Konfiguracja sieci radiowych, routerów, accesss pointów...

Najczęściej zadawane pytania na forum i odpowiedzi na nie. Polecamy na początek: podstawy -> www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1118, defnicje bezprzewodowe -> www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1896, test prędkości Internetu -> www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=548 oraz konfiguracja połączenia GPRS EDGE UMTS HSDPA -> www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Łączenie komputerów w siec Ad-hoc.

Postautor: YaHooo » 2009-01-29, 15:15

Łączenie komputerów w sieć w trybie Ad-hoc.

Stworzenie sieci wi-fi ad-hoc pozwala w prosty sposób połączyć ze sobą dwa lub więcej komputerów wyposażonych w karty wi-fi bez użycia dodatkowego routera w sieć. Pozwoli to na rozgrywkę w sieci oraz łatwą wymianę plików pomiędzy komputerami bez użycia kabli.

Opiszę krok po kroku łącznie ze zrzutami ekranu jak należy poprawnie skonfigurować system Windows oraz karty sieciowe. Opis przedstawię na przykładzie dwóch komputerów z zainstalowanym systemem Windows XP.

1. Ustawienia wstępne.

Aby komputery się widziały w Otoczeniu Sieciowym należy zadbać o to aby wszystkie komputery znajdowały się w tej samej grupie roboczej oraz każdy z nich posiadał inną nazwę. Można to sprawdzić klikając prawym przyciskiem myszy na ikonę Mój komputer. Wybieramy menu Właściwości. Następnie w nowym oknie przechodzimy do zakładki Nazwa komputera. W razie gdy potrzebna by była zmiana nazwy komputera lub grupy roboczej klikamy na przycisk Zmień

Obrazek
rys. 1

Dodatkowo w celu poprawnego działania połączenia sieciowego zaleca się aby zainstalowane na kartach sieciowych protokoły na wszystkich komputerach były takie same. Aby to sprawdzić Przechodzimy do Panelu sterowania, dalej przechodzimy do sekcji Połączenia sieciowe. Klikamy prawym przyciskiem myszy na połączeniu odpowiadającym karcie wi-fi i wybieramy pozycję Właściwości. W nowym oknie na karcie Ogólne, w sekcji To połączenie wykorzystuje następujące składniki: zaznaczamy następujące pozycje:
- Protokół internetowy (TCP/IP)
- Udostępnianie plików i drukarek w sieciach Microsoft Networks
- Klient sieci Microsoft Networks

Obrazek
rys. 2

2. Zestawianie połączenia Ad-hoc

Jak połączyć się z siecią pokażę na przykładzie mechanizmu wbudowanego w Windows XP, ponieważ karty różnych producentów mają różne programy do obsługi połączenia wi-fi.

Na początku na komputerach należy ustawić statyczne adresy IP, ponieważ w naszej sieci nie ma serwera DHCP jakim byłby np. router z AP. Aby to zrobić przechodzimy do okna z rysunku nr. 2 i w sekcji To połączenie wykorzystuje następujące składniki: należy zaznaczyć Protokół internetowy (TCP/IP). Następnie klikamy przycisk Właściwości. Wpisujemy w komputerach następujące dane:
- Adres IP: 192.168.0.x
- Maska podsieci: 255.255.255.0

Obrazek
rys. 3

Należy pamiętać, aby w sieci nie było dwóch komputerów z jednakowymi adresami IP.

Teraz na którymś komputerze tworzymy sieć ad-hoc. W tym samym oknie co na rys. 2 przechodzimy do zakładki Sieci bezprzewodowe.

Obrazek
rys. 4

Wybieramy przycisk Dodaj. Na zakładce Skojarzenia wypełniamy pola:
- Nazwa sieciowa (SSID)
- uwierzytelnianie sieciowe: Otwarte
- Szyfrowanie danych: WEP
- Klucz sieciowy (dla szyfrowania 40-bitowego 5 znaków wpisywanych z klawiatury, lub 10 znaków szesnastkowych, dla szyfrowania 104-bitowego 13 znaków wpisywanych z klawiatury, lub 23 znaki szesnastkowe)
- Otrzymuję klucz automatycznie: odznaczone
- To jest sieć typu Ad-hoc....: zaznaczone

Obrazek
rys. 5

Na zakładce Połączenie można zaznaczyć opcję Połącz gdy ta sieć jest w zasięgu. Spowoduje to automatyczne łączenie się z siecią po włączeniu komputerów.

Obrazek
rys. 6

Czasem się zdarza, że po utworzeniu profilu sieci inne komputery nie widzą założonej sieci. Aby to poprawić na komputerze na którym zakładaliśmy sieć w oknie z rys. 4 klikamy przycisk Pokaż sieci bezprzewodowe. W nowym oknie klikamy Odśwież listę sieci. Na liście powinna pojawić się nasza sieć ad-hoc. Zaznaczamy ją i klikamy Połącz. Po tym zabiegu pozostałe komputery powinny już wykryć naszą sieć.

Czasem się zdarzy, że nasza sieć jest zakłócana przez sieć sąsiada nadającą na bliskim kanale. Wtedy należy zmienić kanał na której działa nasza sieć, na taki który jest odległy od sieci zakłócającej. Aby to zrobić w oknie z rysunku nr 2 klikamy przycisk Konfiguruj. W nowym oknie przechodzimy do zakładki Zaawansowane. W polu Właściwości wyszukujemy opcję Kanał ad-hoc. Wtedy możemy zmienić tryb sieci (a/b/g) oraz kanał.

Obrazek
rys.7

Następnie w innych komputerach podłączamy się do utworzonej sieci podając hasło WEP. Można to zrobić za pomocą Mechanizmu wbudowanego w Windows XP, albo użyć oprogramowania producenta karty sieciowej.
Ostatnio zmieniony 2010-01-19, 16:53 przez YaHooo, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12116
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Jak mogę dostać się na stronę konfiguracyjną mojego routera?

Postautor: zDaleKi » 2009-01-30, 17:51

Problemy z konfiguracją routera. Jak mogę dostać się na stronę konfiguracyjną mojego routera?

Problem jest złożony zatem postaramy się w krokach przedstawić co należy uczynić aby dostać się na stronę konfiguracyjną routera.
Na początku należy zaznaczyć, że często użytkownicy zgłaszają problemy z dostaniem się do strony konfiguracyjnej z przeglądarek innych niż IE. Dlatego sugerujemy do konfiguracji routera użyć przeglądarki Internet Explorer. Chociaż osobiście używam FF i nie spotkały mnie te problemy. Jednak aby wyeliminować tę przyczyną należy użyć IE.

Sposób pierwszy
  • 1) Odłącz kabel od swojego dostawcy internetowego (ISP) od portu WAN routera.
  • 2) Ustaw na karcie sieciowej (tej, która będzie podłączona do rutera) adres pobierany automatycznie. Poniżej przykład ustawienie statycznego, my musimy tu ustawić „Uzyskaj adres IP Automatycznie”.
    Obrazek
  • 3) Podłącz komputer do portu LAN routera.
  • 4) Poczekaj na ustanowienie połączenia i pobranie adresu sieciowego. Może to potrwać kilka sekund.
  • 5) Sprawdź za pomocą komendy IPCONFIG (dotyczy systemu operacyjnego Windows) jaki masz adres bramy domyslnej na karcie, którą podłączyłeś do routera. Jak to sprawdzić jest opisane tu - IPCONFIG -
    Będzie to wyglądało np. tak:

    Kod: Zaznacz cały

            Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.100
            Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
            Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1

    Pod systemami Linuksowymi używamy polecenia ifconfig
  • 6) Wpisz do adresu przeglądarki takie IP, jakie masz powyżej w bramie dla karty podłączonej do rutera. Uwaga: wszystkie uwagi dotyczą sytuacji gdy karta sieciowa jest właściwie skonfigurowana do automatycznego pobierania adresu.

Jeżeli to nic nie dało, to trzeba ustawić adres IP karty sieciowej ręcznie.
Niestety do tego będzie potrzebna znajomość aktualnego adresu IP routera. Jeżeli nie znamy tego adresu ta droga nic nie da. Jeżeli znamy adres routera, to postępujemy jak poniżej.
Sposób drugi
  • 1) Odłącz kabel od swojego dostawcy internetowego (ISP) od portu WAN routera.
  • 2) Ustaw na karcie sieciowej adres statyczny. Adres ten musi być z tej samej klasy co adres routera. Przykładowo jeżeli router ma adres 192.168.0.1 przypisujemy karcie sieciowej adres 192.168.0.2 maskę 255.255.255.0 bramę 192.168.0.1 Adresów DNS na tym etapie nie musimy wpisywać.
    Będzie to wyglądało jak na obrazku poniżej:
    Obrazek
  • 3) Podłącz komputer do portu LAN routera.
  • 4) Poczekaj na ustanowienie połączenia.
  • 5) Wpisz do adresu przeglądarki IP routera. W przykładzie powyżej jest to 192.168.0.1


Jeżeli sposób pierwszy nic nam nie dał a sposobu drugiego nie możemy zastosować, gdyż nie znamy adresu IP routera, musimy zresetować urządzenie do wartości fabrycznych. Jak to zrobić jest opisane w instrukcji obsługi urządzenia. Zazwyczaj mamy odpowiednie klawisz do resetu który należy wcisnąć na kilka sekund odpowiednim cienkim szpikulcem.
Po resecie próbujemy Sposób pierwszy, gdyż zazwyczaj routery domyślnie mają włączony serwer DHCP.

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11409
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Połączenie AD-HOC Vista

Postautor: Jaco » 2009-03-14, 22:40

Tryb AD HOC w Vista

Obrazek


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-03-15, 23:22 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.

undo
Użytkownik forum
Posty: 33
Rejestracja: 2008-09-26, 19:48
Lokalizacja: W-wa Białołęka

Konfiguracja routera Asus WL-500W do pracy z ZTE MF668

Postautor: undo » 2010-02-25, 22:13

Konfiguracja routerów Asus rodziny WL-500.. do współpracy z modemem ZTE MF668 (HSPA+ 3,5G) na przykładzie WL-500W


1) Pobrać najbardziej aktualną wersję firmware (na obecną chwilę 1.71) właściwą dla typu routera ze strony http://koppel.cz/cdmawifi/download/ .
Na stronie http://koppel.cz/cdmawifi/hardware/ wymienione są modele routerów Asus z rodziny WL-500.., pracujących na wspomnianym oprogramowaniu.

2) Wgrać oprogramowanie korzystając z zakładki „System Setup -Firmware Upgrade” programu obsługującego router.



Obrazek
[RYS. 1]


3) Ustawienia konfiguracyjne w oprogramowaniu routera Asus WL-500W - w zakładce “IP Config - WAN & LAN”

- WAN Connection Type wybrać - [USB Connection]



Obrazek
[RYS. 2]

Zapisać: “Finish” lub “Apply”, a po wprowadzeniu wszystkich ustawień “Finish”


4) Ustawienia konfiguracyjne routera Asus WL-500W - w zakładce “Backup Connection”
- Enable backup connection: [No]
- Enable automatic dial on boot: [Yes]
- Connection Possibility: [GPRS/EDGE/UMTS]



Obrazek
[RYS. 3]

Zapisać: “Finish” lub “Apply”, a po wprowadzeniu wszystkich ustawień “Finish”


5) Ustawienia konfiguracyjne routera Asus WL-500W - w zakładce “USB Connection – Connection Mode”
- Enable automatic dial on boot: [Yes]
- : [GPRS/EDGE/UMTS]



Obrazek
[RYS. 4]

Zapisać: “Finish” lub “Apply”, a po wprowadzeniu wszystkich ustawień “Finish”


6) Ustawienia konfiguracyjne routera WL-500W - w zakładce “USB Connection GPRS/EDGE/UMTS Config”
- Custom USB device parameters - USB device Vendor ID (0xabcd): 0x19d2
- Custom USB device parameters - USB device Product ID (0xefgh): 0x0017
- Custom USB device parameters - USB device packet size (0 for default): 4096
- Zero CD Configuration – Modem Type: User config at /usr/local/etc/usb_modeswitch.conf



Obrazek
[RYS. 5]

Zapisać: “Finish”


7) Podłączyć modem ZTE MF668 – włożyć do portu USB routera WL-500W

8) Uruchomić dostęp do routera, najprościej poprzez program telnet - pod Windowsami wywołuje go funkcja „Uruchom” komendą „telnet 192.168.1.1”, gdzie 192.168.1.1 jest adresem IP routera



Obrazek
[RYS. 6]


9) Login i hasło jest takie samo, jakie jest do interfejsu WWW. Pojawia się „konsola” do wprowadzania skryptów.



Obrazek
[RYS. 7]


Teraz można rozpocząć pracę z edytorem i wprowadzanie skryptów.
Polecenie „vi” wywołuje edytor. Klawisz "a" powoduje przejście w tryb wstawiania znaków, aby zapisać plik i wyjść do znaku zachęty, trzeba nacisnąć „Esc”, a potem „:wq!”
Pomocny link: EDYTOR vi - Opis wybranych komend http://www.gabo.hi.pl/linux/vi-help.htm
Uwaga! – proszę nie mylić znaków: ‘’ (podwójny ’ ) z ” (cudzysłów)

10) Piszemy (edycja pliku) vi /usr/local/etc/usb_modeswitch.conf
########################
# ZTE MF668
#
DefaultVendor= 0x19d2
DefaultProduct= 0x2000
TargetVendor= 0x19d2
TargetProduct= 0x0017
MessageEndpoint=0x01
MessageContent="55534243123456782000000080000c85010101180101010101000000000000"
########################

Zapisać zmiany do pliku: „Esc” - wyjście z trybu edycji tekstu, „:wq!” – komenda zapisania pliku i wyjścia

11) Piszemy (edycja pliku) vi /etc/usb_modeswitch.conf
########################
# ZTE MF668
#
DefaultVendor= 0x19d2
DefaultProduct= 0x2000
TargetVendor= 0x19d2
TargetProduct= 0x0017
MessageEndpoint=0x01
MessageContent="55534243123456782000000080000c85010101180101010101000000000000"
########################

Zapisać zmiany do pliku: „Esc” - wyjście z trybu edycji tekstu, „:wq!” – komenda zapisania pliku i wyjścia

12) Piszemy (edycja pliku) vi /tmp/local/sbin/post-boot

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
chmod 777 /tmp
usb_modeswitch
sleep 5
rmmod usbserial
sleep 5
s=0
DEVICE=2 
modprobe usbserial vendor=0x19d2 product=0x0017 maxSize=4096
sleep 10
while true; 
do
if [ -e /dev/usb/tts/${DEVICE} ]; then 
echo 'modem on'
/tmp/local/sbin/post-pppd start &
sleep 20
s=0
else
echo 'modem off'
fi
while [ -e /dev/usb/tts/${DEVICE} ]; do 
if [ -n "`pidof pppd`" ]
then
sleep 30
else
break #end while
echo "pppd down"
fi
done
echo ':('
if [ $s = 0 ]; then
killall pppd
killall -SIGHUP pppd 
killall /dev/usb/tts/*
killall chat
killall cat
s=1
else
sleep 30
fi
done


Zapisać zmiany do pliku: „Esc” - wyjście z trybu edycji tekstu, „:wq!” – komenda zapisania pliku i wyjścia

13) Piszemy (edycja pliku) vi /tmp/local/sbin/post-pppd

Kod: Zaznacz cały

#! /bin/sh
sleep 10
pppd call dialup
sleep 60
cat /dev/usb/tts/1 &


Zapisać zmiany do pliku: „Esc” - wyjście z trybu edycji tekstu, „:wq!” – komenda zapisania pliku i wyjścia

14) Piszemy (edycja pliku) vi /tmp/ppp/peers/dialup

Kod: Zaznacz cały

debug
/dev/usb/tts/2
921600
mtu 1472
mru 1400
crtscts
noipdefault
ipcp-accept-local
ipcp-accept-remote
lcp-echo-interval 180
lcp-echo-failure 3
mppc
maxfail 1
usepeerdns
defaultroute
noauth
persist
holdoff 10
user ''
password ''
connect "/usr/sbin/chat -s -S -V -t 60 -f /tmp/ppp/dialup.chat 2>/tmp/chat.log"


Zapisać zmiany do pliku: „Esc” - wyjście z trybu edycji tekstu, „:wq!” – komenda zapisania pliku i wyjścia

15) Piszemy (edycja pliku) vi /tmp/ppp/dialup.chat

Kod: Zaznacz cały

'' ''
'' 'ATZ'
'' 'AT+CFUN=1'
'' 'ATQ0 V1 E0 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0'
'' 'AT+ZSNT=0,0,2'
'' 'AT+ZOPRT=5'
'' 'AT+ZSTART'
'' 'AT+CPBS="SM"'
'' 'AT+CPMS="SM","SM",""'
'' 'AT+CGDCONT=1,"IP","multi.internet"'
'OK' 'ATD *99#'
'CONNECT' ''


gdzie w tym przypadku:
„multi.internet” - APN Cyfrowego Polsatu
*99# - numer dostępowy


Zapisać zmiany do pliku: „Esc” - wyjście z trybu edycji tekstu, „:wq!” – komenda zapisania pliku i wyjścia


16) Piszemy komendy - wgrywamy do routera

Kod: Zaznacz cały

echo /tmp/ppp/peers/dialup > /tmp/local/.files         [enter] 
echo /tmp/ppp/dialup.chat >> /tmp/local/.files         [enter]
echo /etc/usb_modeswitch.conf >> /tmp/local/.files      [enter]
chmod +x /tmp/local/sbin/post-boot            [enter]
chmod +x /tmp/local/sbin/post-pppd            [enter]
flashfs save && flashfs commit && flashfs enable && reboot   [enter]


Następuje zapisanie plików w pamięci i zresetowanie routera.
Router się uruchamia, modem powinien wystartować (początkowo dioda czerwona zapala się i gaśnie, potem dioda niebieska zaczyna pulsować – modem działa).


Źródła informacji:
http://wl500g.info/showthread.php?t=18155
http://www.draisberghof.de/usb_modeswitch/

UWAGA: Wszystkie obrazki można powiększyć poprzez kliknięcie na nie.
Ostatnio zmieniony 2010-03-31, 10:18 przez undo, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
undo


Wróć do „FAQ - zbiór odpowiedzi”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości