[Awaria] sterowniki.bez-kabli.pl

Masz uwagi lub sugestie na temat forum? Tu możesz się nimi podzielić.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
M@jkel
Stały użytkownik forum
Posty: 116
Rejestracja: 2010-10-29, 11:08
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki

[Awaria] sterowniki.bez-kabli.pl

Postautor: M@jkel » 2012-03-06, 12:27

Strona ze sterownikami od jakiegoś czasu nie działa. Kiedy można się spodziewać ponownego uruchomienia?
Option iCON 225, ZTE MF100, Huawei E1752, TP-Link TD-W8910G, Draytek Vigor 2910G, Sapido RB-1132, Apple iPhone 3G
Już jest Netia Spot, zobaczymy ile toto warte.
Łączność zapewniają: Netia, T-Mobile (przede wszystkim), Aero2, Orange (czasami)

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [Awaria] sterowniki.bez-kabli.pl

Postautor: YaHooo » 2012-03-08, 17:32

M@jkel pisze:Strona ze sterownikami od jakiegoś czasu nie działa.
Winien jestem Wam małe wyjaśnienia odnośnie zaistniałej sytuacji.

M@jkel pisze:Kiedy można się spodziewać ponownego uruchomienia?
Raczej to nie nastąpi tak szybko, o ile w ogóle będzie dalej projekt kontynuowany. Otóż chodzi o to, że od strony prawnej takie działanie jest łamaniem licencji. Po prostu bardzo często w ramach licencji jest zapis, że nikt inny oprócz producenta sprzętu nie może rozpowszechniać oprogramowania. Ostatnio nawet mieliśmy na forum przypadek żądania usunięcia linka do firmware udostępnionego przez Edimax'a przez jego przedstawiciela.

Chyba, że znajdziemy jakiś sposób prowadzenia strony nie łamiący zasad licencji. Jednak wtedy część oprogramowania i tak by była niedostępna. Chociażby dlatego, że np gołe sterowniki do modemów Dell'a zostały wyekstrahowane z instalatora całego oprogramowania i nigdzie indziej nie są dostępne. Tak samo zmodyfikowane wersje dashboardów by się nie pojawiały.

Rozumiem, że strona jest przydatna (nie raz dostałem informacje, że jest przydatna, a licznik odsłon, jak również pobrań plików wskazuje na mocne zainteresowanie stroną), jednak nie chcemy ryzykować tego, że ktoś się do nas przyczepi za prowadzenie strony.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

kmy
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1042
Rejestracja: 2012-01-04, 21:15
Lokalizacja: Płock

Re: [Awaria] sterowniki.bez-kabli.pl

Postautor: kmy » 2012-03-08, 20:34

jedynym, zgodnym z prawem rozwiązaniem tego problemu, jest udostepnienie uzytkownikom forum do zamieszczania linków do danych,

np. ja umieszczam dashboard od modemu e398 na np. hellshare i daję tu link do tego pliku

zgodnie z prawem nie rozpowszechniacie jako forum oprogramowania, a jedynie dajecie informację, gdzie to jest

w ten sposób działa np forum my-navia w zakresie nawigacji samochodowych
na ich serwerach nie ma oprogramowania, ale uzytkownicy robia upload na serwery i daja linki i to działa kilka już lat i nikt tego nie zabronił

ja sam chetnie udostepnie linki do dashboard modemów e353u-2 i e398 do hellshare

zebranie linków w jednym miejscu było by bardzo duzym udogodnieniem
a na pewno znaleźliby się chętni do upload'u oprogramowania
mogę też wrzucić sterowniki do Huawei na hellshare :)

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8835
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: [Awaria] sterowniki.bez-kabli.pl

Postautor: key » 2012-03-08, 20:48

kmy pisze:zgodnie z prawem nie rozpowszechniacie jako forum oprogramowania


Bardzo ciekawa interpretacja...

Jestes pewny ze jest prawdziwa?

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [Awaria] sterowniki.bez-kabli.pl

Postautor: YaHooo » 2012-03-09, 16:46

kmy pisze:jedynym, zgodnym z prawem rozwiązaniem tego problemu, jest udostepnienie uzytkownikom forum do zamieszczania linków do danych,
Też nie tak łatwo. Nie chcę tu rozpętać jakiejś dyskusji na ten temat, jednak podam przykład, ale w nieco odmiennej dziedzinie. Chodzi o muzykę, filmy itp oraz torrenty. Przecież kilka stron/trackerów zostało już zamkniętych z powodu podawania samych linków czy też plików torrent które zawierają tylko informacje na temat położenia plików. Tak więc sprawa nie jest tak jasna jakby się to wydawało.

I jeszcze pozostaje kwestia tego, że ostatnio Rapidshare zmienił politykę. Wprowadził ograniczenia na prędkość pobierania (oczywiście na koncie free) plików większych niż około 28MB do poziomu 30kB/s. A pobranie pliku obrazu Plusfona 401 o wadze 132MB z taką prędkością trwa całe wieki. A inne serwery są mało sensowne moim zdaniem. Zatem tu też mamy problem gdzie wrzucać te pliki.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

kmy
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1042
Rejestracja: 2012-01-04, 21:15
Lokalizacja: Płock

Re: [Awaria] sterowniki.bez-kabli.pl

Postautor: kmy » 2012-03-09, 19:24

key pisze:Bardzo ciekawa interpretacja...

Jestes pewny ze jest prawdziwa?


YaHooo pisze:Tak więc sprawa nie jest tak jasna jakby się to wydawało


no nie wiem, ponieważ nie ja prowadzę te forum, ale np tu
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=32017
są linki do automapy na różnych serwerach

i działaja już tak bardzo długo, korzystam z tego forum już kilka lat :)

napiszcie do ich adminów, może Wam wyjasnią o co chodzi, jak to się mówi jak admin z adminem :)

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8835
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: [Awaria] sterowniki.bez-kabli.pl

Postautor: key » 2012-03-09, 19:33

kmy pisze:i działaja już tak bardzo długo,


To zupelnie nic nie znaczy.

kmy pisze:może Wam wyjasnią o co chodzi


O to ze stoja jedna noga w pierdlu.

Sytuacja prawna jest prosta: ten kto rozpowszechnia jest winny. W pierwszej kolejnosci osoba ktora umiescila plik, jesli jej nie znajda osoba ktora udostepnia informacje - czyli wlasciciel forum na ktorym link sie pojawia. A on moze w procesie cywilnym walczyc o odszkodowanie.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21707
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: [Awaria] sterowniki.bez-kabli.pl

Postautor: wojteks » 2012-03-09, 19:35

kmy pisze:i działaja już tak bardzo długo, korzystam z tego forum już kilka lat

To świadczy tylko o tym, że producent programu nie walczy z piractwem swojego produktu, gdyby walczył to linki szybko stawałyby się nieaktywne a dalsze działania doprowadziłyby do ograniczenia/zamknięcia forum.
Nie pomagam na PW!

kmy
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1042
Rejestracja: 2012-01-04, 21:15
Lokalizacja: Płock

Re: [Awaria] sterowniki.bez-kabli.pl

Postautor: kmy » 2012-03-09, 20:18

wojteks pisze:producent programu nie walczy z piractwem swojego produktu


wiem, że walczy, przekonałem się sam jak mi zablokowali konto na chomiku :(

ale nie o to chodzi, nie jest moim zamiarem przekonywać nikogo do dziłań nielegalnych z prawem, sam ma legalną Automapę :ok:
pojawił się taki problem, to tylko wskazałem jak jest na innym forum
a czy to dobrze czy źle nie mnie to oceniać i nie mam też zamiaru nikogo do tego przekonywać :cwaniak:

Awatar użytkownika
M@jkel
Stały użytkownik forum
Posty: 116
Rejestracja: 2010-10-29, 11:08
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki

Re: [Awaria] sterowniki.bez-kabli.pl

Postautor: M@jkel » 2012-03-10, 11:17

Ok, rozumiem, tylko trzeba było napisać że strona ma problemy prawne a nie techniczne ;)
Jeśli sprawa wygląda tak jak to opisałeś, YaHooo, to może zmienić jej formułę na coś w stylu agregatora linków do tylko i wyłącznie legalnych pakietów, z pominięciem rapidów, chomików, zmodyfikowanych dashboardów itp. Z pewnością ruch byłby niemały, obciążenie transferem znikome, a korzyść dla użytkowników wymierna. Ostatnio spędziłem dwa dni na szukaniu sterowników i niebrandowanego dashboardu do Huawei E1752, a i tak skończyło się na instalacji oranżadowego softu.
Option iCON 225, ZTE MF100, Huawei E1752, TP-Link TD-W8910G, Draytek Vigor 2910G, Sapido RB-1132, Apple iPhone 3G

Już jest Netia Spot, zobaczymy ile toto warte.

Łączność zapewniają: Netia, T-Mobile (przede wszystkim), Aero2, Orange (czasami)

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12116
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Awaria] sterowniki.bez-kabli.pl

Postautor: zDaleKi » 2012-03-10, 11:54

Nie ma problemów prawnych! Ale dmuchamy na zimne.
A co do zbioru linków, to niestety niemozliwe do upilnowania przez kilka osob :(
Jeżeli podejmiesz się aktualizacji linków, to pomyślimy ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [Awaria] sterowniki.bez-kabli.pl

Postautor: YaHooo » 2012-03-11, 11:21

M@jkel pisze:Ok, rozumiem, tylko trzeba było napisać że strona ma problemy prawne a nie techniczne ;)
Problemy techniczne były od początku. Chodzi o zmianę polityki RS dzięki której pewna część plików pobierały się bardzo powoli.

M@jkel pisze:Jeśli sprawa wygląda tak jak to opisałeś, YaHooo, to może zmienić jej formułę na coś w stylu agregatora linków do tylko i wyłącznie legalnych pakietów, z pominięciem rapidów, chomików, zmodyfikowanych dashboardów itp.
Sam się nad tym zastanawiałem :ok: Jest tylko małe ale. To się bardzo często zmienia. Jakiś czas temu Huawei zmienił całkowicie organizację strony i żadne linki sprzed roku, dwóch już nie działają.

Ale jeśli ktoś znajdzie jakieś sensowne rozwiązanie to postaramy się wprowadzić je w życie :)
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 296
Rejestracja: 2012-03-24, 14:00
Lokalizacja: inąd

Re: [Awaria] sterowniki.bez-kabli.pl

Postautor: tosiek » 2012-04-18, 09:03

Coś rodzaju:

Kod: Zaznacz cały

http://dc-files.com/

tylko linkować do jakichś serwisów plików i otwierać na nowych zakładkach

Dla rozróżnienia w polu wyboru można podać wersję firmware a po wybraniu pod spodem mógłby się pojawiać opis i dopiero po kliknięciu pobierania otwiera nową kartę.
brak podpisu, tak jakby

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [Awaria] sterowniki.bez-kabli.pl

Postautor: YaHooo » 2012-04-18, 10:59

tosiek pisze:Coś rodzaju:
To była strona tego rodzaju. A nawet lepiej rozwiązana. Tylko w plikach był mały nieład. Ale to nie problem było poprawić.

tosiek pisze: tylko linkować do jakichś serwisów plików i otwierać na nowych zakładkach
To znaczy jakich?

tosiek pisze: Dla rozróżnienia w polu wyboru można podać wersję firmware a po wybraniu pod spodem mógłby się pojawiać opis i dopiero po kliknięciu pobierania otwiera nową kartę.
Przecież u nas było tak:
Wybierało się producenta, kategorię (dashboard/firmware/sterowniki/inne) i następnie były pliki z wersjami. Dopiero potem była strona z pełnymi danymi na temat pliku z linkiem do RS.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)


Wróć do „Porozmawiaj o forum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości