Słaby zasięg / brak zasięgu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

damian00716
Stały użytkownik forum
Posty: 91
Rejestracja: 2017-10-15, 16:12

Re: Słaby zasięg / brak zasięgu

Postautor: damian00716 » 2017-10-20, 10:42

Wtrące się do tematu, co tracę jeśli będę mieć router od T-Mobile? Co dokładnie oznacza dla mnie, że nie ma on wejścia na kabel telefoniczny, a z tą bramkę to już wcale nie wiem o co chodzi

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 9400
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Słaby zasięg / brak zasięgu

Postautor: matek451 » 2017-10-20, 11:07

Jeśli chcesz korzystać z rozmów głosowych w domu na karcie włożonej do B525 to musi on posiadać bramkę GSM oraz RJ11 do podłaczenia telefonu stacjonarnego. Pozwala to w trudnych lokalizacjach gdzie w domu nie ma zasięgu operatora dla usług głosowych korzystać z nich na tym telefonie. Tak np.można korzystać z karty RBM na Kartę 5, która jest karta głosową a dodatkowo na niej działa usługa Darmowy internet LTE bez limitu danych. Na routerze ustawione Auto do wyboru sieci , podczas transmisji danych działa w LTE, przy rozmowach schodzi do 3G. W celu uzyskania zasięgu 3g/LTE do B525 podłącza się antenę zewnętrzna.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

damian00716
Stały użytkownik forum
Posty: 91
Rejestracja: 2017-10-15, 16:12

Re: Słaby zasięg / brak zasięgu

Postautor: damian00716 » 2017-10-20, 12:46

w sumie fajna sprawa, tylko że mój dziadek chciałby utrzymać numer stacjonarny od Orange, a tutaj mają opłaty za to 35zł/msc

Lubek_KL
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2017-10-18, 10:47

Re: Słaby zasięg / brak zasięgu

Postautor: Lubek_KL » 2017-10-24, 12:49

Porobiłem testy dla Plusa i Play na Iphonie 7 (aplikacje RF Monitor i Speedtest). Pomiary przeprowadziłem w potencjalnym miejscu anteny na dachu oraz w domu.

Siła sygnału dla plusa jest nieco większa na na 3G osiąga lepsze wyniki transferu (na Dachu w miejscu mocowania anteny). W budynku lepiej z sygnałem i zasięgiem jest z Play, bo Plus w większości pomieszczeń nie ma w ogóle zasięgu.

Wygląda na to, że najlepiej będzie mi przenieś numer na Play (dostępn WiFi calling i już jakiś zasięg w domu).

Pytanie co z internetem. Czy zdecydować się na instalację w oparciu o Plus czy Play bo jeśli dobrze rozumiem dla Plus powinienem dobrać anteny na 800-900Hz,a dla Play 1800-2100.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 5211
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Słaby zasięg / brak zasięgu

Postautor: dzejk » 2017-10-24, 14:21

Ten program za wiele nie wyjaśnia. Jakiś tam szczątkowy sygnał play LTE masz, ale wysyłanie większe od pobierania wskazuje zapchany nadajnik, co dobrze nie wróży.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

Lubek_KL
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2017-10-18, 10:47

Re: Słaby zasięg / brak zasięgu

Postautor: Lubek_KL » 2017-10-25, 10:13

Czego zatem użyć do pomiarów, żeby mieć dane, które będą wiarygodne?

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 5211
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Słaby zasięg / brak zasięgu

Postautor: dzejk » 2017-10-25, 10:28

Na iphone był jakiś kod do wklepania, może coś wyjaśni, poszukaj na forum. Nie używam telefonów tej firmy, więc nie podpowiem za wiele. Najprościej byłoby na androidzie.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2708
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Słaby zasięg / brak zasięgu

Postautor: radius » 2017-10-25, 13:10

O menu serwisowe na Iphonie zapytaj tutaj:

http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=66805


Wróć do „Anteny GSM oraz problemy z zasięgiem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości