Router przerywa sygnał internetu(chyba)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu radiowego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Cyrylus
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2021-02-20, 11:37

Router przerywa sygnał internetu(chyba)

Postautor: Cyrylus » 2021-02-20, 12:35

Cześć wszystkim mam światłowód od Orange 300mb. Na modemie od Orange mam podłączony kabel rj45 6 cat (długość około 80-90m) z drugiej strony router Router TP-Link Archer C1200. Ogólnie spadków prędkości dużych nie zauważyłem na kablu różnica wynosi parę mb więc to jest ok. Problem pojawia się, że czasem ten internet poprostu znika muszę wyłączyć router z prądu, wypiąć kabel od neta, włączyć router i z powrotem podłączyć kabel, wtedy sygnał wraca. Router odesłałem na reklamację ale nie mam 100% pewności czy to był router wczoraj na kompie też internet zanikł i nie chciał się podnieść :/ pytanie czy ten modem od Orange musi mieć jakieś specjalne ustawienie czy może to była wina routera lub jego ustawień. Czy ktoś miał już taki lub podobny problem ?
Z góry wielkie dzięki

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23470
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Router przerywa sygnał internetu(chyba)

Postautor: wojteks » 2021-02-20, 15:48

Może słaby kabel lub zbyt mocno pozaginany, teoretycznie kabel może być do 100m.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Cyrylus
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2021-02-20, 11:37

Re: Router przerywa sygnał internetu(chyba)

Postautor: Cyrylus » 2021-02-21, 07:34

Poniżej link z kablem który kupiłem
https://allegro.pl/oferta/kabel-s-ftp-l ... e=facebook
I jest kategorii 7 a myślałem że 6 mój błąd. Kabel nigdzie nie jest zagięty nawet pod kątem 90°. Kuzyn ma ten sam internet, kabel ciągnął do swojej hali ponad 100m ma spadek sygnału około 15 mb ale nic mu nie przerywa. I drugi mój błąd kabel ma 50 m nie tak jak pisałem około 80 (około 80m rozprowadzilem po ścianach w mieszkaniu)

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23470
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Router przerywa sygnał internetu(chyba)

Postautor: wojteks » 2021-02-21, 08:15

Link popraw, obejmij tagiem url
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Cyrylus
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2021-02-20, 11:37

Re: Router przerywa sygnał internetu(chyba)

Postautor: Cyrylus » 2021-02-28, 15:46

Do drugiego routera mam podłączony komp na kablu i zauważyłem że czasem poprostu zamiana kabli miejscami nawet pomaga już glupieje nie wiem o co chodzi drugi router ustawiony mam jako ap DHCP wyłączone stałe IP na lanie ustawione i ***Cenzura*** blada i tak poprostu czasem jak by w ogóle nie był podłączony :/


Wróć do „Internet radiowy - WiFi - routery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], piotrzet i 7 gości