Wolne działanie forum

Masz uwagi lub sugestie na temat forum? Tu możesz się nimi podzielić.

Moderator: Moderatorzy

moher
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 388
Rejestracja: 2011-02-02, 15:43
Lokalizacja: Szczecin

Wolne działanie forum

Postautor: moher » 2011-10-04, 15:21

Strony generują się w kilkadziesiąt do kilkuset sekund, to raczej nie jest normalne zachowanie. Nawet kilka sekund to za dużo.

Nie jest tak cały czas, ale np. od około 30 minut obserwuje jak forum niedomaga i nie jest to pierwszy raz.

Przed chwilą też dostałem błąd połączenia z serwerem bazodanowym:

Could not connect to the database.
Too many connections


Albo macie skopaną konfigurację, albo za słąby sprzęt.

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11409
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Re: Wolne działanie forum

Postautor: Jaco » 2011-10-04, 15:24

moher, u mnie działa prawidłowo bez problemów. Chyba jednak twoje łącze nie domaga.

[ Dodano: 2011-10-04, 16:25 ]

Kod: Zaznacz cały

Strona wygenerowana w 0.3 sekundy. Zapytań do SQL: 21

moher
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 388
Rejestracja: 2011-02-02, 15:43
Lokalizacja: Szczecin

Re: Wolne działanie forum

Postautor: moher » 2011-10-04, 15:26

Raczej nie, skoro w stopce forum jest podany czas generowania strony i ilość zapytań. Błędy serwera bazodanowego też nie są raczej winą mojego ISP.

Poza tym, na razie czkawka forum przeszła.

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11409
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Re: Wolne działanie forum

Postautor: Jaco » 2011-10-04, 15:30

Napisałem posta 3 minuty po tobie i cały czas siedzę na forum i naprawdę u mnie działa bez problemów.

Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1174
Rejestracja: 2011-08-14, 08:00
Lokalizacja: C:\\Lubelskie\

Re: Wolne działanie forum

Postautor: Yanusz » 2011-10-04, 15:31

Czasami się takie rzeczy zdarzają. Szczególnie na phpBB. Trzeba by mieć serwer dedykowany na wyłączność + inny skrypt, żeby to wyeliminować w 99,9%.
Moim zdaniem forum i tak działa stabilnie (ostatnio dość długo tu przesiaduję ;) )
Ostatnio zmieniony 2011-10-04, 15:32 przez Yanusz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 326
Rejestracja: 2010-08-22, 13:03
Lokalizacja: z domu

Re: Wolne działanie forum

Postautor: joujoujou » 2011-10-04, 15:32

U mnie forum też przed chwilą muliło jak diabli.

Teraz przestało. :)
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com

moher
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 388
Rejestracja: 2011-02-02, 15:43
Lokalizacja: Szczecin

Re: Wolne działanie forum

Postautor: moher » 2011-10-04, 15:33

Jaco pisze:Napisałem posta 3 minuty po tobie i cały czas siedzę na forum i naprawdę u mnie działa bez problemów.


Więc twierdzisz, że sobie to wymyśliłem?

W momencie mojego zgłoszenia problemy ustały, ale czkawka trwała z 30 minut a w czasie pisania posta wywaliło mi dodatkowo błąd serwera bazodanowego. To nie jest coś co może wygenerować mój isp, skoro w stopce forum jak byk było np. że strona generowała się 183,5s.

ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 271
Rejestracja: 2007-06-12, 10:51
Lokalizacja: Puławy/Wrocław

Re: Wolne działanie forum

Postautor: ezaq » 2011-10-04, 15:37

Potwierdzam, że przez ostatnie ok. 0,5h były problemy z forum. Oto przykładowe błędy:

Kod: Zaznacz cały

Błąd Ogólny
 
Couldn't access list of Forums

DEBUG MODE

SQL Error : 1053 Server shutdown in progress

SELECT f.*, p.post_time, p.post_username, p.post_approve, u.username, u.user_id, u.user_level, u.user_jr, t.topic_last_post_id, t.topic_title FROM phpbb_forums f LEFT JOIN phpbb_posts p ON (p.post_id = f.forum_last_post_id) LEFT JOIN phpbb_users u ON (u.user_id = p.poster_id) LEFT JOIN phpbb_topics t ON (t.topic_last_post_id = p.post_id AND t.forum_id = f.forum_id) ORDER BY f.forum_order, f.forum_id

Line : 233
File : functions.php

Jeśli nie potrafisz znaleźć rozwiązania tego problemu,
możesz spróbować poszukać, lub zadać pytanie na forum: http://www.przemo.org/phpBB2/


Kod: Zaznacz cały

Critical Error!
 message_die() was called multiple times.
 
Error #1
 Could not obtain topic information

Line : 218
File : /usr/home/www/bez-kabli.pl/viewtopic.php
SQL : SELECT t.*, f.*, p3.post_approve AS topic_approve, p.post_order AS current_post_order, COUNT(p2.post_id) AS prev_posts FROM (phpbb_topics t, phpbb_forums f, phpbb_posts p3, phpbb_posts p, phpbb_posts p2 ) WHERE p.post_id = 365026 AND t.topic_id = p.topic_id AND p2.topic_id = p.topic_id AND p2.post_id <= 365026 AND p3.post_id = topic_first_post_id AND f.forum_id = t.forum_id GROUP BY p.post_id, t.topic_id, t.topic_title, t.topic_status, t.topic_replies, t.topic_time, t.topic_type, t.topic_vote, t.topic_last_post_id, f.forum_name, f.forum_status, f.forum_id, f.auth_view, f.auth_read, f.auth_post, f.auth_reply, f.auth_edit, f.auth_delete, f.auth_sticky, f.auth_announce, f.auth_pollcreate, f.auth_vote, f.auth_attachments, f.auth_download, t.topic_attachment ORDER BY p.post_order, p.post_id ASC
SQL message: MySQL server has gone away
 
Error #2
 Error doing DB query userdata row fetch

Line : 615
File : /usr/home/www/bez-kabli.pl/includes/sessions.php
SQL : SELECT u.*, s.* FROM (phpbb_sessions s, phpbb_users u) WHERE s.session_id = '838df8f0f8227058e98fce47f34d11e1' AND u.user_id = s.session_user_id
SQL message: MySQL server has gone away
 
 Please, contact the Administrator. Thank you.


Kod: Zaznacz cały

phpBB by Przemo : Critical Error

 Error doing DB query userdata row fetch

DEBUG MODE

SQL Error : 1053 Server shutdown in progress

SELECT u.*, s.* FROM (phpbb_sessions s, phpbb_users u) WHERE s.session_id = '838df8f0f8227058e98fce47f34d11e1' AND u.user_id = s.session_user_id

Line : 615
File : sessions.php


Kod: Zaznacz cały

phpBB by Przemo : Critical Error

 Error updating sessions table

DEBUG MODE

SQL Error : 1053 Server shutdown in progress

UPDATE phpbb_users SET user_session_time = 1317737521, user_session_page = 12 , user_spend_time = user_spend_time + 63 WHERE user_id = 9046

Line : 667
File : sessions.php

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11409
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Re: Wolne działanie forum

Postautor: Jaco » 2011-10-04, 15:46

moher pisze:Więc twierdzisz, że sobie to wymyśliłem?
Nic nie twierdzę. Siedzę tu już pół dnia bez zawiechy u mnie.

Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1174
Rejestracja: 2011-08-14, 08:00
Lokalizacja: C:\\Lubelskie\

Re: Wolne działanie forum

Postautor: Yanusz » 2011-10-04, 15:50

Na tym to polega, że jest określona ilość połączeń do bazy. Jedni (jak np Jaco) je mają, dla innych już nie wystarcza i wyskakuje Critical Error.

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12116
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wolne działanie forum

Postautor: zDaleKi » 2011-10-04, 20:50

Yanusz pisze:Na tym to polega, że jest określona ilość połączeń do bazy.

Otóż to.

[ Dodano: 2011-10-04, 21:52 ]
moher pisze:Albo macie skopaną konfigurację, albo za słąby sprzęt.

Albo niestety boty atakują i przymulają serwer co jest ostatnio powszechne w internecie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

Awatar użytkownika
zefel
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 151
Rejestracja: 2010-12-26, 14:41
Lokalizacja: Śląsk

Re: Wolne działanie forum

Postautor: zefel » 2011-10-04, 22:36

U mnie to samo otwarcie forum trwa nawet do minuty nie ma nic i około minuty dopiero strona główna , coś muli . Myslałem ze mój komp albo łącze ale nie .

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Wolne działanie forum

Postautor: YaHooo » 2011-10-05, 16:13

Łatwo sprawdzić po jakiej stronie leży problem. Na samym dole strony po prawej stronie jest napis typu:

Kod: Zaznacz cały

Strona wygenerowana w 0.34 sekundy. Zapytań do SQL: 20
Widać teraz, że czasy generowania strony są ok. Jeśli jest tak jak teraz, a strona mimo to dalej się wolno ładuje, to znaczy, że wina leży po stronie komputera albo łącza. Jeśli czasy są duże, 10-20 czy nawet więcej sekund to znaczy, że to wina serwera.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

atento
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 707
Rejestracja: 2007-06-29, 14:56
Lokalizacja: Wawa-Puszcza biała

Re: Wolne działanie forum

Postautor: atento » 2011-10-30, 04:39

Ulala zaczyna smigać forum jak by stało na dedyku z raidem SSD ;) :brawa:

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12116
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wolne działanie forum

Postautor: zDaleKi » 2011-10-30, 21:22

atento pisze:Ulala zaczyna smigać forum jak by stało na dedyku

Tak, mamy jeszcze drobne problemy ale będzie coraz lepiej. :)
Strona wygenerowana w 0.08 sekundy. Zapytań do SQL: 23

Synchronizacja bazy zamiast 300s na poprzedniej maszynie trwa obecnie 15 sekund. :]

PS.
Jest jeszcze gdzieś źle ustawiona strefa czasowa i szukamy co jest nie tak.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.


Wróć do „Porozmawiaj o forum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość