Ipv6 w Orange Polska

Informacje o nowych technologiach w łączności mobilnej i ich zastosowaniu - HSDPA, HSUPA, GPS, SIP, UPnP, VIDEO-rozmowy, VOIP.

Moderator: Moderatorzy

poland.ipv6
Początkujący użytkownik forum
Posty: 19
Rejestracja: 2013-03-26, 22:03
Lokalizacja: Poznań

Ipv6 w Orange Polska

Postautor: poland.ipv6 » 2013-03-26, 22:28

Ipv6 w Orange już działa.
Sprawdź, przekonaj się sam, dodaj swoją miejscowość w której działa już IPV6!
Potrzebujesz np:
Symbian v3-v5 , belle, np Nokia E52, android 4.04+\ np. Samsung galaxy SIII, Xperie

Ustawienia APN ipv6

Nazwa APN: internetipv6
ustawienia zaawansowane/protokół IP="IPv6"
Po nawiązaniu połączenia wejdź na stronę testową z przeglądarki telefonu http://test-ipv6.com/

P.S. Używanie GPRS jest płatne wg. Twojej oferty.
Powodzenia !

Polacy nie gęsi, mają już IPv6 :)
Ostatnio zmieniony 2013-03-27, 00:01 przez poland.ipv6, łącznie zmieniany 1 raz.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22178
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Ipv6 w Orange Polska

Postautor: ja.michal » 2013-03-26, 22:57

Nie pomyliło ci się połączenie lokale karty sieciowej IPv6 z adresem publicznym? U mnie to nie łączy. Wyrzuca mi "brak subskrybowanego serwisu". Zwyczajnie APN niepoprawny. Nawet wyłączyłem w karcie obsługę IPv4. Nic to nie dało.

poland.ipv6
Początkujący użytkownik forum
Posty: 19
Rejestracja: 2013-03-26, 22:03
Lokalizacja: Poznań

Re: Ipv6 w Orange Polska

Postautor: poland.ipv6 » 2013-03-26, 23:20

W nokii trzeba ustawić w ustawieniach zaawansowanych typ apn/protokół na ipv6.
Android nie wspiera jeszcze tethering'u
Modemy ze wsparciem Ipv6 działają dobrze od Windows vista wzwyż.
Ostatnio zmieniony 2013-03-28, 21:51 przez poland.ipv6, łącznie zmieniany 1 raz.

poland.ipv6
Początkujący użytkownik forum
Posty: 19
Rejestracja: 2013-03-26, 22:03
Lokalizacja: Poznań

Re: Ipv6 w Orange Polska

Postautor: poland.ipv6 » 2013-03-26, 23:52

joikuspot nie działa - brak wsparcia
nokia data suite brak wsparcia
użyj jako modemu w ubuntu tu znajdziesz pomoc https://www.stgraber.org/category/ipv6-2/
strona testowa http://test-ipv6.com/ - wejdz z telefonu

mcore
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 192
Rejestracja: 2008-12-23, 09:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ipv6 w Orange Polska

Postautor: mcore » 2013-03-27, 07:59

ja.michal pisze: Zwyczajnie APN niepoprawny. Nawet wyłączyłem w karcie obsługę IPv4. Nic to nie dało.

Twój terminal musi najzwyczajniej w świecie wspierać IPv6 (nie mylić z IPv4v6 co oznacza "DUAL STACK").Obecnie wspierają to jak napisał kolega wcześniej - Nokia na Symbianie np. E72, E52 z serii N także. Tam trzeba wpisać nazwę APN "internetipv6" oraz typ PDP "IPV6". I od tej chwili możesz śmigać po IPv6 po internecie. 99.999% społeczeństwa nawet nie wie że np. Facebook, Youtube, całe Google chodzi po IPv6.
Jeśli chodzi o modemy to wszystkie nowe huawei np. E3276, E398, E392 (wszystkie z LTE na 100%) i chyba nawet dość popularny E3131 już od dawna wspierają IPv6 :

Jak sprawdzic czy modem/telefon po podłaczeniu wspiera protokół IPv6 ?
Poprzez hyperterminal albo minicom (linux) sprawdzic na wirtualnym porcie COM który tworzy się przy podłaczeniu modemu (np. COM7 w Win7 lub /dev/tty/USB0 w linuxie)

at+cgdcont=?
+CGDCONT: (1-16),"IP",,,(0-2),(0-3)
+CGDCONT: (1-16),"PPP",,,(0-2),(0-3)
+CGDCONT: (1-16),"IPV6",,,(0-2),(0-3)

Jesli pojawiła się ostatnia linijka z "IPv6" to hurra ! masz nowy modem i będzie działał po IPv6.

W kwestii używania takich modemów w skryptach itd : w miejscu gdzie używałeś komendy aktywującej profil AT+CGDCONT=1,"IP","internet" zamiast tego dajesz AT+CGDCONT=1,"IPV6","internetipv6" ot i cała filozofia. No i trzeba pamiętać że twój pecet musi wspierac IPv6. Najlepiej wyłączyć obsługę IPv4 w systemie klikając w Control Panel i własciwościach połączeń sieciowych aby się upewnić na 100%.

Muszę zmartwić posiadaczy ajfonów. Ich super cudowne urządzenie jeszcze nie wspiera IPv6 w połaczeniach 2G/3G/4G (w WLAN wspiera). Po prostu APPLE jest 100 lat do tyłu za innymi producentami...

Jesli chodzi o samo rozwiązanie w Orange to zapewnia płynną migrację użytkowników z IPv4 do IPv6. Idea jest taka aby wszystkie serwisy działały tak jak wczesniej, użytkownik nawet nie musi wiedzieć że korzysta z IPv6. Jest to rozwiązanie unikalne na skalę europejską. Jest to na tyle nowa technologia, że producenci terminali nie nadążają ze wdrożeniem :-)

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Ipv6 w Orange Polska

Postautor: Patryk » 2013-03-27, 12:48

mcore pisze:Po prostu APPLE jest 100 lat do tyłu za innymi producentami...


I za Nokiami z 2007 roku :rotfl:
Stare modemy Huawei też o ile pamiętam wspierają ipv6.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22178
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Ipv6 w Orange Polska

Postautor: ja.michal » 2013-03-27, 18:07

mcore, moduł w laptopie mam nowszy aniżeli ta cała E52.

mcore
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 192
Rejestracja: 2008-12-23, 09:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ipv6 w Orange Polska

Postautor: mcore » 2013-03-27, 19:25

ja.michal pisze:mcore, moduł w laptopie mam nowszy aniżeli ta cała E52.


To nie kwestia czy coś jest nowe czy stare tylko kwestia wsparcia IPv6 w oprogramowaniu modułu. Jesli AT+CGDCONT=? nie pokaże IPv6, to znaczy że moduł nie wspiera IPv6.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22178
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Ipv6 w Orange Polska

Postautor: ja.michal » 2013-03-27, 19:29

Wspiera bo mam dokumentację modułu.

poland.ipv6
Początkujący użytkownik forum
Posty: 19
Rejestracja: 2013-03-26, 22:03
Lokalizacja: Poznań

Re: Ipv6 w Orange Polska

Postautor: poland.ipv6 » 2013-03-27, 23:36

ja.michal pisze:Wspiera bo mam dokumentację modułu.


trzeba zacząć od odpytania modemu, w dokumentacji często są błędy i przekłamania,
poza tym software do obsługi modemu musi wspierać komendy AT dla połączeń IPv6 składnia jest nieco inna. można spróbować ominąć software i po połączeniu się do modemu hyperterminalem należy połączyć się ręcznie.

Sama zmiana nazwy apn w konfiguracji apn nic nie da. Doskonałym przykładem niedoróbki softu do możliwości modemu jest program Nokia data suite gdzie nie ma opcji w sofcie na zmianę protokołu IP.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22178
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Ipv6 w Orange Polska

Postautor: ja.michal » 2013-03-28, 00:30

Mam w oprogramowaniu opcję włącz obsługę IPv6. Co do dokumentacji to może i są przekłamania, ale wątpię czy na tym poziomie.

epc
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2013-03-28, 12:01
Lokalizacja: Warszawa

S2

Postautor: epc » 2013-03-28, 12:12

ja.michal pisze:Mam w oprogramowaniu opcję włącz obsługę IPv6. Co do dokumentacji to może i są przekłamania, ale wątpię czy na tym poziomie.


to jaki masz modem oraz system operacyjny ?



Ja mam Samsunga S2 z softem orange BVLPH/BVLPE i mogę skonfigurować APN protocol IPv6 :)

wchodzę na stronkę http://ip6.me i ...

działa [ostrożnie] działa :D

wyświetla taki oto IPv6: 2a00:f40:2102:88e1::1
Ostatnio zmieniony 2013-03-28, 12:15 przez epc, łącznie zmieniany 1 raz.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22178
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Ipv6 w Orange Polska

Postautor: ja.michal » 2013-03-28, 17:35

MC8700 i Windows 7. Router 753S.

mcore
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 192
Rejestracja: 2008-12-23, 09:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ipv6 w Orange Polska

Postautor: mcore » 2013-03-28, 19:08

ja.michal pisze:MC8700 i Windows 7. Router 753S.


Co do MC8700 to nie za bardzo to wspiera IPv6. Naprawdę nie wiem gdzie wyczytałeś że to cudo wspiera IPv6, na pewno nie na stronach producenta.
Jedyne urzadzenie Sierra Wireless które będzie wspierało masz poniżej - ze strony http://www.sierrawireless.com/Support/S ... enter.aspx
"18. I have heard that LTE networks require support for Ipv6. Does the GX440 support Ipv6?
a. At the present time, IPv6 is not required for devices to operate on VZW or AT&T LTE networks. When devices are required to support IPv6, the GX440 will support it.
"

Po prostu leniwym programistom z Sierra Wireless "nie chciało" się dopisac....
Ruter tak samo ( w przeciwieństwie do ruterów MiFi huawei).


Natomiast mogę napisac jak skonfigurowac zwykłą Nokia N95 co zrobiłem przed chwilą i zajęło mi 5 minut.




Wchodzisz do Ustawienia/Połączenia/Punkty dostępu

Obrazek

Obrazek

dodajesz nowy APN o nazwie "internetipv6"

Obrazek

wchodzisz do zawansowanych ustawień tego APNu zmieniasz "Typ Sieci" na "IPv6" oraz ustawienia "DNS" na "Automatyczne".

Obrazek

Obrazek

Następnie ustawiasz go w przeglądarce jako aktywny i serfujesz po sieci wykorzystując protokół IPv6.

Obrazek

Opisana procedura działa na nokiach : N95, E63, E71, E72, E61, E52 i nowszych z Symbianem jest na załączonych obrazkach (widoczne są poniżej tylko dla zalogowanych użytkowników).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

epc
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2013-03-28, 12:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ipv6 w Orange Polska

Postautor: epc » 2013-03-28, 20:37

ja.michal pisze:MC8700 i Windows 7. Router 753S.


Sierra Wireless chyba nie wspiera, skoro mi APN internetipv6 zadziałał to chyba wszystkim powinno działać.


Wróć do „Nowe technologie i standardy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość