Jaką szerokość pasma ma dany Operator? Na jakiej częstotliwości? I jakie prędkości maksymalnie da się osiągnąć?

Informacje o nowych technologiach w łączności mobilnej i ich zastosowaniu - HSDPA, HSUPA, GPS, SIP, UPnP, VIDEO-rozmowy, VOIP.

Moderator: Moderatorzy

robbo2k
Stały użytkownik forum
Posty: 81
Rejestracja: 2006-08-18, 06:12

Re: Jaką szerokość pasma ma dany Operator? Na jakiej częstotliwości? I jakie prędkości maksymalnie da się osiągnąć?

Postautor: robbo2k » 2017-03-03, 09:19

Technicznie masz racje jest to 4MHz, tak naprawdę 3,8MHz ale to "sztuczka". Np na takich 2 kanałach po 3,8MHz nie da sie zrobic HSPA+DC.
Inna rzecz iż prawdopodobnie refarming pasma 900 pojdzie w strone LTE bo tam kanały 1,5MHz są od poczatku norm.

Oczywiście żadna inna siec UMTS900 nie może istnieć obok takiego "oszukanego" 3,8MHz dlatego wycięte pasmo jest w srodku zasobów T-Mobile, Orange

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22236
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Jaką szerokość pasma ma dany Operator? Na jakiej częstotliwości? I jakie prędkości maksymalnie da się osiągnąć?

Postautor: ja.michal » 2017-03-03, 17:31

Na U900 nie będzie DC chociażby z tego względu, że sprzęt kliencki generalnie nie wspiera DC w 900 MHz. Przynajmniej tak wynika z dokumentacji sprzętu m.in. do M2M. Zresztą, jak zam zauważyłeś pewnie pójdzie do LTE. Nie ma sensy płacić za licencje 3G.

Na wschodzie kraju Orange uruchomiło U900 wyłącznie na swoich zasobach i tam chyba jest jest szersze pasmo.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22092
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Jaką szerokość pasma ma dany Operator? Na jakiej częstotliwości? I jakie prędkości maksymalnie da się osiągnąć?

Postautor: wojteks » 2017-03-03, 18:26

Nie będzie też w najbliższym czasie refarmingu GSM900 do innych technologi, zbyt wiele urządzeń przestałoby działać.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22236
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Jaką szerokość pasma ma dany Operator? Na jakiej częstotliwości? I jakie prędkości maksymalnie da się osiągnąć?

Postautor: ja.michal » 2017-03-03, 19:43

Szczególnie jeśli chodzi o M2M (alarmy, POS, etc). Prędzej wyłączą GSM1800 niż GSM900.

Awatar użytkownika
zurek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 864
Rejestracja: 2012-12-02, 19:51
Lokalizacja: Olecko

Re: Jaką szerokość pasma ma dany Operator? Na jakiej częstotliwości? I jakie prędkości maksymalnie da się osiągnąć?

Postautor: zurek » 2017-06-18, 13:24

Panowie na jakim programie na androidzie w telefonie można sprawdzić szerokość pasma danego operatora? Mam Network Cell Info i Network Signal Info i nie ma tam takiej opcji...
Huawei B618s-22, Huawei 5186-s22
Dual Panel LTE-A/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz Cybertech

Kabel HYPERFLEX 10.3 mm Messi & Paoloni

Orange FreeNet SIMO, Aero2

barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 368
Rejestracja: 2015-08-30, 23:09
Lokalizacja: Polska

Re: Jaką szerokość pasma ma dany Operator? Na jakiej częstotliwości? I jakie prędkości maksymalnie da się osiągnąć?

Postautor: barek16 » 2017-06-18, 20:40

Network Signal Guru pokazuje ale trzeba mieć roota. Na większości Samsungów zobaczysz pod *#0011#, LG też pokazuje w service menu tylko dla każdego modelu inny kod.

tprouter
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2018-06-26, 12:34

Re: Jaką szerokość pasma ma dany Operator? Na jakiej częstotliwości? I jakie prędkości maksymalnie da się osiągnąć?

Postautor: tprouter » 2018-06-28, 21:39

viewtopic.php?f=15&t=45820&start=30#p538293
Jak to wygląda na dzień dzisiejszy głownie mi chodzi o play ale też bym prosił o info na temat orange ?

Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1195
Rejestracja: 2015-09-12, 14:33

Re: Jaką szerokość pasma ma dany Operator? Na jakiej częstotliwości? I jakie prędkości maksymalnie da się osiągnąć?

Postautor: Hermogenes » 2018-06-29, 06:15

Te 3 Amper to trochę przesady modem pobiera dodatkowy prąd podczas nadawania na obsługę końcówki mocy.. Przy odbiorze weźmie trochę więcej procesor ale pewnikiem nie aż tyle.Nadawanie jest w dalszym ciągu z jednego pasma MIMO że również na dwie anteny. poz Hermogenes
Sprawdzicie na smartfonach czy na LTE+ 3CA działają 2-3 razy krócej? Czemu się wkleiło do innego tematu proszę przenieść już wiem otworzyłem na pierwszej stronie :mur:

Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1195
Rejestracja: 2015-09-12, 14:33

Re: Jaką szerokość pasma ma dany Operator? Na jakiej częstotliwości? I jakie prędkości maksymalnie da się osiągnąć?

Postautor: Hermogenes » 2019-01-31, 20:52

Pany odgrzewam kotleta od kilku dni mam w Play 15 MHz szerokości pasma w grę wchodzi tylko 1800 lub 2100 ktoś coś wie w tym temacie. Jutro pewnie i tak znajdę mały modem z podglądem i będę wiedział dokładniej to napiszę.
poz Hermogenes

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 12677
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Jaką szerokość pasma ma dany Operator? Na jakiej częstotliwości? I jakie prędkości maksymalnie da się osiągnąć?

Postautor: matek451 » 2019-02-01, 11:45

Play na LTE1800 stosuje dynamiczne zarządzanie pasmem 1800MHz czyli może korzystać z dodatkowych 5MHz pasma z GSM1800 w momencie duzego obciążenia na LTE1800 i gdy GSM1800 leży odłogiem.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1195
Rejestracja: 2015-09-12, 14:33

Re: Jaką szerokość pasma ma dany Operator? Na jakiej częstotliwości? I jakie prędkości maksymalnie da się osiągnąć?

Postautor: Hermogenes » 2019-02-01, 19:41

Wielkie dzięki obciążenia na moim sektorze nie ma pewnie; las i kilka domów, na pozostałych dwóch pewnie gęsto; świecą wzdłuż drogi. Stacja stoi na zakręcie a i ludzie wolą się budować przy drodze.
poz Hermogenes

BikeBarian
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 196
Rejestracja: 2019-01-29, 08:54

Re: Jaką szerokość pasma ma dany Operator? Na jakiej częstotliwości? I jakie prędkości maksymalnie da się osiągnąć?

Postautor: BikeBarian » 2019-03-06, 12:22

No jak już ktoś patelnie uruchomił i odgrzewa kotleta to się skromnie zapytam dlaczego w PL nie używamy TDD zamiast/albo FDD na pasmie 2600MHz ??


BikeBarian
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 196
Rejestracja: 2019-01-29, 08:54

Re: Jaką szerokość pasma ma dany Operator? Na jakiej częstotliwości? I jakie prędkości maksymalnie da się osiągnąć?

Postautor: BikeBarian » 2019-03-06, 13:01

No ale mi chodzi o "powszechne" użycie technologi a nie jakieś tam pojedyncze przypadki w sieci która pasmo 2600 ma na malej liczbie bts-ow. Bardziej to jest pytanie o to co stoi na przeszkodzie ku temu rozwiązaniu...przeca wtedy zwalnia się jedna częstotliwość która przy FDD służy do wysylu...przy modulacji TDD cały ruch odbywa się na jednej częstotliwości.

zylx
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2019-07-25, 11:04

Re: Jaką szerokość pasma ma dany Operator? Na jakiej częstotliwości? I jakie prędkości maksymalnie da się osiągnąć?

Postautor: zylx » 2019-07-25, 11:48

Hej, cześć wszystkim. Pracuję z domu, jak i często łączę się z NAS w domu z zewnątrz i chciałem wyposażyć się w backup łącza, najrozsądniejsze wydaje się LTE i od kilku dni próbuję się doszkolić w temacie. Zlokalizowałem już optymalny nadajnik i przeprowadziłem pierwsze testy i jest całkiem obiecująco: https://www.speedtest.net/result/a/5143931125
Obrazek

Testy były wykonywane z balkonu z smartofnu (półka cenowa niższa średnia)z modemem cat15dl i cat 13ul do nadajnika T-Mobile (26002) ID: 52386 (N!). Nadajnik obsługuje pasma 800, 1800, 2100 i 2600 mhz, podczas testów telefon wykorzystywał agregację trzech pasm:
- podstawowe 2600mhz o szerokości 15mhz
- CA 1800mhz, 10mhz
- CA 2100mhz, 10mhz

Czy dobrze liczę, ze maksymalna teoretyczna prędkość na jaką pozwala ta konfiguracja to ~340mbs dl? Jeśli tak, to mój wynik jest więcej niż bardzo dobry. Wyliczyłem to zakładając modulacja 256qam i MIMO 2x2 (wiem, że w paśmie 2600 jest mimo 4x4, ale ponoć nie można zaagregować pasm z różnym mimo, dlatego zakładam że na wszystkich kanałach wyło 2x2). Czy wykorzystanie modemu z agregacją 4 pasm jest w stanie jeszcze realnie poprawić ten wynik?

O ile z DL jest bardzo dobrze, to chciałbym się dowiedzieć, czy da radę jakoś poprawić UL. Kompletnie za to nie wiem jak wyliczyć, nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak wygląda agregacja pasm UL, wydawać by się mogło, ze żadnej nie ma, i do UL wykorzystywane jest wtedy tylko pasmo podstawowe. Ale z tą ostatnią teoria też jest problem, ponieważ wtedy maksymalna teoretyczna prędkość wynosiła by około 54mbs, a moje wyniki wydają się być do niej zbyt zbliżone. Czy ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości?


Wróć do „Nowe technologie i standardy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość