Modem na poddaszu - dwa poziomy do pokrycia, wybór sprzętu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu radiowego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

goofy3
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2011-11-15, 13:57
Lokalizacja: poznań

Modem na poddaszu - dwa poziomy do pokrycia, wybór sprzętu

Postautor: goofy3 » 2020-10-12, 22:24

Cześć,
Proszę o pomoc w wybraniu sprzętu do pokrycia zasięgiem całego domu:
- światłowód z Inei na poddaszu + ich modem/router
- skrętka niestety tylko z poddasza do salonu (parter)
- miejsce pracy na piętrze (potrzebuję stabilnego połączenia)

Wstępnie myślałem aby skrętką połączyć modem/router Inei z AP w salonie. Mam tylko wątpliwości czy zasięg na piętrze będzie wystarczający. Inną opcja byłoby podłączenie routera z tym samym SSID, ale czy to w ogóle na jakiś sens? Ostatnie co mi przychodzi do głowy, to na piętrze dać repeater i sparować go z modemem Inei lub AP, w zależności od tego które będzie miało lepszy sygnał.

Nie wiem czy które rozwiązanie ma sens, liczę na Waszą pomoc :) mile widziane konkretne propozycje produktowe, wielkość urządzeń nie ma znaczenia.

Pozdrawiam
Marek

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22855
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Modem na poddaszu - dwa poziomy do pokrycia, wybór sprzętu

Postautor: wojteks » 2020-10-13, 03:06

Dorób drugą skrętkę tam gdzie potrzebujesz i przypadkiem nie używaj żadnych repeaterów. Ewentualnie zamiast skrętki możesz używać powerline ethernet (czyli ethernetu po sieci elektrycznej).
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

goofy3
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2011-11-15, 13:57
Lokalizacja: poznań

Re: Modem na poddaszu - dwa poziomy do pokrycia, wybór sprzętu

Postautor: goofy3 » 2020-10-13, 08:07

Dorobienie skrętki nie wchodzi w grę, może przy kolejnym remoncie. Przy wykorzystaniu powerline ethernet:
- skrętka do salonu
- w salonie router + powerline
- piętro powerline z wifi

Np TP-LINK TL-WPA4221 POWER LINE
Dobrze myślę?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9334
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Modem na poddaszu - dwa poziomy do pokrycia, wybór sprzętu

Postautor: key » 2020-10-13, 08:54

Dobrze myslisz: jesli dostawiasz wlasny router, to powerline podlaczasz po wewnetrznej stronie sieci (za drugim routerem).
Dla sieci powerline zachowuje sie podobnie jak kabel ethernet.

goofy3
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2011-11-15, 13:57
Lokalizacja: poznań

Re: Modem na poddaszu - dwa poziomy do pokrycia, wybór sprzętu

Postautor: goofy3 » 2020-10-13, 10:27

Ok, dzięki! Czyli wiem jak to zrobić, pytanie jaki sprzęt do tego użyć. Uda się coś sensownego kupić łącznie za 500zł (router + powerline z wifi)? Jeśli to za mało, to prosiłbym o propozycje najtańszego rozsądnego zestawu. Nadmienię że na pełnej prędkości światłowodu mi nie zależy (światłowód będzie dlatego że innej opcji nie ma), najważniejsza jest stabilność.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22855
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Modem na poddaszu - dwa poziomy do pokrycia, wybór sprzętu

Postautor: wojteks » 2020-10-13, 13:57

Skoro masz router od dostawcy to kolejny nie jest potrzebny, przy routerze dajesz jedno z urządzeń powerline a dodatkowe (może być więcej niż 1 "odbiornik") dajesz tam gdzie potrzebujesz czyli np. w salonie i na piętrze obydwa z WiFi.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Przemek112
Stały użytkownik forum
Posty: 79
Rejestracja: 2018-09-17, 19:02

Re: Modem na poddaszu - dwa poziomy do pokrycia, wybór sprzętu

Postautor: Przemek112 » 2020-10-20, 19:21

Może zanim wywalisz worek pieniędzy sprawdź czy powerline u Ciebie da zadowalające efekty.
To co podaje producent to czysty marketing i takie prędkości osiągniesz, gdy podłączysz dwa adaptery obok siebie.
Ja mieszkam w domu wybudowanym kilka lat temu. Instalacja elektryczna zrobiona porządnie, kablami miedzianymi o dużym przekroju.
Przerobiłem adaptery różnych firm (Sagem, TP-Link, Hercules) i różne standardy (200mbps pracujące samodzielnie, 500mbps pracujące samodzielnie, w trybie mieszanym 200 + 500).
Maksymalna prędkość jaką osiągnąłem to niecałe 3 megabajty, czyli około 24 megabity.
Wszystko działało sobie super przez dwa lata, aż nagle prędkość spadła o połowę. Nic się w instalacji elektrycznej nie zmieniło, adaptery sprawne.
Ostatecznie zrezygnowałem z tego rozwiązania i zastosowałem dwa access pointy "biznesowe" TP-Link.
Wybrałem 2.4ghz, bo i tak mój internet nie przekracza "bariery" 32mbps.
TP-Link EAP110 + TP-Link EAP115-wall (zamontowany w kratkę wentylacyjną).
Sieć ma przepustowość 40-80mbps przy kanale szerokości 20mhz i tyle na dzień dzisiejszy mi wystarczy.
Jak będę potrzebował więcej - zmienię na 5ghz (EAP225 lub EAP245).
Te sprzęty TP-Link to zupełnie inna jakość od domowych zabawek, a do tego 5 lat gwarancji.

Reasumując - zastanów się czy jest sens pakować pieniądze w powerline. WiFi spokojnie załatwi temat z lepszymi prędkościami.

goofy3
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2011-11-15, 13:57
Lokalizacja: poznań

Re: Modem na poddaszu - dwa poziomy do pokrycia, wybór sprzętu

Postautor: goofy3 » 2020-10-21, 15:10

Dzięki. Na początku to rozwiązanie wydawało się fajne i spełniające potrzeby, ale czym dłużej o tym myślę to jestem coraz mniej przekonany. Nie jestem też do końca pewien jakości wykonanej instalacji przez dewelopera. Więc jednak na chwilę obecną bardziej się skłaniam ku ogarnięciu sieci przez wifi.
Czyli w tym rozwiązaniu co proponujesz, należałoby dać 2x EAP110/EAP225, jeden podpiąć jako skrętką z modemem (parter), a drugi wykorzystać jako "booster" sygnału (piętro)?

Przemek112
Stały użytkownik forum
Posty: 79
Rejestracja: 2018-09-17, 19:02

Re: Modem na poddaszu - dwa poziomy do pokrycia, wybór sprzętu

Postautor: Przemek112 » 2020-10-21, 19:56

Na początek możesz dać jeden Access Point sufitowy. Zasięg powinieneś mieć w całym domu bo ta seria EAP daje mocny sygnał. Pytanie czy prędkości Cię zadowolą . Ale to dopiero w testach wyjdzie. Jak nie wystarczy to wtedy na kolejnym poziomie dasz drugi Access Point. Nie baw się w żadne repeatery ani mesh. Jak masz wszystko na poddaszu to przecież powinieneś mieć dostęp do kominów wentylacyjnych? Wiertło 8 lub 10, 5 minut roboty i puścisz skrętkę kominem tam gdzie chcesz. Podłączysz drugiego Access Pointa kablem.
Ja tak zrobiłem i w salonie na parterze mam w kratce wentylacyjnej EAP115-wall. Dyskretnie i nieinwazyjnie, bo to bardzo mały Access Point, mniejszego wymiarami nie znalazłem. Oczywiście kratka pełni równie swoją podstawową rolę.


Wróć do „Internet radiowy - WiFi - routery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości