Jak ściągnąć wifi z biura

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu radiowego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

wielki94
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2018-10-09, 10:12

Jak ściągnąć wifi z biura

Postautor: wielki94 » 2018-10-09, 10:22

Witam,
mam nstępujący problem, mieszkam i pracuję za granicą i nie mam dostępu do internetu. Rozmawiałem z właścicielem firmy w której pracuję i pozwolił, abym podciągnął sobie wifi od niego. Tutaj mniej więcej chciałbym pokazać jak to wygląda:
download/fi ... w&id=11688
1. Słup na którym mógłbym podpiąć antenę
2. Antena kierunkowa skierowana na router - odległość między anteną a biurem to jakieś 30-40 metrów

Zielona linia - to odległość w lini prostej od mojego mieszkania do anteny - około 20 metrów może trochę mniej.

I teraz pytania:
1. Chciałbym podpiąć antenę zewnętrzną kablem do routera który znajdowałby się u mnie w mieszkaniu, czy to będzie działać?
2. Jaką antenę kupić
3. Jaki router wybrać, aby mógł jednocześnie odbierać sygnął z anteny i rozsyłać go po mieszkaniu, tak aby było wifi
4. Czy podpinając antenę do routera kablem o długości około 20 m (jaki model kabla dobrać ?) będzie to śmigać?
5. Czy do anteny potrzebuję jakieś dodatkowe zasilanie?

Bardzo prosił bym kogoś o doradzenie w jaki sposób mogę ściągnąć internet z biura (najlepiej z linkami do konkretnych produktów, anten, kabli i routera) oraz w miare prosty (dla laika) opis jak to wszystko podłączyć. Chciałbym zmieścić się w kwocie 200-300 zł za wszystko. Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8834
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Jak ściągnąć wifi z biura

Postautor: key » 2018-10-09, 10:32

W jakim kraju jestes?

@1 - 20m kabla to za duzo, wiekszosc sygnalu bedzie wytlumione przez kabel.
@2 - na jakim pasmie nadaje router w biurze?
@3 - potrzebujesz moim zdaniem accec point client na maszcie + router w mieszkaniu, polaczenie pomiedzy kablem ethernet. Zasilanie AP mozesz puscic tym samym kablem.
@4 - nie powinno
@5 - nie, ale sama antena nie zalatwia problemu. Acces point client mozna zasilic kablem ethernet.

Pomysl co kupic bedzie jak podasz kraj w ktorym jestes i pasmo na ktorym nadaje router w biurze.

wielki94
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2018-10-09, 10:12

Re: Jak ściągnąć wifi z biura

Postautor: wielki94 » 2018-10-09, 10:52

Dzięki za odpowiedz, jestem w Norwegii.

2. 2,4GhZ

Czyli acces point na maszcie i router w mieszkaniu i to połączone kablem?

Mógłbym prosić o jakieś linki do acces pointą i routera działającego na 2,4 GHz?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8834
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Jak ściągnąć wifi z biura

Postautor: key » 2018-10-09, 12:21

wielki94 pisze:Czyli acces point na maszcie i router w mieszkaniu i to połączone kablem?

Dokladnie tak.

wielki94 pisze:Mógłbym prosić o jakieś linki do acces pointą i routera działającego na 2,4 GHz?

AP, n.p. https://shop.notebookkontor.de/cgi-bin/index.cgi?art=23750&quelle=1.
Router dowolny dzialajacy z interesujacym Ciebie WiFi.

wielki94
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2018-10-09, 10:12

Re: Jak ściągnąć wifi z biura

Postautor: wielki94 » 2018-10-09, 18:10

Witam,
Zamówiłem Acces Point podany przez Ciebie oraz router TP-LINK TL-WR841N będzie to razem współgrać ? Oraz ostatnie pytanko czy wystarczy mi jeden przewód rj 45 którym będzie zasilany Acces point oraz będzie przez niego przesyłany sygnał czy muszę mieć dwa przewody podpięte jeden do danych a drugi do zasilania?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8834
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Jak ściągnąć wifi z biura

Postautor: key » 2018-10-10, 06:37

AP ma PoE wiec mozna zasilic go kablem ethernet ktory transmituje dane -> wystarcza jeden kabel.

Zestaw bedzie dzialac.


Wróć do „Internet radiowy - WiFi - routery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 4 gości