Rozprowadzenie Internetu w 3 budynkach

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu radiowego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

a-anan
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2015-06-26, 12:13
Lokalizacja: szeroki bór

Rozprowadzenie Internetu w 3 budynkach

Postautor: a-anan » 2017-07-14, 11:47

Witajcie,

zwracam się do Was z uprzejmą prośbą o pomoc w rozprowadzeniu wifi w 3 budynkach (jak na załączniku).
Posiadam router tp linka z 3 antenami (nie pamiętam nazwy) + repeater + bazowy tp link z orange, podpięty
w domu.
Czy moglibyście podpowiedzieć co kupić i w jaki sposób to zmontować? Firma, która miała się tego podjąć
za przeproszeniem mnie wydymała po 4 miesiącach oczekiwania.

Pozdrawiam

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8235
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Rozprowadzenie Internetu w 3 budynkach

Postautor: key » 2017-07-14, 12:03

Nie widac zalacznika.

a-anan
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2015-06-26, 12:13
Lokalizacja: szeroki bór

Re: Rozprowadzenie Internetu w 3 budynkach

Postautor: a-anan » 2017-07-14, 21:00

a-anan pisze:Witajcie,

zwracam się do Was z uprzejmą prośbą o pomoc w rozprowadzeniu wifi w 3 budynkach (jak na załączniku).
Posiadam router tp linka z 3 antenami (nie pamiętam nazwy) + repeater + bazowy tp link z orange, podpięty
w domu.
Czy moglibyście podpowiedzieć co kupić i w jaki sposób to zmontować? Firma, która miała się tego podjąć
za przeproszeniem mnie wydymała po 4 miesiącach oczekiwania.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 8648
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Rozprowadzenie Internetu w 3 budynkach

Postautor: matek451 » 2017-07-14, 21:20

Poprowadź do każdego budynku kabel i w każdym z dwóch budynków połącz po LAN dodatkowy AP. jako AP mozesz użyć tego routera, który masz a nawet repeater o ile ma funkcję AP.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

a-anan
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2015-06-26, 12:13
Lokalizacja: szeroki bór

Re: Rozprowadzenie Internetu w 3 budynkach

Postautor: a-anan » 2017-07-14, 22:04

kable odpadają, metoda musi być jak najmniej inwazyjna

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 8648
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Rozprowadzenie Internetu w 3 budynkach

Postautor: matek451 » 2017-07-14, 22:21

A czy te budynki są połączone jedną siecią elektryczną?
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8235
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Rozprowadzenie Internetu w 3 budynkach

Postautor: key » 2017-07-16, 12:07

Elektryka odpada. Most mozna zrobic sprzetem ktory jest do tego dedykowany, n.p. Ubiquiti NanoStation locoM5.

a-anan
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2015-06-26, 12:13
Lokalizacja: szeroki bór

Re: Rozprowadzenie Internetu w 3 budynkach

Postautor: a-anan » 2017-07-16, 17:14

key pisze:Elektryka odpada. Most mozna zrobic sprzetem ktory jest do tego dedykowany, n.p. Ubiquiti NanoStation locoM5.


Wspólną sieć elektryczną mają budynki po lewej stronie rysunku.

Key, możesz rozwinąć? Jestem laikiem, potrzebuję łopatologicznej instrukcji :)

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 8648
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Rozprowadzenie Internetu w 3 budynkach

Postautor: matek451 » 2017-07-16, 18:19

Most bezprzewodowy buduje się w oparciu o zewnętrzne punkty dostępowe CPE, musi być zachowana widoczność anten. Antena pierwszego CPE LOCO M5 na budynku z internetem pracującego jako AP musiałaby objąć zasięgiem te dwa pozostałe. Na na każdym z nich z kolei po jednym LOCOM5 pracujące jako Station(Ap Client) wycelowane w antenę z pierwszego. Jeśli katy będą zbyt duże to na na budynku z internetem potrzebne CPE z anteną sektorową. Koszty trzech urządzeń będą wysokie. Mój pomysł i pytanie o sieć elektryczną oparty było transmitery PLC po sieci elektrycznej.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

a-anan
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2015-06-26, 12:13
Lokalizacja: szeroki bór

Re: Rozprowadzenie Internetu w 3 budynkach

Postautor: a-anan » 2017-07-16, 22:22

czyli te 3 urządzonka są potrzebne, jakieś maszciki i wszystko? Czy trzeba kabel poprowadzić od routera do anteny rozsyłającej sygnał? koszt to koszt, muszę to zrobić i muszę mieć pewne rozwiązanie, niestety...

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 8648
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Rozprowadzenie Internetu w 3 budynkach

Postautor: matek451 » 2017-07-16, 22:48

Bezwzględnie musi być zewnętrzny punkt dostepowy CPE pracujący jako AP na pierwszym budynku. Połączony po LAN z routerem do którego dostarczany jest internet, zasilany przez POE ethernet . wspomniany LOCO M% ma katy promieniowania 43/41 stopni więc możliwe ze obejmie te dwa dodatkowe budynki. Jeśli nie to można spróbować z LOCO M2, który ma kąty 60/60 i jest tańszy. Nie wiemy jak sa usytuowane te budynki 2 i 3 względem siebie. trzeba tak zainstalować LOCO M5, czy M2 aby oświetliły te dwa budynki. Zgodnie z zasadami na tych powinny być takie same tylko ustawione jako Station i wycelowane w ten pierwszy. Wtedy mosty między 1-2 i 1-3 będą działać prawidłowo. Te Station na 2 i 3 łączysz też po LAN z POE do routerów ( AP) w tych budynkach.W zależności od ustawień tych routerów masz jedna sieć we wszystkich budynkach( urzadzenia w nich widzą się) lub w każdym odrębną. Możesz na razie ustawić ten jeden CPE na głównym budynku a potem pomierzyć sygnał z niego w budynkach 2 i 3. Od tego zależą dalsze kroki ale jak ma być sztywno jak drut i pewnie bez strat prędkości to 3x CPE i dwa routery ( AP) w kazdym budynku.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8235
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Rozprowadzenie Internetu w 3 budynkach

Postautor: key » 2017-07-17, 08:47

Te bridge maja rozne anteny - sprawdz tutaj co Ci jest dokladnie potrzebne:

https://dl.ubnt.com/datasheets/nanostat ... ds_web.pdf

Cenowo - okolo 250 PLN za sztuke - potrzebujesz 3.


Wróć do „Internet radiowy - WiFi - routery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości