antena 2600

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

zaba1978
Użytkownik forum
Posty: 46
Rejestracja: 2016-01-18, 11:26

antena 2600

Postautor: zaba1978 » 2017-09-25, 12:28

Witam

Panowie jest sens kupna anteny na pasmo 2600 ( kabla potrzebuje 10 metrów ), w moim miejscu zamieszkania jak na załączonym zdjęciu? Teraz posiadam antenę na pasmo 1800 z cybertecha. Jak wymuszam na huaweiu 3372 pasmo 2600 to łącze się z netem lecz chodzi bardzo słabo.

Obrazek

ml13
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 507
Rejestracja: 2015-07-17, 18:58
Lokalizacja: Málaga

Re: antena 2600

Postautor: ml13 » 2017-09-25, 22:32

Pytanie czy warto. Jakie prędkości osiągasz na LTE1800? Próbowałeś wyjść z modemem na dach/miejsce anteny i wtedy wymusić 2600? Zrób testy pod bts na tej częstotliwości. Najlepiej jest mieć urządzenie z Mimo 4x4 dla Orange czy T-mobile na 2600. Masz telefon z LTE?
Obrazek

zaba1978
Użytkownik forum
Posty: 46
Rejestracja: 2016-01-18, 11:26

Re: antena 2600

Postautor: zaba1978 » 2017-09-26, 07:10

Na 1800 osiągam takie wartości

Obrazek

Ale w ciągu dnia i wieczorem dl spada do 10Mb/s, a nawet do 3-4, na dachu z samym modemem bez anteny czy łącze się z 1800 lub 2600, sygnał jest kiepski na dwóch pasmach, mam telefon lte, chodzi Tobie aby na telefonie wymusić 2600?

ml13
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 507
Rejestracja: 2015-07-17, 18:58
Lokalizacja: Málaga

Re: antena 2600

Postautor: ml13 » 2017-09-26, 07:26

Chodzi mi o parametry sygnału. Kiepskie czyli jakie? Upload na LTE1800 dobry, parametry muszą być też dobre. Jaki masz sygnał na dachu (rssi, rsrp, sinr i rsrq)? Jaki to telefon? W samsungach można wymusić pasma LTE. Pod nadajnikiem od twojej strony domu (w twoim sektorze) mógłbyś sprawdzić jak działa LTE2600 wieczorami kiedy obciążenie jest duże. Równie dobrze możesz wziąć laptopa i modem.
Obrazek

zaba1978
Użytkownik forum
Posty: 46
Rejestracja: 2016-01-18, 11:26

Re: antena 2600

Postautor: zaba1978 » 2017-09-26, 08:39

Ok podaje parametry, pasmo 1800 z antena, właśnie samsunga nie posiadam, mam huawei, a na nim chyba nie wymuszę pasma

Obrazek

2600 z antena

Obrazek

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22114
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: antena 2600

Postautor: wojteks » 2017-09-26, 08:56

Czy tak trudno wyciąć z pulpitu tylko obrazek z parametrami? Nawet najprostszy paint to potrafi.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6685
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: antena 2600

Postautor: dzejk » 2017-09-26, 14:44

Nawet painta nie trzeba - nowy firefox ma to w standardzie.
TP-LINK TL-WR1043NDv2 @ LuCI openwrt + Huawei e3372s-153 hilink mod
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

ml13
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 507
Rejestracja: 2015-07-17, 18:58
Lokalizacja: Málaga

Re: antena 2600

Postautor: ml13 » 2017-09-26, 20:04

Jak podejrzewałem, parametry LTE1800 dobre.Za to LTE2600 tragiczne. Sprawdź modem w miejscu anteny i wymuś LTE2600. Jeśli chcesz wersję z 10 m kablem i antenę pod LTE2600 będą bardzo duże.Za same kable zapłacisz około 10zł za metr, polecałbym przy takiej długości clf400 (minimalnie lmr240 2-3zł/m, ale przy takim sygnale liczy się każdy db wzmocnienia). Brak sprawdzonych anten na LTE2600. Osobiście od siebie mogę polecić router LTE-A w puszcze hermetycznej i łącze sprowadzić skrętką. Oczywiście o ile testy na dachu po wymuszeniu będą obiecujące.
Obrazek


Wróć do „Anteny GSM oraz problemy z zasięgiem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości