pojęcia jak podpiąć te kable do Sorensena :/ Przy podpięciu do anteny jest jest po prostu dosłownie tak samo podpięty kabel jak przy starych antenach telewizyjnych (po prost zaciska się rdzeń śrubka).
Informacje techniczne:
Ruter: E5372 (taki przenośny szit :D )
Miejsce: zaznaczone na mapce w załączniku
Górnego X jestem pewien że z anteną bedzie 5 kresek, gdyż na oknie mam 3 czasem wskoczy 4 ale zasięg się waha (ps. dosłownie na oknie :D )
Dolnego X nie jestem pewien i tam właśnie potrzebuję internetu na co dzień, zasięg kończy się około 500m odemnie (prawdopodobnie przez to ze lasek, pewnie jak wyjdę na dach złapie coś) więc chciałbym 3/4 kreski tam, czy to jest wykonalne? Prędkości rzędu 20Mbs są już dla mnie wystarczające. Zielona linia to mniej wiecej zasieg do którego ruter daje radę coś złapać (blisko domu nawet 2 kreski jeśli ruter reką do góry podniosę).
Liczę na pomoc taka jaka zawsze tu dostawałem, z góry dzięki :) Pozdrawiam! :)
Obrazek

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22114
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Antena do LTE w Play

Postautor: wojteks » 2016-02-22, 15:56

Na forum nie publikujemy map zasięgu operatorów dlatego załącznik usunąłem.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Blackber
Stały użytkownik forum
Posty: 54
Rejestracja: 2014-08-17, 07:56
Lokalizacja: Danzig

Re: Antena do LTE w Play

Postautor: Blackber » 2016-02-22, 18:09

Najpierw sprawdź kable od tej 800-tki bo na 1800 potrzebujesz co najmniej h155 .
Po drugie do dualnej anteny potrzebujesz 2 kabli.
Za Sorensena 17-tkę z 6m kablami zapłaciłem 150 zł (poza Alleg..). z przesyłką więc mieścisz się w budżecie.
To Twojego routera musisz jeszcze dokupić dwa konektory więc w takim wypadku wychodzisz już ponad tą kwotę.

koks1970
Stały użytkownik forum
Posty: 77
Rejestracja: 2015-01-12, 17:57
Lokalizacja: opole

Re: Antena do LTE w Play

Postautor: koks1970 » 2016-02-22, 19:37

Jak dobrze pogadasz to dostaniesz razem z przejścówkami za tą cenę. Bo one kosztują po 8zł w detalu tylko nie przyklei ci magicznej naklejki SORENSEN (a może przyklei jak poprosisz to raptem pare groszy) na woreczku. Dzwoń po 18.00 bo do tej godziny to on pracuje.

ml13
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 507
Rejestracja: 2015-07-17, 18:58
Lokalizacja: Málaga

Re: Antena do LTE w Play

Postautor: ml13 » 2016-02-22, 20:06

Przejściówki mam (sma na ts9) , kable mam dwa 10m bo używałem dwóch anten do 800setki. Zobaczę jaki ten kabel ale z tego co pamiętam to właśnie h155. Da się coś z nimi zrobic bo nadal nie wiem jak je miałbym podpiąć do anteny.
Dasz może namiary na tą 17 co kupiłeś? Polecasz? :)
Dodam że cybertecha mogę mieć za nieco ponad 100 (czyli 100 + flaszka zapewne ) czyli 120-130zl, warto dopłacać?
Obrazek

koks1970
Stały użytkownik forum
Posty: 77
Rejestracja: 2015-01-12, 17:57
Lokalizacja: opole

Re: Antena do LTE w Play

Postautor: koks1970 » 2016-02-22, 20:23

jak masz kable to idz do goscia w swojej miejscowosci co zajmuje sie sieciami wifi. On ci utnie kable z tej strony przy antenie i zarobi wtyczki N. I w ten spsób bedziesz potrzebowac tylko anteny z gniazdami N. A jak je zabezpieczyc to sie dowiesz od niego najlepiej tasma samowolkanizujaca. Link z antena nie dziala.
Ostatnio zmieniony 2016-02-22, 20:28 przez koks1970, łącznie zmieniany 1 raz.

ml13
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 507
Rejestracja: 2015-07-17, 18:58
Lokalizacja: Málaga

Re: Antena do LTE w Play

Postautor: ml13 » 2016-02-22, 20:27

Tak żeby w tej dziurze takie coś było :/ Ale zobaczę i popytam po sklepach.
Takie dane są na kablu:
KATI INK HI55I . PF MAX 2. 4 GH 24837m
Niestety nie mogłem sprawdzić osobiście sprawdzić.
Obrazek

koks1970
Stały użytkownik forum
Posty: 77
Rejestracja: 2015-01-12, 17:57
Lokalizacja: opole

Re: Antena do LTE w Play

Postautor: koks1970 » 2016-02-22, 20:34

Popraw link do anteny z Dipola. A kabel pewnie Kabel koncentryczny H155 Catlink. Moim zdaniem »»na pewno«« lepszy niż EKH155 sprzedawany przez CYBERTECH lub SORENSEN. Zajdz do najbliższego sklepu elektronicznego lub satelitarnego oni tez zarobia. Jak poczekasz to pewnie specjalisci sie wypowiedza od tych anten co trzeba zakopic.

ml13
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 507
Rejestracja: 2015-07-17, 18:58
Lokalizacja: Málaga

Re: Antena do LTE w Play

Postautor: ml13 » 2016-02-24, 13:25

Ok. Ostatnie pytanie ostateczne, czy można przedłużać kabel (np ze z dwóch stron są sma lub coś w ten deseń) ?
Poprawiony link do anteny:

http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7018.htm

Niestety z telefonu nie widzę opcji edycji postu :/
Jest to ta antena tylko że kable są zakończone sma a nie n ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22114
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Antena do LTE w Play

Postautor: wojteks » 2016-02-24, 15:11

Kabel można przedłużać ale to zwiększy jego tłumienie (długość i dodatkowe złącza).
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724


Wróć do „Anteny GSM oraz problemy z zasięgiem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości