Antena LTE łapie tylko sieć 2G

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

LUQU
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2018-04-26, 18:57

Antena LTE łapie tylko sieć 2G

Postautor: LUQU » 2018-05-23, 15:13

Witam,
Od miesiąca jestem użytkownikiem internetu domowego LTE od T-mobile.
Jako iż zasięg jaki posiadałem bez anteny jest beznadziejny, bo tylko 1-2 kreski LTE. Zdecydowałem się kupić antenę na Allegro:
http://allegro.pl/antena-dual-4g-lte-30 ... 88336.html

Po podłączeniu anteny do rutera huawei B525 i skonfigurowaniu rutera tak, aby działał na antenie zewnętrznej, a nie lokalnej. Ruter zaczął pracować tylko w 2G. Po tym jak chciałem zmienić sieć ręcznie to od czasu do czasu do wyboru miałem LTE od T-mobile. Lecz po zatwierdzeniu pojawiała się informacja iż wystąpił błąd. W 3G nic nie wyłapuje (najwyżej sieci innych operatorów). Nie mam pojęcia czy coś jest nie tak z anteną czy z ruterem.


Ps. Moja miejscowość to Kowale Oleckie, najbliższy BTS T-mobile 2,6 km od mojego domu.
Jestem mało ogarnięty w tym temacie, a więc proszę o wsparcie :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8837
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Antena LTE łapie tylko sieć 2G

Postautor: key » 2018-05-23, 15:48

To co kupiles to jakis chinski wynalazek a nie antena. Odeslij spowrotem.
Potem:
1.) sprawdz z ktorym BTSem laczy sie twoj router
2.) sprawdz jakie czestotliwosci mozesz uzyc
3.) kup dedykowany zestaw anten - pod te czestotliwosci

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 11493
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Antena LTE łapie tylko sieć 2G

Postautor: matek451 » 2018-05-23, 15:56

To tłumik a nie antena , nie kupuje się nic od new-electric, Signaflex , IQhome itp, itd bo to jest jeden wielki szajs. Na B525 wykonuje się testy z pomocą HManagera i po nich dobiera antenę. sprawdzasz po kolei LTE1800 i LTE800. W Żydach BTS LTE1800NetWorks a w Szeszkach LTE800 T-Mobile. Po testach dobór anteny.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

LUQU
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2018-04-26, 18:57

Re: Antena LTE łapie tylko sieć 2G

Postautor: LUQU » 2018-05-23, 19:09

matek451 pisze:To tłumik a nie antena , nie kupuje się nic od new-electric, Signaflex , IQhome itp, itd bo to jest jeden wielki szajs. Na B525 wykonuje się testy z pomocą HManagera i po nich dobiera antenę. sprawdzasz po kolei LTE1800 i LTE800. W Żydach BTS LTE1800NetWorks a w Szeszkach LTE800 T-Mobile. Po testach dobór anteny.

Najlepszy zasięg i prędkość mam na 1800, lecz nie wiem jak sprawdzić czy jestem podłączony do BTS`a w Żydach 1800, czy w Lakielach 1800.


Jakieś sugestie?

BTS`a z Lakiel widać z okna, więc jaką antenę polecasz na pasmo 1800?

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 11493
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Antena LTE łapie tylko sieć 2G

Postautor: matek451 » 2018-05-23, 19:17

Żadnej póki nie zobaczę screenów z HManagera na LTE1800 i LTE800.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

LUQU
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2018-04-26, 18:57

Re: Antena LTE łapie tylko sieć 2G

Postautor: LUQU » 2018-05-23, 21:12

matek451 pisze:Żadnej póki nie zobaczę screenów z HManagera na LTE1800 i LTE800.

Mam nadzieję że coś widać na tych ss
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

jack78
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2011-01-25, 22:37
Lokalizacja: ze wsząd

Re: Antena LTE łapie tylko sieć 2G

Postautor: jack78 » 2018-05-26, 22:27

B20 czyli 800MHz to Szeszki - gm. Kowale Oleckie, Warminsko-mazurskie maszt Orange

A pseudo antenę zwróć jak najszybciej, masz na to 14 dni.


Wróć do „Anteny GSM oraz problemy z zasięgiem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości