dwa routery polaczone PLC

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu radiowego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

patyczak94
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-08-05, 22:07

dwa routery polaczone PLC

Postautor: patyczak94 » 2018-08-05, 22:30

witam, mam jeden router w domu ale.na drugim koncu domu zasieg wifi jest znikomy czy tez wcale go nie ma. czytalem duzo o repeaterach i innych wzmacniaczach i z tego co juz wiem jest to slaba opcja.

chce podlaczyc drugi router w miejscu gdzie sygnal jest slaby. chyba najlepsze bedzie ustawienie go jako AP. chce jedna siec czyli wiem ze trzeba ustawic nazwy i hasla na obu tak samo. mam tu pytanie bo nie chce odczuwac przelaczania miedzy routerami np na telefonie przy wlaczonym youtube przechodzac przez dom nie chce tej chwilowej przerwy w buforowaniu . wiadome ze dla urzadzen stalych to nie problem. problem jest jedynie przy urzadzeniach przenosnych. czy jezeli bedzie jedna nazwa sieci to bedzie te przelaczenie?

myslalem tez o PLC z wbudowanym AP ale chyba router da mi wieksze poszerzenie zasiegu? np wpinajac plc z ap w kuchni da mi full zasieg na taki sam dystans co dodatkowy router sluzacy jako AP?
drugiego routera jesscze nie mam ale mam dostac jakas uzywke od znajomego. tylko rozwazam wlasnie jeszcze opcje PLC z AP

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8778
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: dwa routery polaczone PLC

Postautor: key » 2018-08-06, 10:12

patyczak94 pisze: czy jezeli bedzie jedna nazwa sieci to bedzie te przelaczenie?

Tak. Zmieniasz miejsce w sieci, routing musi byc ustawiony na nowo.

patyczak94 pisze: myslalem tez o PLC z wbudowanym AP ale chyba router da mi wieksze poszerzenie zasiegu?

Nie - WiFi jest regulowane prawnie, zasiegi sa identyczne.

Moze byc roznica z pokryciem anten - trzeba sprawdzic. Kup, przetestuj, jak bedzie bardzo zle to oddaj.

patyczak94
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-08-05, 22:07

Re: dwa routery polaczone PLC

Postautor: patyczak94 » 2018-08-06, 18:43

czyli i tak i tak bedzie te sekundowe przelaczenie miedzy sieciami mimo ze zmienie na ta sama nazwe? nie da sie tego ominac?

jezeli plc z wifi da mi taki sam zasieg sygnalu co router to po co sie bawic w dodatkowe urzadzenie(router). chyba ze zle Cie zrozumialem, co masz na mysli roznica z pokryciem anten?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8778
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: dwa routery polaczone PLC

Postautor: key » 2018-08-07, 06:18

patyczak94 pisze:nie da sie tego ominac?

Da. Potrzebujesz sprzet ktory umozliwia routing miedzy punktami dostepowymi, tylko ze to juz zupelnie inny przedzial cenowy.

patyczak94 pisze:jezeli plc z wifi da mi taki sam zasieg sygnalu co router to po co sie bawic w dodatkowe urzadzenie(router). chyba ze zle Cie zrozumialem, co masz na mysli roznica z pokryciem anten?


Dobrze zrozumiales.

BTW: Tobie potrzebny jest dodatkowy punkt dostepy (access point) a nie router podzielajacy siec na mniejsze.

patyczak94
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-08-05, 22:07

Re: dwa routery polaczone PLC

Postautor: patyczak94 » 2018-08-07, 07:58

jakie urzadzenie przykladowo ma ten routing. czy access point majac te opcje wystarczy czy pierwszy glowny router tez to musi miec. bo glowny router musi chyba byc ten co jest bo to router od dostawcy intrnetu i nie ma wielu opcji.

PLC z wbudowanym wifi tez bedzie mi robil te przelaczenie?

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 11114
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: dwa routery polaczone PLC

Postautor: matek451 » 2018-08-07, 08:06

BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8778
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: dwa routery polaczone PLC

Postautor: key » 2018-08-07, 08:24

patyczak94 pisze:jakie urzadzenie przykladowo ma ten routing.

N.p. ubiquiti unifi

patyczak94 pisze:czy access point majac te opcje wystarczy czy pierwszy glowny router tez to musi miec. bo glowny router musi chyba byc ten co jest bo to router od dostawcy intrnetu i nie ma wielu opcji.

To jest komplet - router + accec pointy. Musisz polaczyc to za routerem dostawcy.

patyczak94
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-08-05, 22:07

Re: dwa routery polaczone PLC

Postautor: patyczak94 » 2018-08-07, 10:54

najpierw chyba wyproboje te powerline. wbudowanym wifi
mam dodatkowe pytanie. ten plc z wbudowanym wifi dziala jako co? jako access point repeater czy co? bo jezeli repeater to chyba bedzie gorsza transmisja danych i tu jednak router byl by lepszy?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8778
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: dwa routery polaczone PLC

Postautor: key » 2018-08-07, 12:10

Dziala jako access point.

Na stronkach producenta sa instrukcje obslugi - sciagnij i doczytaj.

"Router" dziala jako repeater, jesli nie jest podlaczony kablem.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21642
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: dwa routery polaczone PLC

Postautor: wojteks » 2018-08-07, 12:49

Chodzi o roaming WiFi żeby być ścisłym a nie routing pomiędzy AP.
Nie pomagam na PW!

patyczak94
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-08-05, 22:07

Re: dwa routery polaczone PLC

Postautor: patyczak94 » 2018-08-07, 13:33

a czy w takim PLC z wifi jest roaming?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8778
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: dwa routery polaczone PLC

Postautor: key » 2018-08-07, 14:06

Nie

patyczak94
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-08-05, 22:07

Re: dwa routery polaczone PLC

Postautor: patyczak94 » 2018-08-07, 14:23

czyli moze sie klocic z routerem na granicy sygnalow?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21642
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: dwa routery polaczone PLC

Postautor: wojteks » 2018-08-07, 16:34

Nie, i powinny pracować na różnych odległych kanałach np. 1 i 11
Nie pomagam na PW!

patyczak94
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-08-05, 22:07

Re: dwa routery polaczone PLC

Postautor: patyczak94 » 2018-08-07, 17:19

ok dzis kupie i sprawdze
ustawienia kanalow to na plc czy gdzie?


Wróć do „Internet radiowy - WiFi - routery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości