Fritz 7150 WiFi/VoIP hasło do panelu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu radiowego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8835
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Fritz 7150 WiFi/VoIP hasło do panelu

Postautor: key » 2018-12-06, 08:11

Sprobuj zrobic update do ostatniej wersji ->click - byc moze otworzy Ci to telnet.

Jesli ze wzgledu na brak hasla nie dasz rady zrobic updatu poprzez normalny plik, w katalogu x_misc masz plik wgrywajacy update w momencie podlaczenia routera do pradu - ewentualnie musisz na sztywno ustawic konfiguracje portu ethernet w komputerze i wlozyc switch miedzy router i komputer.

Ainat
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2018-12-03, 00:53

Re: Fritz 7150 WiFi/VoIP hasło do panelu

Postautor: Ainat » 2018-12-06, 10:14

Ta wersja z linka to na annex B na A trzeba robić obraz image , na ten moment szukam jakiegoś sposobu żeby odzyskać lub zmienić hasło bez utraty ustawień raz , że działa bezproblemowo (zasada nie ruszaj), a dwa ,że będzie mi brakowało masę informacji żeby to ponownie poustawiać.
Mam na kompie te obrazy z tamtych czasów i coś się w razie czego dobierze.
Jeżeli nie będę miał innego wyjścia to będę musiał konfigurować tego 2 sinusa , wgrać mu inną wersję softu bo tą co ma to nie chce łączyć z neo ( pewnie kondensator trzeba też będzie wymienić?), i pomału odbudowywać utracone ustawienia z obecnego. Wiem z własnego doświadczenia jak szybko można ten ruter uceglić i ile zachodu potrzeba żeby go odceglić :) .Od czasu jaki upłynął kiedy się w te rzeczy bawiłem marnie widzę swoją szansę na sukces w razie problemów.

Najlepszym wyjściem było by znaleźć "specjalistę" , który by wiedział co i jak należy zrobić :) Nie takie rzeczy ludzie potrafią zrobić.

Z tego co piszemy widzę, że temat przeszczepienia Sinusa w500v na FB 7150 nie jest Ci obcy?
Mi pomagał w tamtych czasach Erkli z Alt.pl, bez niego mój ruter nie miał by prawa zagadać, bo go ucegliłem na amen, dead był. Dzięki niemu chodzi do tej pory tylko, że kontakt z nim mi się urwał, znaczy z Erkli, chociaż z ruterem też :).
Miałem taki okres że chciałem go wymienić na któregoś Speedporta, pamiętam że celowałem w W920V ale po przemyśleniu dałem sobie spokój bo Sinus mi w zupełności wystarcza do dzisiaj. Neo 20 mb nie przekracza możliwości transferów modemu Sinusa , parę telefonów nie skorzysta z LTE ale strata żadna bo brak u mnie zasięgu, więc praktycznie żaden najnowszy ruter niczego nowego nie wniesie. Powszechność smartfonów zdeaktualizowała też zalety takich kombajnów jak tego typu rutertki.

A jeszcze zapytam jak widzisz szansę odzyskania hasła metodą słownikową za pomocą THC-Hydra czy BlackBox , Medusa?
Próbuję w/g poradnika na YT ale Crunch nie chce wygenerować słownika i nie mogę przejść dalej, nie wiem czy coś źle wpisuję , czy ilość kombinacji na podstawie mojego hasła za duża?
Z tym się teraz zmagam https://www.youtube.com/watch?v=liTMKwnumpw
Maszynę już mam postawioną VMware Player i z tym Crunch_em się zatrzymałem. Prostsze zakresy robi w locie ale jak mu zapodam mój przypadek znaczy się 1 do 33 (znaków hasła) i zakres znaków dla słownika czyli wklejone do rutera hasło to stoi w miejscu i nawet kilka godzin niczego nie zmienia, nawet nie wiem czy działa , czy niedziała?
Ostatnio zmieniony 2018-12-06, 10:51 przez Ainat, łącznie zmieniany 1 raz.

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8835
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Fritz 7150 WiFi/VoIP hasło do panelu

Postautor: key » 2018-12-06, 10:45

Ainat pisze:Ta wersja z linka to na annex B na A trzeba robić obraz image

Image oznacza ze prawdopodobnie masz zainstalowane dodatkow programy - sprawdz czy dostajesz jakies www na porcie 81. Ewentualnie zrob skan wszystkich portow - nie wiem jak skonfigurowany jest Freetz.

Jesli masz zainstalowanego Freetza, to masz tez zmienione loginy do telneta, wyprobuj:
username: root
password: freetz


Ainat pisze:Jeżeli nie będę miał innego wyjścia to będę musiał konfigurować tego 2 sinusa , wgrać mu inną wersję softu bo tą co ma to nie chce łączyć z neo ( pewnie kondensator trzeba też będzie wymienić?), i pomału odbudowywać utracone ustawienia z obecnego.

Przy przejsciu z Annex B na Annex A musisz wymienic kondensator, jesli Fritzbox nie byla w wersji uniwersalnej. Powodem jest inne passmo uploadu.


Ainat pisze:Wiem z własnego doświadczenia jak szybko można ten ruter uceglić i ile zachodu potrzeba żeby go odceglić :) . Odczasu jaki upłynął kiedy się w te rzeczy bawiłem marnie widzę swoją szansę na sukces w razie problemów.

Akurat uceglenie frytki jest bardzo trudne - dopuki nie grzebiesz w bootloaderze to pliki startowe zawsze pozwalaja na powrot do oryginalnego softu.


Ainat pisze:Z tego co piszemy widzę, że temat przeszczepienia Sinusa w500v na FB 7150 nie jest Ci obcy?

Temat Frytek nie jest mi obcy - w sumie to tez nic innego jak computer.

Ainat
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2018-12-03, 00:53

Re: Fritz 7150 WiFi/VoIP hasło do panelu

Postautor: Ainat » 2018-12-06, 11:35

Z wymianą kondensatora to mogę się podzielić swoim doświadczeniem; zrobiłem 3 Sinusy w500v i nie było potrzeby zmiany kondensatora chodzą na annex a normalnie ( ten rezerwowy co mam był robiony dla siostry w Kanadzie i przed wysyłką też się z neo łączył bez problemu), natomiast Speedport w 700, którego dla kolegi zrobiłem już bez wymiany kondensatora za chiny się nie logował,po wymianie kondensatora i szczepieniu chodzi do dzisiaj. Ta wymiana kondka miała największe znaczenie dla UP bo przycinała pasmo na wysyłaniu.

Co miałeś na myśli pisząc, że jak Freetz to mam poinstalowane jakieś programy? Niczego przez te lata nie zauważyłem,panel www mam od FB 7170 i nic więcej, dokładnie jak W AVM. Z tego co pamiętam, to w tym Fretzu to się tylko soft generowało do wgrania do Sinusa?

Putty nie pyta o login tylko od razu o hasło i to jakoś dziwnie wygląda bo nie widać śladu, że się pisze i po enterze od razu się wyłącza bez żadnego komunikatu o złym haśle.

No widzisz jaki jestem zdolny; jak przyszedł Sinus z Allegro to zacząłem jak małpa z brzytwą próbować go odpalić i tak na próbowałem, że mu wszystkie jak pamiętam lampki zgasły. I jak rasowy neptyk dzwoniłem do gościa z pretensjami :)

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8835
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Fritz 7150 WiFi/VoIP hasło do panelu

Postautor: key » 2018-12-06, 13:15

Ainat pisze:Z wymianą kondensatora to mogę się podzielić swoim doświadczeniem...


To jest dokladnie to co ja pisalem - pasmo UP jest dla annex A i B w innym miejscu: click
Router annex A dziala w annex B, uniwersalny tez. Tylko routery annex B potrzebuja przerobki zeby dzialaly w annex A.

Ainat pisze:Co miałeś na myśli pisząc, że jak Freetz to mam poinstalowane jakieś programy?

Freetz jest nakladka na SW AVM. Mogles jej nie zauwazyc, bo w zaleznosci od konfiguracji nie jest widoczna w panelu AVM. Ma wlasny interface WWW, port 81.

Ainat pisze:Niczego przez te lata nie zauważyłem,panel www mam od FB 7170 i nic więcej, dokładnie jak W AVM. Z tego co pamiętam, to w tym Fretzu to się tylko soft generowało do wgrania do Sinusa?

Freetzem genuruje sie SW dla AVM. Mozna generowac nagi lub dopinac dodatkowe moduly. Ale nawet w nagiej wejsci powinien byc panel sterowania.


Ainat pisze:Putty nie pyta o login tylko od razu o hasło i to jakoś dziwnie wygląda bo nie widać śladu, że się pisze i po enterze od razu się wyłącza bez żadnego komunikatu o złym haśle.

Z brakiem sladu jest ok, jesli jest tak skonfigurowany. Moze byc skonfigurowany ze bierze tylko haslo dla roota - sprobuj wpisac "freetz".

Ainat pisze:No widzisz jaki jestem zdolny; jak przyszedł Sinus z Allegro to zacząłem jak małpa z brzytwą próbować go odpalić i tak na próbowałem, że mu wszystkie jak pamiętam lampki zgasły. I jak rasowy neptyk dzwoniłem do gościa z pretensjami :)

Zgaszone lampki to moze byc uwalony SW, ale bootloader dalej dziala.

Ainat
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2018-12-03, 00:53

Re: Fritz 7150 WiFi/VoIP hasło do panelu

Postautor: Ainat » 2018-12-06, 14:44

Ainat pisze:Z brakiem sladu jest ok, jesli jest tak skonfigurowany. Moze byc skonfigurowany ze bierze tylko haslo dla roota - sprobuj wpisac "freetz".


próbowałem i nie wchodzi.
z tym wpisywaniem hasła jest dziwnie, inaczej niż przy logowaniu np. na www , czy ftp. Tam trzeba podać login i hasło , a tu od razu hasło bez loginu.
Z tym wpisywaniem też jest inaczej, tak jak by pole do wpisywania było nie aktywne?

Ainat pisze:Freetz jest nakladka na SW AVM. Mogles jej nie zauwazyc, bo w zaleznosci od konfiguracji nie jest widoczna w panelu AVM. Ma wlasny interface WWW, port 81.

Ainat pisze:Freetzem genuruje sie SW dla AVM. Mozna generowac nagi lub dopinac dodatkowe moduly. Ale nawet w nagiej wejsci powinien byc panel sterowania.


Nigdy w panelu sterowania nie widziałem niczego innego niż panel AVM ,taki sam jak w oficjalnych frycach, tak jak napisałem te moje Sinusy mają wersję z 7170. A można zrobić image inaczej niż Freetzem? bo pamiętam, że Fretzem się bawiłem ale na 100% nie pamiętam, że tym robiłem te obrazy?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8835
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Fritz 7150 WiFi/VoIP hasło do panelu

Postautor: key » 2018-12-06, 15:07

Ainat pisze:próbowałem i nie wchodzi.

Czyli tez jest zmieniony.

Ainat pisze:Nigdy w panelu sterowania nie widziałem niczego innego niż panel AVM

Tak ma byc. Freetz ma wlasny panel. Wpisz w wyszukiwarce http://fritz.box:81 - powinien sie pojawic.

Ainat pisze:taki sam jak w oficjalnych frycach, tak jak napisałem te moje Sinusy mają wersję z 7170.

To co widzisz w przegladarce jest skladane z paru softow AVM. W twoim wypadku interface WWW jest brany z softu dla 7170.

Ainat pisze:A można zrobić image inaczej niż Freetzem?

Nie wiem, ja uzywam Freetza. AVM ma pewnie wlasny setup, ale w kodzie dystrybuowanym przez AVM nie ma wszystkich zrodel.

Ainat pisze:bo pamiętam, że Fretzem się bawiłem ale na 100% nie pamiętam, że tym robiłem te obrazy?

Freetz jest tylko do robienia obrazow systemu operacyjnego - jesli go uzywales, to robiles obrazy.

Ainat
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2018-12-03, 00:53

Re: Fritz 7150 WiFi/VoIP hasło do panelu

Postautor: Ainat » 2018-12-06, 16:52

po wpisaniu w przeglądarkę http://fritz.box:81 :
"Ta witryna jest nieosiągalna
Nie znaleziono DNS address serwera www.fritz.box.
Czyli nie mam Freetza.

Ainat
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2018-12-03, 00:53

Re: Fritz 7150 WiFi/VoIP hasło do panelu

Postautor: Ainat » 2018-12-06, 18:40

odpaliłem Ubuntu z tamtych lat w VMware Player - specjalnie zrobione dla tych spraw i u mnie jest Speed-to-fritz , czy to to samo co Freetz? Chyba raczej nie, prawda ? Jeżeli jest jak myślę , to dla tego pod Twoim linkiem Freetz się nie otwiera?

Mam co prawda na pulpicie obok "Speed-to-fritz" ikonkę "start-freetz.sh" po kliknięciu, której otwiera się okno z tekstem "speed-to-fritz directory exists
You must invoke './start' first to set up the firmwaretype and some other parameters needed to run freetz!" i po chwili się samo zamyka.
Info, że należy wykonać polecenie './start' ale gdzie to już nie pisze. Słaby z angielskiego jestem i z Linuxa też.

Ainat
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2018-12-03, 00:53

Re: Fritz 7150 WiFi/VoIP hasło do panelu

Postautor: Ainat » 2018-12-06, 20:16

czy to jest Freetz/
fritz.JPG


w tym specjal ubuntu mam tak w
freetz2.JPG


w "Hinweise" jest tekst
Benutzername dieser VM: fritz
Passwort: box

Die beiden Starter-Icons auf dem Desktop sind per Doppelklick auswählbar, es wird automatisch ein entsprechendes Terminal-Fenster geöffnet.
Viel Erfolg beim "Fritzen", Ernest015

w "start-freetz.sh" jest "speed-to-fritz directory exists
You must invoke './start' first to set up the firmwaretype and some other parameters needed to run freetz!"
który po chwili znika

w "download_speed-to-fritz.sh" po podaniu hasła odpala się konsola i uruchamia się speed-to-fritz.

Tak głowę zawracam bo chciał bym wiedzieć czy to są dwa osobne softy czy jeden i ten sam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Ainat
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2018-12-03, 00:53

Re: Fritz 7150 WiFi/VoIP hasło do panelu

Postautor: Ainat » 2018-12-07, 05:44

pogrzebałem po necie i wychodzi, że speed-to-fritz i freetz to tosamo

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8835
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Fritz 7150 WiFi/VoIP hasło do panelu

Postautor: key » 2018-12-07, 07:28

Ainat pisze:w "Hinweise" jest tekst
Benutzername dieser VM: fritz
Passwort: box

To jest ciekawe - w.g tego zapis haslem do telnetu jest slowo box - wyprobuj czy dziala.

Ainat pisze:"Ta witryna jest nieosiągalna
Nie znaleziono DNS address serwera www.fritz.box.
Czyli nie mam Freetza.

Masz server DNS ktory jest nie ustawiony. Sprobuj z http://IP_routera:81

Ainat pisze:odpaliłem Ubuntu z tamtych lat w VMware Player - specjalnie zrobione dla tych spraw i u mnie jest Speed-to-fritz , czy to to samo co Freetz?

Tak, to jest wersja wgrywajaca do Speeda soft z AVM.

Ainat pisze:Info, że należy wykonać polecenie './start' ale gdzie to już nie pisze. Słaby z angielskiego jestem i z Linuxa też.

Uruchom normalna console (n.p. xterm), wejdz do katalogu gdzie masz freetza, odpal make - powinien przekompilowac to co masz.
Mozesz wyprobowac czy przy pomocy make menuconfig otworzy Ci sie panel do konfiguracji calosci.

O ile dobrze pamietam, komenda make help powinna podac Ci, co jeszcze jest mozliwe.

W sieci jest/byla stronka www.freetz.org - tam znajdziesz kompletny opis freetza, lacznie z sposoben instalacji. Jest tez niemieckojezyczne forum -> https://www.ip-phone-forum.de/forums/ na ktorym znajdziesz duzo informacji.

Ainat pisze:Tak głowę zawracam bo chciał bym wiedzieć czy to są dwa osobne softy czy jeden i ten sam

To jest ten sam soft, ale pracuje sie z nim na konsoli.

Ainat
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2018-12-03, 00:53

Re: Fritz 7150 WiFi/VoIP hasło do panelu

Postautor: Ainat » 2018-12-07, 09:07

czyli freetz od fritza różni się tylko nakładką?
Wiesz może co to jest speed2fritz?


Sprobuj z http://192.168.178.1:81 - nie wchodzi

slowo box - wyprobuj czy dziala - nie działa

"Uruchom normalna console (n.p. xterm), wejdz do katalogu gdzie masz freetza, odpal make - powinien przekompilowac to co masz.
Mozesz wyprobowac czy przy pomocy make menuconfig otworzy Ci sie panel do konfiguracji calosci. " - co mi to da w kontekście hasła? bo to nie będzie odbywało się przecież w ruterze, tylko na komputerze a hasło jest na ruterze?


próbowałem wejść po ftp , sftp i ciągle nic

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8835
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Fritz 7150 WiFi/VoIP hasło do panelu

Postautor: key » 2018-12-07, 09:41

Ainat pisze:czyli freetz od fritza różni się tylko nakładką?

Nie. Freetz to otwarty system linuksa, umozliwiajacy dodanie dodatkowych programow, ustawien, etc do menu FritzBoxa. Tak jak pisalem wyzej, dodatkowe menu jest czesto pod portem 81.

Ainat pisze:Wiesz może co to jest speed2fritz?

Tak.

Zreszta tez juz to pisalem: to jest sposob na wgranie systemu operacyjnego FritzBoxa na Twoj router.

Ainat pisze:co mi to da w kontekście hasła? bo to nie będzie odbywało się przecież w ruterze, tylko na komputerze a hasło jest na ruterze?

Jesli sam przygotowales image, to bedziesz w stanie sprawdzic co jest w tym image. Jesli uzyles jakies image wykonnanego przez kogos innego to pewnie nic.

Ainat
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2018-12-03, 00:53

Re: Fritz 7150 WiFi/VoIP hasło do panelu

Postautor: Ainat » 2018-12-07, 13:31

z hasłem do ftp i sftp jest podobnie jak z telnetem? Przyjmuje hasło z panela www?


Wróć do „Internet radiowy - WiFi - routery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości