Jaki sprzęt do połączenia WiFi 2,7km?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu radiowego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

XnIcRaM
Użytkownik forum
Posty: 25
Rejestracja: 2017-02-16, 01:10

Jaki sprzęt do połączenia WiFi 2,7km?

Postautor: XnIcRaM » 2019-08-02, 14:05

Znajomy ma internet ze światłowodu u mnie nie ma żadnego internetu z kabla a LTE ma ograniczenia ilość przesłanych danych (i tylko play chodzi stabilnie) nawet z netflixa nie można swobodnie korzystać. Od znajomego jestem w lini prostej niecałe 2700 metrów, niestety w koło mnie jest niezbyt gęsty las iglasty. mój dom jest na wysokości około 155 m n.p.m. znajomego około 180m n.p.m.

Jakiego sprzętu użyć aby nawiązać stabilne i szybkie połączenie między nami aby przynajmniej 100 Mpbs dało się wyciągnąć. Czy jest to w ogóle możliwe bez stawiania kilkunastometrowego masztu u mnie aby wyjść ponad drzewa?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22052
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Jaki sprzęt do połączenia WiFi 2,7km?

Postautor: wojteks » 2019-08-02, 15:11

Zapomnij.

Anteny muszą się widzieć i musi być czysta strefa fresnela, bez masztów 2x wyższych niż las nic nie zrobisz.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8983
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Jaki sprzęt do połączenia WiFi 2,7km?

Postautor: key » 2019-08-05, 08:44

Sprzet - potrzebujesz cos co jest dedykowane do robienia tego typu polaczen, n.p. Ubqiuiti NanoStation 5AC.

Pozostaje kwestia jakosci polaczenia: tak jak pisal wojteks, zeby osiagnac maksymum, potrzebujesz widocznosc z anteny do anteny i wmiare czysta pierwsza strefe Fresnela. Strefe Fresnela policzysz przy pomocy narzedzi z internetu, n.p. click, z niej mozesz policzyc na jakiej wysokosci musza byc anteny.


Wróć do „Internet radiowy - WiFi - routery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości