Router a długi korytarz

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu radiowego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Azel
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2018-04-25, 16:23

Router a długi korytarz

Postautor: Azel » 2018-04-25, 16:37

Cześć i czołem

Z góry przepraszam za lamerskie pytania, ale ponoć kto pyta, nie błądzi ;)

Więc do rzeczy.

W moim mieszkaniu komputer z routerem jest po jednej stronie, a dokładnie po przeciwnej stronie telewizor. Dzieli ich około 20 metrów, w tym długi korytarz na 10 metrów.
Obecnie mam tani TP-Link TL-WR841N. Jak nie trudno się domyślić, z internetem w komputerze nie ma problemów, ale TV to już ledwo ciągnie (streamowanie czy nawet youtube nie ma sensu).

Więc pytanie, jaki router kupić, bym na TV mógł bez przeszkód korzystać z wi-fi (radiówkę mam 30-40 Mbps)?
Myślałem nad TP-Link C9 (lub nawet C3200) lub Netgear R7000P (lub R7800).
Tylko czy one zdziałają coś na taką odległość (routera nie mam jak przełożyć w inne miejsce)?

A może jakiś inny router (byle był łatwy w obsłudze)? Czy może jakiś wzmacniacz sygnału?

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10502
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Router a długi korytarz

Postautor: krystianb » 2018-04-25, 16:56

Kupić kawał kabla ethernet (no chyba że potrzebujesz więcej niż 100m) i będzie po problemie. Moc wifi jest ograniczona prawem, ba nawet jakbyś kupił router bez ograniczeń to i tak nie połączył by się z TV, bo nie odbierał by danych wysyłanych przez TV. Wymienione routery różnią się tym, że mają jeszcze pasmo 5GHz, którego TV pewnie nawet nie obsługuje, nie wspominając o tym że jest o wiele bardziej tłumione przez ściany, jedna gruba albo 2 cienkie całkowicie taki sygnał ubijają.

A jak już bardzo nie chcesz kabla, to zostają adaptery powerline, jeden podpięty do routera drugi do TV, ewentualnie drugi z dodatkowy AP, co by i inne urządzenia mogły skorzystać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Azel
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2018-04-25, 16:23

Re: Router a długi korytarz

Postautor: Azel » 2018-04-25, 18:30

Dzięki, nie pomyślałem o czymś takim jak powerline. Przyjrzę się temu bliżej, bo ciągnięcie kabla przez całe mieszkanie chcę na razie uniknąć.

radek0582
Użytkownik forum
Posty: 25
Rejestracja: 2018-03-06, 21:44

Re: Router a długi korytarz

Postautor: radek0582 » 2018-04-26, 06:16

U mnie dawal rade TP-Link TL-WR1043ND, obejmowal caly dom (dol i gore), youtube ciagnal bez problemu.

makosuu
Stały użytkownik forum
Posty: 70
Rejestracja: 2017-10-22, 19:55

Re: Router a długi korytarz

Postautor: makosuu » 2018-04-29, 11:21

Powerline albo kabel. PLC najlepiej takie że masz AP od razu w tym odbiorniku.

Azel
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2018-04-25, 16:23

Re: Router a długi korytarz

Postautor: Azel » 2018-05-01, 08:44

Czy przy internecie radiowym 30/40 Mbps jest sens brać takiego powerline:
https://www.tp-link.com/pl/products/det ... 0-KIT.html
czy wystarczy taki:
https://www.tp-link.com/pl/products/det ... 20KIT.html

Bo się zawsze zastanawiam, czy możliwość większej prędkości neta na routerze itp. ma jakiś wpływ na stabilność ("wyciąganie") w przypadku, gdy dostępny jest w domu o wiele mniejszy net.

makosuu
Stały użytkownik forum
Posty: 70
Rejestracja: 2017-10-22, 19:55

Re: Router a długi korytarz

Postautor: makosuu » 2018-05-01, 21:40

Jak nie zależy tobie na wysokich transferach w sieci lokalnej to z tych zaproponowanych te słabsze. Poszukaj na allegro D-Link DHP-W311AV, u mnie sprawują się bardzo dobrze i cena jest dobra.

Azel
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2018-04-25, 16:23

Re: Router a długi korytarz

Postautor: Azel » 2018-05-16, 19:53

A tak jeszcze zastanawiałem się nad mesh wi-fi. Działa to lepiej niż powerline (bo się trochę martwię o moją elektrykę, która do najlepszych nie należy)?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8777
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Router a długi korytarz

Postautor: key » 2018-05-17, 08:13

Musisz sam sprawdzic - jakosc polaczenia zalezy od tego jak przebiegaja linie pradu w budynku.

Mesh jest imho tutaj kiepskim pomyslem.

Azel
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2018-04-25, 16:23

Re: Router a długi korytarz

Postautor: Azel » 2018-05-17, 17:09

key pisze:Musisz sam sprawdzic - jakosc polaczenia zalezy od tego jak przebiegaja linie pradu w budynku.

Mesh jest imho tutaj kiepskim pomyslem.


A dlaczego? Myślisz, że ściany i ten długi korytarz mogą być przeszkodą?
Zastanawiałem się się nad 3-częściowym meshem (np. AmpliFi HD), gdzie router byłby w pokoju komputerowym, pierwszy satelita po wyjściu z pokoju na początku korytarza, a drugi satelita na końcu korytarza i przy wejściu (otwartym) do salonu/kuchni.

Bo że elektryka spartolona to jestem pewien - ostatnio mieliśmy mały remont i robotnicy łapali się za głowę ;)

Azel
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2018-04-25, 16:23

Re: Router a długi korytarz

Postautor: Azel » 2018-05-18, 15:53

Nie mogę edytować posta...

Chyba dobrą okazją jest wypróbowanie Netgear Orbi z obecnym dealem na iBood.

makosuu
Stały użytkownik forum
Posty: 70
Rejestracja: 2017-10-22, 19:55

Re: Router a długi korytarz

Postautor: makosuu » 2018-05-18, 16:18

Ja tam bym spróbował z PLC. Działać powinno. A jak nie to zwróć.

Azel
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2018-04-25, 16:23

Re: Router a długi korytarz

Postautor: Azel » 2018-05-18, 16:39

makosuu pisze:Ja tam bym spróbował z PLC. Działać powinno. A jak nie to zwróć.


A o ile procent spadła ci prędkość przy PLC?

makosuu
Stały użytkownik forum
Posty: 70
Rejestracja: 2017-10-22, 19:55

Re: Router a długi korytarz

Postautor: makosuu » 2018-05-18, 16:43

W jakim sensie? Ja wyciągam ze 40-60 Mb/s a u mnie to idzie między fazami jeszcze i dystans w kablach jest duży.

Azel
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2018-04-25, 16:23

Re: Router a długi korytarz

Postautor: Azel » 2018-05-18, 16:52

makosuu pisze:W jakim sensie? Ja wyciągam ze 40-60 Mb/s a u mnie to idzie między fazami jeszcze i dystans w kablach jest duży.


Parę razy przewinęły mi się opinie, że na PLC prędkość może spaść nawet o 50% (co przy moich 30-40 byłoby słabe). Chyba że to była mowa o repeaterach? Hmm, za dużo czytania na ten temat w ciągu ostatnich tygodni...


Wróć do „Internet radiowy - WiFi - routery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości