Mieszczuch z problemami...

Jesteś nowy na forum? Tutaj możesz się przywitać z innymi.

Moderator: Moderatorzy

dejwit
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2018-11-03, 19:56

Mieszczuch z problemami...

Postautor: dejwit » 2018-11-03, 20:08

Hey Hi Hellow :papa:
Jak nazwa mojego nicka wskazuje mam na imię Dawid, mieszkam w 100k mieście w centrum i od kilku lat użeram się stabilnością i jakością mojego łącza do użytku domowego. Od dłuższego czasu "poczytowuję" sobie wątki na waszym forum, jednak nigdy nie odważyłem się żeby napisać/zapytać o poradę :hurra:
Podrzucicie proszę gdzie powinienem zacząć swoją wędrówkę z optymalizacją swojego internetu :)

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 3042
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Mieszczuch z problemami...

Postautor: radius » 2018-11-04, 07:27

Z jakiej technologii korzystasz? I co to za miasto?

dejwit
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2018-11-03, 19:56

Re: Mieszczuch z problemami...

Postautor: dejwit » 2018-11-04, 08:08

Słuszna uwaga internet mobilny, miejscowość Kalisz, dom jednorodzinny

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 3042
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Mieszczuch z problemami...

Postautor: radius » 2018-11-04, 08:24

I na 100% nie masz możliwości żeby podciągnąć światłowód?

Jaki router? Jaki operator?

dejwit
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2018-11-03, 19:56

Re: Mieszczuch z problemami...

Postautor: dejwit » 2018-11-04, 08:46

Tak jest w zeszłym roku mieliśmy remont ulicy i oczywiście światłowód nie był położony. Multimedii, Netii czy innym nie pozwalają nic ryć w chodnikach bo nowe. Światłowód jest w planach ale kiedy to będzie nikt nie wie...
Przećwiczyłem wielu operatorów, najlepiej (tak by się wydawało) sprawował się PLAY i Orange. Router mam ZTE MF28D który mi został po PLUSIE- chyba. Operatorem aktualnie jest Orange z tym ze strasznie zrywa połączenie (na innych kartach tego nie było - ale to podobno możne być wina routera), no i meczące jest biegam po domu i szukanie prędkości - aktualnie w łazience jest przyzwoicie - 10-20 Mb/s (ale router w łazience :szok: ).
Wydaje mi się ze problemem w moim przypadku mogą wysokie drzewa posadzone dookoła domu, dlatego w zamyśle miałem zakup nowego routera wraz z anteną zewnętrzną, jednak wolałbym to zrobić z głową żeby nie powielać błędów.

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 3042
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Mieszczuch z problemami...

Postautor: radius » 2018-11-04, 08:52

Nie kojarzę. Popatrz czy w MENU ma zakładkę diagnostyczną gdzie widać poziom RSRP, RSRQ, SINR, CellID, częstotliwość, itp.

Jakimi modelami telefonów na Android dysponujesz?

dejwit
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2018-11-03, 19:56

Re: Mieszczuch z problemami...

Postautor: dejwit » 2018-11-04, 09:13

S8, P20, P9 Lite, reszta kilka innych z uszkodzonymi wyświetlaczami ale napisz w czym rzecz to może coś wymyśle...
W routerze mam tylko Siła sygnału-79 dBm :(
lub coś z 3G MAXCOM ms453 i laptop z modem ASUS KAV60

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 3042
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Mieszczuch z problemami...

Postautor: radius » 2018-11-04, 09:25

Włóż kartę Orange do S8 i:

- wstaw screen z tej aplikacji (wystarczy zakładka Wskaźnik): https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wilysis.cellinfolite&hl=pl

- w trakcie robienia testu prędkości (ważne!) zrób screenshot z *#0011# - jeśli będzie do wyboru to Stack 1 zanim wejdziesz w MENU serwisowe

Test prędkości najlepiej na zewnątrz, np. okno dachowe, balkon, itp. Używasz tej aplikacji: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.zwanoo.android.speedtest&hl=pl

dejwit
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2018-11-03, 19:56

Re: Mieszczuch z problemami...

Postautor: dejwit » 2018-11-04, 10:44

A czy ma to znaczenie bo mam Huawei'a P9 Lite z abonamentem z orange i na nim moge zrobić testy? czy dokładniej będzie jednak na karcie orange z internetem i S8? (karta z internetem jest micro sim a s8 ma nano sim ale to też jest do zrobienia)

dejwit
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2018-11-03, 19:56

Re: Mieszczuch z problemami...

Postautor: dejwit » 2018-11-04, 10:52

radius pisze:Włóż kartę Orange do S8 i:
- w trakcie robienia testu prędkości (ważne!) zrób screenshot z *#0011# - jeśli będzie do wyboru to Stack 1 zanim wejdziesz w MENU serwisowe

Wyjaśnij mi jak rozumieć - '#0011# wyboru również nie zlokalizowałem - rozumiem ze mówimy o aplikacji Speedtest.net

dejwit
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2018-11-03, 19:56

Re: Mieszczuch z problemami...

Postautor: dejwit » 2018-11-04, 12:25

Sorki za bzdurne pytanie wszystko jest na forum :facepalm: Pomiar prędkości Brand miedzy 7 a 3 bardzo szybko przerzucało między masztami
Brand 20 wskakiwał jak schodziłem na dół i szybko uciekał
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

dejwit
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2018-11-03, 19:56

Re: Mieszczuch z problemami...

Postautor: dejwit » 2018-11-04, 12:27

Jeszcze jeden pomiar się nie zmieścił w jednym poście...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 11469
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Mieszczuch z problemami...

Postautor: matek451 » 2018-11-04, 13:18

Zacznijmy od routera, MF28D możesz sobie darować, rzadko spotykany szajs. Brak możliwości wymuszenia konkretnego pasma LTE o agregacji pasm LTE nie wspominając. Teraz pomiary, miejsce routera i docelowe połączenie z LTE1800NetWorks. Pomiar ziemia 1m od budynku to LTE800 Orange z BTS-a Warszawska 79/83, sygnał dostateczny. Miejsce gdzie może być antena to LTE2600 Orange z BTS-a Asnyka 65, sygna słaby ale raz połączyło cię też z LTE800 Warszawska 79. Nie załączyła się agregacja pasm LTE./ Ogólnie na BTS-ach Pontonowa działa LTE2600 Orange i LTE1800NW, na Warszawskiej 79/83 LTE2600, LTE800 Orange oraz LTE1800NW. Na Asnyka LTE2600 Orange i LTE1800NW. Na LTE2600 z Asnyka dobre prędkości. Jaka to ulica i dlaczego akurat Orange.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

dejwit
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2018-11-03, 19:56

Re: Mieszczuch z problemami...

Postautor: dejwit » 2018-11-04, 13:37

Zamierzam skonfigurować wszystko od początku czyli planowałem tak jak pisałem wcześniej nowy router wraz z zewnętrzną anteną. Stąd moja obecność i prośba o radę jak wszystko pozbierać? Co do aktualnego routera to sprawa jasna jest bo jest... Przechodząc do konkretów Co radzicie... jaki sprzęt..'
Co do raportu to bardzo dziękuje spróbuje go teraz przepracować bo w temacie radia raczej nie miałem jeszcze przyjemności... jak byś mi trosze rozjaśnił jak to czytać będę wdzięczny póki co sam pogłówkować.
Co do Orange... jest to prepaid więc z nikim się nie związałem... Jedne z lepszych prędkości w tej lokalizacji do ceny... ale ta łazienka :/
P.S. Miejsce można przyjąć na (51.744399, 18.086223)

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 3042
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Mieszczuch z problemami...

Postautor: radius » 2018-11-04, 15:26

Jeśli zamierzasz rozpocząć od routera to Huawei B715 z agregacją trzech częstotliwości.
Jeżeli zależy Ci na kosztach to półka niżej i Huawei B525 lub Huawei E5186 z agregacją dwóch częstotliwości.


Wróć do „Witaj na forum, przywitaj się i Ty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości