problem z zasięgiem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

kaszpir
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2017-10-10, 08:13

problem z zasięgiem

Postautor: kaszpir » 2017-10-10, 08:27

Witam !

Lokalizacja Dzikowo (87-125) koło Torunia.

Najbliższy nadajnik znajduje się w miejscowości Silno.
W linii prostej do mojego domu to 4km.

Cały teren jest mocno zalesiony (lasy). Nie widzę nadajnika.

Na terenie działki jest fatalny zasięg komórkowy (0-1 kreska). Telefon Samsung A3 (2017) nie łapie »»w ogóle«« LTE. Na innym telefonie też brak zasiegu LTE.
Internet działa fatalnie. Speed test jak się połączy to pokazuje transfer 0,2-0,3 Mbit.

Mam router Huewei B593-s22 i zasięg 1 kreska niezależnie jaką użyję kartę (Plus , Orange , Nju). Transfer jest niemalże identyczny (max 0,2-0,3 mbit). i mówimy o max , bo często są problemy aby się połączyć i transfery mam rzędu kilku kilobajtów ...

Na zewnątrz domu zasięg tak samo tragiczny jak wewnatrz , tak kiepski że nawet rozmowy komórkowe są przerywane . Znalazłem jednak takie miejsca gdzie jest troszkę lepsze połączenie podczas rozmowy komórkowej , ale internet w tym miejscu nie poprawia się.

Zamówiłem antenę jakąs z Allegro Signaflex zewnatrzną (za prawie 200zł jakąś 50db) ale nie było żadnej poprawy i ją oddałem. Zamówiłem antenę LTE1800Mhz ale patrząc na btserarch u mnie chyba jest 800Mhz , więc zapewne dlatego ten signaflex nie działał ?

Wyczytałem że w moim przypadku powinienem kupić 2 anteny ATK-10 a nawet ATK-20 i wtedy powinno być ok ?
Czy starczą 2 anteny ATK-10 ? Czy jednak muszę kupić ATK-20 ?
ATK-20 jest wielka i takiego giganta bym nie chciał , jesli nie jest wymagany ...

Kabla sądzę że 10m będzie potrzebne. Anteny zamontuję na maszcie , tam gdzie antenę mam RTV i SAT. jest miejsce na antenę do LAN także.

Przepraszam za tak chaotyczny styl ...

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 5140
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: problem z zasięgiem

Postautor: dzejk » 2017-10-10, 10:24

Tak, w Silnie jest LTE 800 od orange / t-mobile. Daleko nie masz, więc jak dasz anteny wysoko na dach, to powinno złapać stabilny sygnał.
Trochę dalej masz jeszcze kilka innych nadajników http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 32&zoom=12 Warto je sprawdzić, jeśli okaże się, że ukształtowanie terenu jest niekorzystne do Silna.
Mając internet możesz dzwonić przez wifi - wystarczy apka na telefon od operatora.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

kaszpir
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2017-10-10, 08:13

Re: problem z zasięgiem

Postautor: kaszpir » 2017-10-11, 11:07

Dzięki.

Już zamówiłem 2 anteny ATK-10 z kablem 10m.

Zobaczymy czy pomoże ..

Przetestuje na karcie Orange i jak będzie ok , to wtedy kupię kartę od Nju.


Wróć do „Anteny GSM oraz problemy z zasięgiem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: damian00716, Google [Bot] i 3 gości