Rozprowadzenie wifi na 4 budynki

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu radiowego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

a-anan
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2015-06-26, 12:13
Lokalizacja: szeroki bór

Rozprowadzenie wifi na 4 budynki

Postautor: a-anan » 2017-11-29, 18:48

Witam wszystkich,

zwracam się do Was z uprzejmą prośbą o pomoc w wyborze sprzętu do rozprowadzenia wifi na działce 22a z 4 budynkami.
Internet kablowy z Orange z prędkością niecałe 10mb.

W okolicy zajmują się tym dwie firmy, a że moja okolica jest dziwna w obsłudze klienta pod jakimkolwiek względem to zostałem z tym problemem sam :) Jedna z nich po 6-ciu miesiącach oczekiwania na montaż oznajmiła mi, że ma awarię, która potrwa kilka miesięcy, druga 2 miesiące zwlekała z wyceną. W związku z tym muszę zająć się tym sam.

Próbowałem z repeaterem D-linka, nie zdało egzaminu, w budynkach brak zasięgu, w bazowym budynku wszystko się pieprz***

Chciałbym to wykonać w taki sposób, abym nie musiał prowadzić żadnych kabli, kuć itd.

Dysponuję dodatkowo routerem tp-link tl-wr1043nd v1 być może można go wykorzystać w jakiś sposób.

Pomożecie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8429
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Rozprowadzenie wifi na 4 budynki

Postautor: key » 2017-11-29, 21:11

Calkiem bez kucia i kabli to sie nie da.

Co ja bym zrobil:

Na budynkach A, B, C/D polozyl po jednym Ubiquiti NanoStation M5 i ustawil bym je jako most. Wewnatrz budynkow dal bym AP. Wszystko skonfigurowal jako jedna siec - IP z tego samego regionu, n.p.: 192.168.0.x/255.255.255.0.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 9504
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Rozprowadzenie wifi na 4 budynki

Postautor: matek451 » 2017-11-29, 21:24

Pytanie tylko jak te B,C, D leżą w stosunku do A, NS M5 ma kąty około 45stopni i pytanie czy obejmie wszystkie 3 budynki?
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

a-anan
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2015-06-26, 12:13
Lokalizacja: szeroki bór

Re: Rozprowadzenie wifi na 4 budynki

Postautor: a-anan » 2017-11-29, 22:47

A nie można zrobić takiego myku, że puścić transmiterem po prądzie i wtedy dopiero wyprowadzić na dach w odpowiednim miejscu m5?

kąty budynków są mniejsze niżeli 45 stopni, B jest na przeciwko a C/D ma może 30 stopni

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21509
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Rozprowadzenie wifi na 4 budynki

Postautor: wojteks » 2017-11-30, 00:15

Transmitery mocno podniosą koszty całości.
Nie pomagam na PW!

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8429
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Rozprowadzenie wifi na 4 budynki

Postautor: key » 2017-11-30, 06:57

Jezeli siec elektryczna jest odpowiednio zrobiona, to mozna by wyprobowac puscic wszystko po elektryce, bez NS.
Jesli nie przejdzie budynkami, to mozesz laczyc przy pomocy pradu - ale wydajnosc musisz sprawdzic sam w twoich budynkach.


Wróć do „Internet radiowy - WiFi - routery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość