Połączenie dwóch routerów LAN-LAN

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu radiowego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Spagt
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2022-04-06, 09:26

Połączenie dwóch routerów LAN-LAN

Postautor: Spagt » 2022-04-06, 09:41

Posiadam modem/router 1. Huawei b535-232 oraz 2. linksys cisco. 1. jest główny ponieważ zapewnia dostęp do Internetu po GSM, 2. zapewnia rozszerzenie sygnału wifi oraz sieci na wyższej kondygnacji budynku. Połączone są ze sobą Lan-Lan. Niestety zdarza się tak, że co jakiś czas u góry na wifi z 2. pojawia się komunikat "połączony/brak internetu" reset routera pomaga na jakiś czas . Możecie podpowiedzieć co jest nie tak?
Adres ip 1. 192.168.8.1 2. 192.168.8.2 i jest wyłączony DHCP. Oba mają tą samą nazwe, hasło oraz kodowanie.

tomekwwa
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 427
Rejestracja: 2019-03-11, 20:48

Re: Połączenie dwóch routerów LAN-LAN

Postautor: tomekwwa » 2022-04-06, 10:08

Najprawdopodobniej operator zmienia Ci IP na WAN i wywala się tablica routingu. Jak linksys nie ma jakiegoś watchdoga czy innej metody wykrywania zmian i resetowania routingu to pozostaje samemu coś kombinować.

Spagt
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2022-04-06, 09:26

Re: Połączenie dwóch routerów LAN-LAN

Postautor: Spagt » 2022-04-06, 10:23

Nie kojarze żeby był jakiś watchdog. Co można zrobić? Sytuacja jest bardzo denerwująca ponieważ np. Internet u góry chodzi dwa dni bez problemu a następnego dnia rano trzeba resetować router żeby wrociło do normy.

tomekwwa
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 427
Rejestracja: 2019-03-11, 20:48

Re: Połączenie dwóch routerów LAN-LAN

Postautor: tomekwwa » 2022-04-06, 12:57

Musiałbyś mieć jakieś urządzenie włączone cały czas, które jest programowalne. Pingujesz coś albo tracert i jak nie działa to wyzwalasz restart czy fizyczny jakimś sonoffem, czy softowy, jeśli linksys ma coś takiego. Pomysłów może być wiele, ja akurat używam sonoffów, bo są tanie.

Potrzebujesz w ogóle łączności między urządzeniami? Jak nie to ustaw linksys w tryb router i wepnij mu net w WAN i problem powinien zniknąć.

Spagt
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2022-04-06, 09:26

Re: Połączenie dwóch routerów LAN-LAN

Postautor: Spagt » 2022-04-06, 13:02

Było podpięte pod WLAN i było tak samo. Musi być LAN-LAN sterowanie urządzenia w całym domu.

Spagt
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2022-04-06, 09:26

Re: Połączenie dwóch routerów LAN-LAN

Postautor: Spagt » 2022-05-08, 06:08

A może wiesz dlaczego zawiesza się dostęp tylko wifi a po LAN chodzi normalnie?

_cheetah_
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 350
Rejestracja: 2021-04-12, 20:08

Re: Połączenie dwóch routerów LAN-LAN

Postautor: _cheetah_ » 2022-05-08, 14:26

Spagt pisze:A może wiesz dlaczego zawiesza się dostęp tylko wifi a po LAN chodzi normalnie?

Skoro po LAN chodzi OK, to możliwe są różne opcje, jak choćby:

1. uszkodzony klient wifi "wywalający" albo blokujący AP.
2. Jakieś silne zakłócenia pojawiające się sporadycznie w paśmie wifi
3. uszkodzony AP (linksyss)
4. cisco bywają trudnymi sprzętami, może masz coś nie tak ustawione w nim.

Sprawdzałeś, jak wygląda powietrze przy AP i w miejscach typowego użycia mobilków jakimś analizatorem wifi? Jak nie - np. InSSIDer albo AcrylicHome pod Win albo WifAnalyser (bezpłatny) pod Android. Poziomy sygnałów na mobilkach lepsze powinny być lepsze niż -65dBm/2.4GHz, -60dBm/5GHz. Odstępy od sieci zakłócających > 20dB.

skansen
Stały użytkownik forum
Posty: 63
Rejestracja: 2021-04-05, 22:55

Re: Połączenie dwóch routerów LAN-LAN

Postautor: skansen » 2022-05-08, 16:07

Ja bym ten górny ustawił w tryb AP....

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 24940
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Połączenie dwóch routerów LAN-LAN

Postautor: wojteks » 2022-05-08, 16:40

Do sprawdzenia kabel LAN, lepiej by było gdyby miały różne nazwy SSID, oczywistym jest że muszą być na odsuniętych kanałach (czyli np. 1 i 11).

Co jest ustawione na WAN linksysa?
Nie pomagam na PW!


Wróć do „Internet radiowy - WiFi - routery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości