Play uruchamia LTE na 2100 MHz (Band 1)

Informacje o nowych technologiach w łączności mobilnej i ich zastosowaniu - HSDPA, HSUPA, GPS, SIP, UPnP, VIDEO-rozmowy, VOIP.

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22247
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Play uruchamia LTE na 2100 MHz (Band 1)

Postautor: ja.michal » 2015-01-06, 21:39

Na Telepolis i forum Play użytkownicy z Torunia donoszą, że Play odpalił LTE na 2100 MHz. Nie wiadomo czy na sztywno ustawili szerokość pasma czy dynamicznie jest dzielone między UMTS 2100 MHz, a LTE 2100 MHz. Prawdopodobnie do LTE 2100 MHz jest używana trzecia nośna FDD z 2100 MHz, która tylko na niektórych stacjach bazowych jest używana. Jeżeli to się zgadza to teoretyczna prędkość maksymalna oscyluje w granicach 37 Mb/s. Priorytet przy połączeniu LTE ma LTE 1800, więc z tą częstotliwością łączy się terminal po połączeniu z siecią. LTE 2100 MHz trzeba wymusić ręcznie.

Na pozwoleniach z UKE zapewne nic nie będzie widać pod tytułem LTE 2100 MHz bo pozwolenia na 2100 MHz to MNET więc operator może na tej częstotliwości używać różne technologie. Tylko starsze pozwolenia mają sam UMTS.

Ostatnio na forum piszecie, że w niektórych rejonach Play znacznie zwolnił. Mogą to być jakieś prace dotyczące sprawy tego LTE. Jeżeli są tu osoby, które mają modemy z LTE 2100 MHz to niech sprawdzą w swoich lokalizacjach czy coś się pojawiło. Oczywiście po przełączeniu modemu tylko w LTE 2100 MHz.

Dla Huawei to komenda AT wymuszająca LTE 2100 MHz:

Kod: Zaznacz cały

AT^SYSCFGEX="03",3FFFFFFF,2,4,1,,

Przywrócenie ustawień domyślnych:

Kod: Zaznacz cały

AT^SYSCFGEX="030201",3FFFFFFF,2,4,7FFFFFFFFFFFFFFF,,



Sam może niedługo sprawdzę czy w niektórych rejonach mazowieckiego pojawiło się LTE 2100 MHz.

varico
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 385
Rejestracja: 2014-08-02, 10:17
Lokalizacja: Polska

Re: Play uruchamia LTE na 2100 MHz (Band 1)

Postautor: varico » 2015-01-07, 08:49

Czy w ruterze Huawei b593 mozna wymusic 2100Mhz?

bojanvuk
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2014-03-08, 21:16
Lokalizacja: Chotomów

Re: Play uruchamia LTE na 2100 MHz (Band 1)

Postautor: bojanvuk » 2015-01-07, 18:41

Chętnie bym sprawdził (okolice Legionowa), ale mam ZTE MF823. Rzeczywiście może wyglądać, że coś grzebią, bo poprawiła się nieco moc sygnału (może to przez brak liści?) i ping się polepszył.

Pozdrawiam!

ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 315
Rejestracja: 2011-05-05, 06:14
Lokalizacja: Nadarzyn

Re: Play uruchamia LTE na 2100 MHz (Band 1)

Postautor: ygreko » 2015-01-07, 18:49

ja.michal pisze:Sam może niedługo sprawdzę czy w niektórych rejonach mazowieckiego pojawiło się LTE 2100 MHz.

Ni stąd ni zowąd od wczoraj mam lepszy zasięg, ale jakoś tak dziwnie lepszy. Spodziewam się uruchomienia stacji oddalonej o 1 km, więc powinno śmigać, a jest po prostu trochę lepiej - z 10 na 18 mbps. Nadarzyn, 05-830. RSSI poprawiło się z -80 na -69, RSRP z -103 na -93, RSRQ z -8 na -6. Krótko mówiąc stałe 3 kreski z 2. Wnoszę, że coś musieli zrobić z innymi stacjami, ale jeszcze nie uruchomili tej, na którą czekam. Dzisiaj w ciągu dnia co i rusz nie było zasięgu LTE, ale od popołudnia się uspokoiło i już jest.
Router to B593s-22, z wymuszonym LTE, ale nie mam kontroli nad pasmem - można jakoś je sprawdzić/wymusić?

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22247
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Play uruchamia LTE na 2100 MHz (Band 1)

Postautor: ja.michal » 2015-01-07, 23:11

varico pisze:Czy w ruterze Huawei b593 mozna wymusic 2100Mhz?

Da się tam jakość komendy AT słać? Nie miałem osobiście do czynienia z tym routerem.

ygreko, pytanie czy pojawiło się LTE2100 i coś odciążyło LTE1800 czy to inna modernizacja?

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1690
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: Play uruchamia LTE na 2100 MHz (Band 1)

Postautor: robertnik » 2015-01-08, 06:17

W Opolu nic takiego nie testują, a szkoda...

Obrazek

Obrazek

MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 303
Rejestracja: 2009-11-05, 15:48
Lokalizacja: POLSKA

Re: Play uruchamia LTE na 2100 MHz (Band 1)

Postautor: MKwiatusz3K » 2015-01-13, 09:22

Umnie w Warce uruchomione przy nadajniku LTE Play nadajnik LTE Sfreria 800 oraz jeszcze jeden przy lokalizacji Mobyladnu
Kto korzysta z tego nadajnika??

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22247
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Play uruchamia LTE na 2100 MHz (Band 1)

Postautor: ja.michal » 2015-01-14, 15:38

Niesyty E3276, którego mam nie obsługuje LTE 2100 (band 1) więc Playa nie sprawdzę.
MKwiatusz3K, Plus i CP będą używać.

yo2u
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2015-01-08, 22:16
Lokalizacja: Toruń

Re: Play uruchamia LTE na 2100 MHz (Band 1)

Postautor: yo2u » 2015-01-17, 15:05

Bts z lte 2100 na pewno w toruniu znajduje się na budynku WSB, i jest to na 100%
https://www.google.pl/maps?q=wsb+torun& ... CAYQ_AUoAQ

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22247
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Play uruchamia LTE na 2100 MHz (Band 1)

Postautor: ja.michal » 2015-01-17, 20:30

Ktoś namierzył już inne miejscowości z tym LTE Playa?
Podobno są 122 pozwolenia LTE 2100 dla Playa.

se7en
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2015-02-18, 12:20
Lokalizacja: PL

Re: Play uruchamia LTE na 2100 MHz (Band 1)

Postautor: se7en » 2015-07-16, 13:38

Wykaz pozwoleń na LTE 2100 Palya....

https://www.uke.gov.pl/files/?id_plik=20000

ktoś zaobserwował że działa już jakaś nowa stacja oprócz tych znanych z metra i Torunia?

rudykonfident
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2015-08-18, 12:09
Lokalizacja: Wawa

Re: Play uruchamia LTE na 2100 MHz (Band 1)

Postautor: rudykonfident » 2015-08-18, 12:15

Bardzo fajnie :) A tego pasma nie chciało wcześniej Aero2? Czy chodziło wtedy o 1800?


Wróć do „Nowe technologie i standardy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości