Mikrotik - VPN - Huawei B525

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu radiowego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

DaKo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2020-07-28, 14:13

Mikrotik - VPN - Huawei B525

Postautor: DaKo » 2020-07-28, 14:27

Witam

Miło czytać wiele ciekawych i pouczających informacji tematów na forum, niestety w związku z pozornie prostym problemem, przyszło i mi zapytac o poradę.

W lokalizacji 1 posiadam router Miktorik Lite skonfigurowany i pełniący funkcję serwera VPN L2TP. W tej lokalizacji do routera podłączoiny jest rejestrator kamer IP i jedna kamera.

W lokalizacji 2, chciał bym zainstalować router Huawei B525 (jako VPN klient) z podłączoną do niego kolejną kamerą IP. Kamera ma za pośrednictwem VPN wysyłać obraz na rejestrator w lokalizacji 1.

Problem polega na tym, żę w takiej konfiguracji z poziomu lokalizacji 2 i Huaweia (VPN klienta), mam dostęp do urządzeń w sieci podłączonej do Mikrotika (VPN serwera), mogę łączyć sie z rejestratorem i kamera w lokalizacji 1. Niestety z poziomu komputera podłączonego do mikrotika, nie mogę łączyć się z urządzeniami w sieci na Huaweiu.

Próbowałem robić przekierowania portów na Huawei, ale nie za bardzo to działa.

Czy przerabiał ktoś taki temat i ewentualnie może wspomóc cenną wskazówką jak to skonfigurować?

Pozdrawiam
Damian

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22738
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Mikrotik - VPN - Huawei B525

Postautor: wojteks » 2020-07-28, 16:43

B525 ma funkcję VPN Client? Czym się łączysz z komputera podłączonego po stronie B525 do mikrotika?
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9303
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Mikrotik - VPN - Huawei B525

Postautor: key » 2020-07-29, 08:05

wojteks pisze:Czym się łączysz z komputera podłączonego po stronie B525 do mikrotika?

Strzelam - ma zainstalowanego klienta VPN na komputerze.

DaKo - wklej tekstowo wyniki ipconfig -all

DaKo pisze:W lokalizacji 1 posiadam router Miktorik Lite skonfigurowany i pełniący funkcję serwera VPN L2TP.

Dla pewnosci - software serwera VPN leci na Mikrotiku?

DaKo pisze:W lokalizacji 2, chciał bym zainstalować router Huawei B525 (jako VPN klient) z podłączoną do niego kolejną kamerą IP.

Sprawdz czy Huawei ma wbudowanego kliente VPN (patrzac na instrukcje raczej nie). Jesli nie, to potrzebujesz cos, na czym puscisz tego klienta.

DaKo pisze:Problem polega na tym, żę w takiej konfiguracji z poziomu lokalizacji 2 i Huaweia (VPN klienta), mam dostęp do urządzeń w sieci podłączonej do Mikrotika (VPN serwera), mogę łączyć sie z rejestratorem i kamera w lokalizacji 1. Niestety z poziomu komputera podłączonego do mikrotika, nie mogę łączyć się z urządzeniami w sieci na Huaweiu.

Prawdopodobnie masz zainstalowanego klienta VPN na komputerze, dlatego komputer laczy sie z siecia na Microtiku.

DaKo pisze:Próbowałem robić przekierowania portów na Huawei, ale nie za bardzo to działa.

Przekierowanie portow nie ma nic wspolnego z VPN. To cos w rodzaju robienia dziur w Firewallu. Nie tedy droga.

DaKo pisze:Czy przerabiał ktoś taki temat i ewentualnie może wspomóc cenną wskazówką jak to skonfigurować?

Mam troche pojecia o VPN (ale bazujac na openVPN), wiec moge postarac sie pomoc, ale to co chcesz zrobic to bardziej skomplikowany projekt (polaczenie dwoch sieci), wiec bedzie mi potrzebne troche informacji.

DaKo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2020-07-28, 14:13

Re: Mikrotik - VPN - Huawei B525

Postautor: DaKo » 2020-07-31, 00:04

Hej
Klient VPN ustawiony jest na routerze Huawei - nie w komputerze do niego przyłączonym. B525 ma taką opcję.
Serwer VPN jest ustawiony w Mikrotiku (w parametrach mikrotika - nie ma tam zadnych zewnętrznych skryptów czy aplikacji vpnowych).

Obecnie odpuściłem sobie próby przekierowania portów a skupiłem się na ustawieniach routingu w mikrotiku (problem z połączeniem od strony mikrotika do huawei) ale efekty raczej żadne :(

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9303
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Mikrotik - VPN - Huawei B525

Postautor: key » 2020-07-31, 07:41

To brzmi juz calkie niezle.

Nastepnym krokiem jest sprawdzenie jaka adresacja jest w poszczegolnych sieciach z uruchomionym VPN:
- wepnij komputer do mikrotika
- pozwol zeby sam pobral konfiguracje
- uruchom cmd
- wpisz tam ipconfig -all
- wyslij wynik jako text tutaj
- przy okazji sprawdz tez jak wyglada polaczenie miedzy sieciami - komenda tracert + ip czegos w drugiej sieci. Wynik prosze jako tekst tutaj.

Potem powtorz to samo z strony Huawei.

DaKo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2020-07-28, 14:13

Re: Mikrotik - VPN - Huawei B525

Postautor: DaKo » 2020-08-01, 11:51

Sorki za zawracanie głowy, problem został rozwiązany poprzez ustawienie tablic routingu w Mikrotiku oraz aktualizacje FW w Huaweiu.

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 5637
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Mikrotik - VPN - Huawei B525

Postautor: onken » 2020-08-02, 20:12

Troszkę się podepnę bo mam pewien problem z wydajnością Mikrotika

Chcę zrobić load balncing na 3x WAN, taki multiwan pozwala u mnie łacznie uzyskać około 650-750 Mb/s ale... na mirkotik nie moge tego uzyskać, jakby coś go blokowało i nie wydalał ?

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c. Kontakt na PW

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22738
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Mikrotik - VPN - Huawei B525

Postautor: wojteks » 2020-08-02, 22:43

Za biedny procesor i mało pamięci?
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9303
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Mikrotik - VPN - Huawei B525

Postautor: key » 2020-08-03, 07:30

DaKo pisze:Sorki za zawracanie głowy, problem został rozwiązany poprzez ustawienie tablic routingu w Mikrotiku...

Dokladnie w tym kierunku chcialem isc....


Wróć do „Internet radiowy - WiFi - routery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości