Dobór sprzętu router + switch + AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu radiowego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

nesiasps
Stały użytkownik forum
Posty: 97
Rejestracja: 2019-01-29, 21:14

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: nesiasps » 2021-09-10, 14:31

Siedzę w pracy stacjonarnej do 20 tej…. Widma jakim programem?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23990
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: wojteks » 2021-09-10, 15:44

_cheetah_ pisze:a przy 2..3 metrach od routera to mam w przedziale -20...-30dBm,

Poczytaj specyfikację kart WiFi, one do wydajnej i prawidłowej pracy nie mogą mieć zbyt dużego poziomu sygnału ani zbyt małego. Może akurat masz szczęście i to jakoś działa ale .....
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23990
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: wojteks » 2021-09-10, 15:46

nesiasps pisze:Widma jakim programem?

Powiedzmy https://the-sz.com/products/homedale/index.php
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

_cheetah_
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 186
Rejestracja: 2021-04-12, 20:08

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: _cheetah_ » 2021-09-10, 21:12

nesiasps pisze:Widma jakim programem?

Może być InSSIDer pod Windows albo WifiAnalyser (bezpłatny) pod Android.

wojteks pisze:Poczytaj specyfikację kart WiFi, one do wydajnej i prawidłowej pracy nie mogą mieć zbyt dużego poziomu sygnału ani zbyt małego. Może akurat masz szczęście i to jakoś działa ale .....

Akurat lapek z Qualcommem Atheros AR5BWB222... Ale żadne telefony też nie miewały problemów przy tym AP, choć moce AP chodzą w zależności od sytuacji z sieciami zewnętrznymi w zakresie -20...-40dBm

Ale, tak z ciekawości rzuciłem okiem w kilka specyfikacji kart wifi - nie widziałem żadnych ograniczeń w specyfikacjach na max moce wejściowe.

-40 czy -30dBm to rzeczywiście nie są jakoś specjalnie niskie moce, ale nie sądzę, by w ogólności zabijały normalny sprzęt.

Zresztą, żeby na ax w wysokich trybach wycisnąć max trzeba być de facto pod AP...

nesiasps
Stały użytkownik forum
Posty: 97
Rejestracja: 2019-01-29, 21:14

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: nesiasps » 2021-09-12, 09:04

Jak to jest z teoretyczną prędkością transmisji - np ten ax55 Asus na 5GHz ma 1201Mb/s to np mam na raz 8 klientów którzy teoretycznie w jednym czasie mogą pobierać / wysyłać dane z prędkością 1201/8 Mb/s? Teraz jeżeli mam na wejściu internet np 400Mb/s światłowód to prędkość teoretyczna będzie 400//8? Czyli tak to rozumie ze gdy mam te 400 Mbs od dostawcy to nic nie zmieni fakt posiadania routera o przepustowości 6600Mb/s dla działania w sieci zewnętrznej do czasu kiedy od dostawcy nie dotrze taka prędkość do rozdziału ? Wtedy to wykorzystam tylko wewnątrz w ruchu sieciowym np do serwera lokalnego domowego z filmoteką np… Jeżeli dostawie mesh to jedyne co poprawię to odbiór w najdalszym punkcie bo tak czy inaczej sumarycznie ruch będzie dzielony na wszystkich klientów 5Mhz w ten sam sposób co na pojedyńczym routerze… dobrze myślę?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23990
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: wojteks » 2021-09-12, 09:41

To jest prędkość do jednego teoretycznego klienta. To bardziej skomplikowane niż myślisz, oprócz ograniczeń radia, szerokości kanału, poziomu sygnału, zakłóceń itp. które wpłyną na prędkość do klientów, tak samo nie każdy klient obsłuży maksymalną szerokość pasma więc router będzie się przełączał w niższe/starsze prędkości. Do tego dochodzą mechanizmy QoS w routerze, wydajność routera (w tanich routerach często nie pozwala na przepuszczenie dużego transferu). Liczy się rodzaj ścian, stropów bo one mocno tłumią 5 i 6GHz, mniejsze tłumienie na 2.4GHz przekłada się na większe zasięgi w tym paśmie (niestety to też znacznie niższe prędkości).

Co do mesh to zależy od implementacji, czy AP są połączone po WiFi czy kablem, połączenie po WiFi może obniżać transfer w całej sieci a jeszcze użycie kilku AP mesh może jeszcze bardziej obniżyć prędkość po WiFi. Co innego AP łączone kablem do routera (wydajnego switcha).
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

nesiasps
Stały użytkownik forum
Posty: 97
Rejestracja: 2019-01-29, 21:14

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: nesiasps » 2021-09-12, 09:54

To jak mam LAN gigowe x4 i np te 400Mbs na światłowodzie to na każdym w tym samym czasie mogę mieć te 400Mbs czy proporcjonalnie mniej ?

_cheetah_
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 186
Rejestracja: 2021-04-12, 20:08

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: _cheetah_ » 2021-09-12, 10:00

nesiasps pisze:Jak to jest z teoretyczną prędkością transmisji - np ten ax55 Asus na 5GHz ma 1201Mb/s to np mam na raz 8 klientów którzy teoretycznie w jednym czasie mogą pobierać / wysyłać dane z prędkością 1201/8 Mb/s?

Nie.

Każdy klient mógłby się łączyć na prędkości 1200Mbps, ale wszyscy nie mogliby wykonywać transmisji jednocześnie - transmitowali dane szeregowo, czyli jeden za drugim. A to oznacza, że prędkość wymiany danych (czyli w uproszczeniu prędkość netu), a nie prędkość połączenia, wynosiłaby w tym teoretycznym przypadku 1201 / 8 ≈ 150Mbps.

nesiasps pisze:eraz jeżeli mam na wejściu internet np 400Mb/s światłowód to prędkość teoretyczna będzie 400//8?

Przy światłowodzie to nawet praktyczna mogłaby być tak.

nesiasps pisze:Czyli tak to rozumie ze gdy mam te 400 Mbs od dostawcy to nic nie zmieni fakt posiadania routera o przepustowości 6600Mb/s dla działania w sieci zewnętrznej do czasu kiedy od dostawcy nie dotrze taka prędkość do rozdziału ?

Tak.

Inaczej mówiąc, pełną prędkość ze światłowodu wykorzysta się wtedy, kiedy:

prędkość portów LAN / WAN, jak i RZECZYWISTE prędkości po wifi = prędkości łącza od operatora.

Tak na marginesie, to weź też pod uwagę, że aby móc wykorzystać te przykładowe 6,6Gps to trzeba mieć porty WAN/LAN 10Gps na początek. Nie mówiąc o wielce potężnym procku i tonie pamięci w środku routera...

nesiasps pisze:Wtedy to wykorzystam tylko wewnątrz w ruchu sieciowym np do serwera lokalnego domowego z filmoteką np…

Niestety, też niekoniecznie. Przy połączeniu obu urządzeń tylko po wifi to router musi najpierw odebrać pakiet danych po wifi, a potem dopiero go nadać po wifi. Przy połączeniu niesymetrycznym - LAN + WAN - wtedy tak. O ile port LAN miałby odpowiednią przepustowość ;)

nesiasps pisze:Jeżeli dostawie mesh to jedyne co poprawię to odbiór w najdalszym punkcie bo tak czy inaczej sumarycznie ruch będzie dzielony na wszystkich klientów 5Mhz w ten sam sposób co na pojedyńczym routerze… dobrze myślę?

Pod warunkiem, że dostawisz dobry MESH (dwu lub trzypasmowy) i parę innych warunków będzie też spełnionych. Dalej dobrze myślisz - podzielisz tylko to, co dojdzie do bazy lub satelity.

nesiasps pisze:Jak to jest z teoretyczną prędkością transmisji - np ten ax55 Asus na 5GHz ma 1201Mb/s

Tak dla porządku:

1. maksymalne rzeczywiste prędkości łącz, które można osiągnąć po wifi przy standardowym korzystaniu z neta (dl >> ul) to około 75% tego, co podawane jest jako prędkość standardu. Czyli, jeśli dla AX55 podają te 1201MBps (ax, BW80MHz, MIMO2x2) to w rzeczywistości może się udać osiągnąć prędkości połączeń do jakichś 900Mbps.

2. Przy korzystaniu z połączeń przewodowych do wifi rzeczywistym prędkościom wifi dla jakiegoś urządzenia MUSZĄ odpowiadać prędkości jego portów WAN/LAN. No bo co ci po możliwości osiągnięcia rzeczywistej prędkości, powiedzmy 1800Mbps (ax, BW160MHz, MIMO2x2) jeśli urządzenie wyposażono w porty WAN/LAN 1G, które "przytną" i tak transmisje po wifi do 900MBps...

nesiasps
Stały użytkownik forum
Posty: 97
Rejestracja: 2019-01-29, 21:14

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: nesiasps » 2021-09-12, 10:15

Dzięki za dokształcenie…;) ta technologia mesh - jej reklama i marketing oraz dużo materiałów w sieci opisujących jej zastosowanie w żadnym miejscu nie zaznacza o przewadze połączenia kablowego pomiędzy AP - byłem przekonany, że to sukces tej technologii połączeń zaimplementowanej w WIFi6 a tu jednak czytam, że dalej kabel jest gwarancją stabilności w przeciwieństwie do bezprzewodowego połączenia - świat mnie okłamał

_cheetah_
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 186
Rejestracja: 2021-04-12, 20:08

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: _cheetah_ » 2021-09-12, 10:26

AP po kablu gwarantują wysokie prędkości oraz maksimum stabilności pracy (połączenie router - AP).

Ale i MESH-e miewają swoje zalety. Jeśli nie ma wymogu dużych prędkości oraz stabilności łącz, a za to jest nacisk na szybkość i łatwość instalacji - to i MESH bywa wystarczający. Inaczej mówiąc - w pewnych zastosowaniach MESH może być użyty z powodzeniem. Trzeba tylko umieć go użyć i wymagać od niego tylko tyle, ile może z siebie dać.

Zresztą - zależy o jakim MESH mówimy - czy prostej zabawce jednopasmowej, czy o dwupasmowym, czy w końcu o trzypasmowym. Wszystkie one mają drastycznie różne możliwości. Najistotniejsze jest wydzielone pasmo na backbone.

I jeszcze tak "z innej beczki" - MESH to w ogólności szybki i płynny roaming, co bywa bardzo przyjemne w użytkowaniu mobilków, np. w dużym, wolnostojącym domu. I to jest jego kolosalna zaleta. Bo, aby mieć szybki roaming ("fast roaming") przy klasycznych AP to trzeba stosować rozwiązania systemowe albo... MESH-a w konfiguracji AP... ;)

nesiasps
Stały użytkownik forum
Posty: 97
Rejestracja: 2019-01-29, 21:14

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: nesiasps » 2021-09-12, 10:38

No ja myślę o drugim ax55 Asusa do pary - walczę z myślami czy ma to sens czy nie ma - wszystko co mam do obsługi ma 5GHz , 2,4 by był na połączenie między nimi / jeden laptop na 2,4 ale bym go dał po kablu od satelity, w pokoju córki są trzy punkty i to o to chodzi żeby nie obciążała mojego łącza gdy oglądam coś na netfilksie np - to jeśli tak „po chłopsku” te dwa routery by działały jak dwa LANy z modemu czyli każdy na swoim LAN by sobie działał bez zakłócania pracy wzajemnie. Z tego pierwszego routera by działały sobie sprzęty w salonie a z drugiego w pokoju córki - No i ten płynny roaming by działał płynnie przy przełączaniu telefonu w czasie wędrówek po domu
Ostatecznie dałbym radę przeprowadzić kabel do jej pokoju przez kanały od anten tv ale czy to ma sens gdy u niej jest sygnał na poziomie 60dB
Ostatnio zmieniony 2021-09-12, 10:44 przez nesiasps, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23990
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: wojteks » 2021-09-12, 10:42

nesiasps pisze:To jak mam LAN gigowe x4 i np te 400Mbs na światłowodzie to na każdym w tym samym czasie mogę mieć te 400Mbs czy proporcjonalnie mniej ?

Niby jak? Dostawca dostarcza 400Mbps, i nic więcej. Możesz mieć na każdym porcie 400Mbps o ile żaden inny port w tym czasie nie pobiera danych i masz połączenie kablowe 1Gbps. Jeżeli każdy port będzie przesyłał dane to 400Mbps podzieli się na te porty, w jaki sposób to tylko QoS w routerze i inne uwarunkowania na to wpłyną (np. urządzenie z kartą kablową 100Mbps).

nesiasps pisze:a tu jednak czytam, że dalej kabel jest gwarancją stabilności w przeciwieństwie do bezprzewodowego połączenia - świat mnie okłamał

Kabel to kabel, radio to radio z jego zaletami (bezkablowe) i wadami (bywa kapryśne, łatwo zakłócić, ściany tłumią .....).

Pomijam już fakt, że do smartfona czy laptopa czy nawet TV łącza 400Mbps nie trzeba bo ani jeden ani drugi nie nadaje się do backupowania internetu. Netflix w 4k idzie na znacznie wolniejszych łączach. Do tego dochodzi 8Mbps uplaoadu który jest tragicznie niski do takiego łącza.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23990
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: wojteks » 2021-09-12, 10:50

nesiasps pisze:No ja myślę o drugim ax55 Asusa do pary - walczę z myślami czy ma to sens czy nie ma - wszystko co mam do obsługi ma 5GHz , 2,4 by był na połączenie między nimi / jeden laptop na 2,4 ale bym go dał po kablu od satelity,

Na razie przy myśleniu pozostań. Nie sztuka wydać około 300pln i mieć tylko że to nie zawsze ma sens.

Mam duży dom i obsługuję go jednym routerem umieszczonym centralnie, część urządzeń w 5GHz, część w 2.4GHz włącznie z IoT, oczywiście też po kablu są urządzenia podłączone. Brakuje mi zasięgu w garażu bo to za 4 ścianami i drzwiami p-poż. ale mam tam kabel i w razie czego postawię AP.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

_cheetah_
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 186
Rejestracja: 2021-04-12, 20:08

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: _cheetah_ » 2021-09-12, 10:52

nesiasps pisze:No ja myślę o drugim ax55 Asusa do pary - walczę z myślami czy ma to sens czy nie ma - wszystko co mam do obsługi ma 5GHz , 2,4 by był na połączenie między nimi

To musisz sprawdzić, czy ten router tak może przy pracy w MESH - czyli backbone na 2.4GHz, a rozsiewane wifi na 5GHz.

nesiasps pisze:w pokoju córki są trzy punkty i to o to chodzi żeby nie obciążała mojego łącza gdy oglądam coś na netfilksie np - to jeśli tak „po chłopsku” te dwa routery by działały jak dwa LANy z modemu czyli każdy na swoim LAN by sobie działał bez zakłócania pracy wzajemnie. Z tego pierwszego routera by działały sobie sprzęty w salonie a z drugiego w pokoju córki - No i ten płynny roaming by działał płynnie przy przełączaniu telefonu w czasie wędrówek po domu

Średnio kumam co chciałbyś zrobić - tu tylko rysunek byłby jednoznaczny.

Ale, córka ZAWSZE będzie obciążać główne łącze internetowe.

Inaczej - internet (DL) na łączu operatora jest pociągi jadące jeden za drugim po jednym torze. Na kolejnych "stacjach" czyli routerze, switchu, AP itd. wagony są rozczepiane i kierowane na kolejne tory. Całkiem jak na kolei ;)
Więc, jeśli jedzie wagonik do twojej córki, to ty musisz poczekać na swój, który będzie dopiero za nim. I tak w kółko.

Aby jakoś kontrolować córkę czyli ograniczać jej ruch musiałbyś postawić coś umożliwiającego realizację QoS na swojej sieci.

nesiasps
Stały użytkownik forum
Posty: 97
Rejestracja: 2019-01-29, 21:14

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: nesiasps » 2021-09-12, 11:09

To może tak, do jej urządzenia jedzie ten wagonik i wiezie ten pakiet danych - ja czekam - ale wraz ze słabszym sygnałem ten wagonik napotyka większe opory ruchu i zwalnia - ja czekam… to gdyby był mesh to czy ten wagon nie dotrze szybciej?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23990
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: wojteks » 2021-09-12, 12:31

Router to zawiadowca stacji i rozdziela wagoniki wszystkim według potrzeby/możliwości/przepustowości/prędkości (jakiś QoS ma wbudowany).

Używaj kilkanaście dni jednego routera ustawionego w centralnym punkcie domu i będziesz widział jak to działa. Każdy niech robi co lubi/chce. Wieczorami odczujesz i tak spowolnienie bo serwery/łącza dostawców są obciążone i na to wpływu nie będziesz miał.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

_cheetah_
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 186
Rejestracja: 2021-04-12, 20:08

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: _cheetah_ » 2021-09-12, 17:37

nesiasps pisze:To może tak, do jej urządzenia jedzie ten wagonik i wiezie ten pakiet danych - ja czekam - ale wraz ze słabszym sygnałem ten wagonik napotyka większe opory ruchu i zwalnia - ja czekam…

Wiesz, to trzeba by dokładnie wiedzieć, jak działa dany router, MESH czy AP. Ja bym przyjął gorszą opcje - czyli, jak napisałeś, liczyłbym się z możliwymi opóźnieniami po LAN przy wifi kiepskiej jakości. AP na pewno mogłoby trochę rozładować korki na linii LAN - wifi. Ale z MESH to już też mogłoby być różnie, bo to przecież też wifi.

Ogólnie, jak było pisane wcześniej - trzeba mieć świadomość, że wifi jest potencjalnym źródłem opóźnień w sieci, głównie swojej (czyli danego węzła wifi), ale może się to przenosić również na pozostałą część sieci LAN.

nesiasps
Stały użytkownik forum
Posty: 97
Rejestracja: 2019-01-29, 21:14

Re: Dobór sprzętu router + switch + AP

Postautor: nesiasps » 2021-09-14, 11:30

To może tak napiszę krótko - jeśli ktoś ma podobne dylematy
Zakupiłem drugi RT AX55 Asus - konfiguracja mesh banalna - wyszukaj, ok ok 2 minuty i po sprawie
Dwa routery oddalone o dwie ściany, jedne drzwi jakieś 15 m połączone bezprzewodowo w sieci mesh (aimesh asusa)
Skutek taki że:
- podpinając urządzenia po kablu zarówno do pierwszego jak i do drugiego - pingi, DL i UL - bez strat prędkości i czasu ping 3, DL 300, UL 40 (od operatora umowa na 200/20)
- urządzenia z WiFi 6 na 5 GHz -sygnał identyczny przy obu routerach - a do tego - równy z wyjściowym LAN
- Urządzenie z wifi 4 na 5 mhz prędkość ograniczona do 120 DL, 15UL
- urządzenia z wifi 4 na 2,4 mhz - ogranicza do 40 DL Ul 8

Jestem zadowolony z rozwiązania - kabel miedzy routerami wg mnie nie ma tu znaczenia tak wielkiego skoro prędkości są dobre, uważam, że warto
było i że ten najtańszy ax z asusa jest wystarczający w moim przypadku. Przyszłościowo - wifi 6 na pozostałych urządzeniach i będzie "bez kabli" na dobre:) Nie mam zakłóceń sąsiadów - mieszkam na wsi - mam po cztery urządzenia na każdym routerze co bardzo przejrzyście widzę w aplikacji na telefonie - aktualizacja, konfiguracja i oprawa bardzo intuicyjna. (domek parterowy 140m) w garażu mam zasięg i teraz mogę tam dalej dłubać:))


Wróć do „Internet radiowy - WiFi - routery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość