Huawei B315-s problem z zasięgiem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Bukacki
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2017-09-29, 14:48

Huawei B315-s problem z zasięgiem

Postautor: Bukacki » 2017-09-29, 15:08

Witam, mam router Huawei B-315-s i strasznie dziwnie się zachowuję, tzn w przeciągu dnia i to nie ważne o której porze ale chodzi dobrze max 3-4 godziny, później jakby tracił jakiś limit i ping strasznie skacze, a wcześniej jest stabilny na poziomie 50 ms. Chciałbym się dowiedzieć jaka jest przyczyna tego że nieważne o jakiej porze tylko po okresie 3-4 godzin korzystania internet zwalnia.


screen ze speedtesta po wykorzystniu 4 godzinnym:

http://www.speedtest.pl/test/158389917

i ponowny test po 5 minutach (tutaj pokazuje dobry ping, mimo to w grze jest na poziomie 800) :


http://www.speedtest.pl/test/158390338


screen z LTEWatch

http://wrzuc.se/i/59ce50235ef38


mapa BTS z moja lokalizacja :

http://wrzuc.se/i/59ce515750901


Jutro z rana będę mógł dać screeny przed większym korzystaniem z internetu :)

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21497
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Huawei B315-s problem z zasięgiem

Postautor: wojteks » 2017-09-29, 15:13

Przełącza technologię dostępu prawdopodobnie, wymuś połączenie "tylko LTE...." albo "tylko 3G" i zobacz wtedy, podaj poziom sygnału.
Nie pomagam na PW!

Bukacki
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2017-09-29, 14:48

Re: Huawei B315-s problem z zasięgiem

Postautor: Bukacki » 2017-09-29, 15:23

jest wymuszone na tylko LTE, poniżej screeny jak to wygląda :

http://wrzuc.se/i/59ce547708fd8 jak widać WAN jest na biało i nie wiem dlaczego


http://wrzuc.se/i/59ce54abf029c tutaj już jest na niebiesko

jeszcze jeden screen z LTEwatch


http://wrzuc.se/i/59ce54ec9e9ae

Bukacki
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2017-09-29, 14:48

Re: Huawei B315-s problem z zasięgiem

Postautor: Bukacki » 2017-09-29, 15:26

screen ze speedtesta z przed chwili : http://www.speedtest.pl/test/158391955

iu teraz już całkiem nie wiem dlaczego tak się dzieje, zależy mi tylko na stabilnym pingu, osiągi downloadu i uploadu nie są dla mnie aż tak ważne :)

Hermogenes
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 824
Rejestracja: 2015-09-12, 14:33

Re: Huawei B315-s problem z zasięgiem

Postautor: Hermogenes » 2017-09-29, 15:50

Parametry sygnału do bani musisz zamontować anteny . poz .Hermogenes

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 5175
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Huawei B315-s problem z zasięgiem

Postautor: dzejk » 2017-09-29, 16:41

Sprawdź na jakim paśmie w LTE się łączysz. Może przerzuca Cię na inną częstotliwość, stąd problemy. Antena potrzebna i tak.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 9374
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Huawei B315-s problem z zasięgiem

Postautor: matek451 » 2017-09-29, 16:55

Kolejny, który korzysta z tej pseudo strony BTS-ów handlarza elektrośmieciami. Po co ty to w ogóle pokazujesz? Tak trudno skorzystać z normalnej strony btsearch.pl przy tych parametrach sygnału internet LTE z T-mobile nie ma prawa u ciebie działać. To nie jest miejsce na LTE z Orange i T-Mobile. Tam nawet z 3g są problemy. Najbliższy BTS LTE1800NetWorks w Braniewie, Stefczyka 45. Tam też UMTS2100 T-mobile, UMTS2100 też w W. Wierznie i to na tej technologii bym się skupił. Niewłaściwy wybór operatora. W tej lokalizacji pozostali operatorzy mają LTE1800. Plus we Fromborku LTE1800Aero2 i we Wielkim Wierznie, w tych lokalizacjach tez 3G z UMTS900aero2.Play ma swoje LTE1800 i LTE2100 we Fromborku, trzeba by sprawdzić czy ma tam LTE800 ale raczej nie bo Kaliningrad w pobliżu. działa 3G na UMTS2100 i UMTS900 W W.Wieżnie ma pozwolenie na LTE1800, LTE2100 oraz UMTS900 i UMTS2100 może je uruchomi. trzeba potestować. Lokalizacja jest trudna, no i z racji sąsiedztwa brak tam LTE800 . Korzystanie z LTE1800NetWorks bez anteny Dual LTE 1800MHz to nieporozumienie.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech


Wróć do „Anteny GSM oraz problemy z zasięgiem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: radius i 3 gości