Wifi na pietrze - rozwiazanie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu radiowego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

victornguyen
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2018-10-18, 17:42

Wifi na pietrze - rozwiazanie

Postautor: victornguyen » 2018-10-18, 17:46

Posiadam internt od lokalnego ISP w 5GHz do mieszkania wchodzi mi skretka UTP zakupilem wiec taki oto sprzet: TP-LINK TL-WR841N Router Wifi 300Mbps N stoi on na parterze bo tu wlasnie wchodzi mi kabel z dworu. Moje pytanie czy aby internet byl bez klopotu na pietrze wystarczy dokupic cos takiego: TL-WA801ND ACCESS POINT Repeater 300Mbps , Planuje od pierwszego routera skretka przejechac na gore do AP w nim ustawic taka sama nazwe ssid kodowanie adresy ip tylko inny kanal zeby tablet mogl sie przelaczac bez zbednego mieszania w opcjach bo jego uzytkownik nie jestw temacie.

Czy takie rozwiazanie bedzie dzialac?

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 11236
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Wifi na pietrze - rozwiazanie

Postautor: matek451 » 2018-10-18, 18:07

Szkoda kasy, kup drugi taki sam WR-842, będzie taniej. Połacz z tym na dale LAN-LAN i skonfiguruj ten na górze jako AP https://www.tp-link.com/pl/faq-417.html
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21669
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Wifi na pietrze - rozwiazanie

Postautor: wojteks » 2018-10-18, 21:10

victornguyen pisze:Planuje od pierwszego routera skretka przejechac na gore do AP w nim ustawic taka sama nazwe ssid kodowanie adresy ip tylko inny kanal zeby tablet mogl sie przelaczac bez zbednego mieszania w opcjach bo jego uzytkownik nie jestw temacie.

Kabel ethernet będzie działał ale ustawianie tego samego SSID jest bez sensu bo te budżetowe sprzęty nie obsługują roamingu WiFi. Tak samo w całej sieci powinien być tylko 1 router więc ustawianie adresów itp. w AP nie ma sensu.
Nie pomagam na PW!


Wróć do „Internet radiowy - WiFi - routery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 1 gość