Pytanie dotyczące sieci w budynku jednorodzinnym

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu radiowego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

enes19
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2020-03-19, 09:31

Pytanie dotyczące sieci w budynku jednorodzinnym

Postautor: enes19 » 2022-06-20, 21:19

Witam Panowie,
W moim domu obecnie działa następujący schemat:
- Router główny internet mobilny ( Huawei B818 ) + anteny LTE
- 2x router TP LINK WR841N , jeden obsługuje TV plus komputer stacjonarny , drugi rozsyła WIFI po budynku + 2 TV
- 3x kamery Hikvision + rejestrator hikvision + switch poe TP LINK
Pod koniec lipca przechodzę na światłowód orange (wybrałem wersję do 600mb/s) , demontuje anteny LTE , router Huawei poleci na sprzedaż.
Od orange mam dostać sprzęt w postaci routera Funbox 6
Niestety router bedzie stal tam gdzie huawei czyli na poddaszu, muszę to wszystko pospinać tak jak jest teraz.
Nie to mnie martwi , martwi mnie to że obecne routery TP-LINK (WR841N ) będą prawdopodobnie mocno ograniczały mi internet ( a może się mylę ? ), czy już powinienem myśleć o ich zmianie ?
Jeżeli tak to na co ?
Zanaczam że układ routerów jest niezmienny, Funbox musi być na górze, reszta zostaje na swoim miejscu ( logistyka tutaj mnie trzyma )
Oczywiście routery są połączone przewodem RJ45, tzw. skrętka
Proszę o porady
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10427
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Pytanie dotyczące sieci w budynku jednorodzinnym

Postautor: krystianb » 2022-06-20, 22:23

enes19 pisze:Zanaczam że układ routerów jest niezmienny, Funbox musi być na górze, reszta zostaje na swoim miejscu ( logistyka tutaj mnie trzyma )
Wcale nie router nie musi zostać na swoim miejscu, o ile sieć jest poprawnie zrobiona to w starym miejscu wystarczy wstawić switch (albo router z wyłączonym dhcp), a router będzie można podpiąć w dowolnym miejscu sieci.
Jeśli są przewody 5e lub wyżej to i tak będzie chodzić tak samo. Trzeba by wszystko posprawdzać jak to jest pospinane i czy czasem nie ma podwójnego albo potrójnego NATu...
841 raczej do usuniecia, chyba że zależnie od warunków max kilkadziesiąt Mbps z tych 600 wystarczy. Jak fundusze pozwalają to unifi ale ostatnio są cholernie drogie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

enes19
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2020-03-19, 09:31

Re: Pytanie dotyczące sieci w budynku jednorodzinnym

Postautor: enes19 » 2022-06-21, 07:00

krystianb pisze:
enes19 pisze:Zanaczam że układ routerów jest niezmienny, Funbox musi być na górze, reszta zostaje na swoim miejscu ( logistyka tutaj mnie trzyma )
Wcale nie router nie musi zostać na swoim miejscu, o ile sieć jest poprawnie zrobiona to w starym miejscu wystarczy wstawić switch (albo router z wyłączonym dhcp), a router będzie można podpiąć w dowolnym miejscu sieci.
Jeśli są przewody 5e lub wyżej to i tak będzie chodzić tak samo. Trzeba by wszystko posprawdzać jak to jest pospinane i czy czasem nie ma podwójnego albo potrójnego NATu...
841 raczej do usuniecia, chyba że zależnie od warunków max kilkadziesiąt Mbps z tych 600 wystarczy. Jak fundusze pozwalają to unifi ale ostatnio są cholernie drogie.



Co byś kolego zaproponował zamiast tych 841 ? Tylko niestety budżet nie pozwala mi mocno szaleć :<

piotrzet
Guru bezprzewodowy
Posty: 2235
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Pytanie dotyczące sieci w budynku jednorodzinnym

Postautor: piotrzet » 2022-06-21, 07:54

Asus AX55u spokojnie po Wifi6 dadzą te 600 Mb/s.
[img]https://www.speedtest.net/result/a/7558274977.png[/img]

enes19
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2020-03-19, 09:31

Re: Pytanie dotyczące sieci w budynku jednorodzinnym

Postautor: enes19 » 2022-06-21, 08:06

piotrzet pisze:Asus AX55u spokojnie po Wifi6 dadzą te 600 Mb/s.



Dzięki za propozycję, nie ukrywam że jest to dosyć spory wydatek , słuchaj a ten Archer A8 z TP LINK - nada się ? ( jest sporo tańszy stąd moje pytanie )

enes19
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2020-03-19, 09:31

Re: Pytanie dotyczące sieci w budynku jednorodzinnym

Postautor: enes19 » 2022-06-21, 08:08

enes19 pisze:
piotrzet pisze:Asus AX55u spokojnie po Wifi6 dadzą te 600 Mb/s.



Dzięki za propozycję, nie ukrywam że jest to dosyć spory wydatek , słuchaj a ten Archer A8 z TP LINK - nada się ? ( jest sporo tańszy stąd moje pytanie )



Nie ukrywam że zamiast jedno z tych routerów 841, wsadziłbym switch ( tam gdzie jest podlączony TV plus komputer stacjonarny )
Taki switch zdałby egzamin ?

https://www.x-kom.pl/p/519238-switche-t ... tml#Opinie

enes19
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2020-03-19, 09:31

Re: Pytanie dotyczące sieci w budynku jednorodzinnym

Postautor: enes19 » 2022-06-21, 08:15

enes19 pisze:Witam Panowie,
W moim domu obecnie działa następujący schemat:
- Router główny internet mobilny ( Huawei B818 ) + anteny LTE
- 2x router TP LINK WR841N , jeden obsługuje TV plus komputer stacjonarny , drugi rozsyła WIFI po budynku + TV
- 3x kamery Hikvision + rejestrator hikvision + switch poe TP LINK
Pod koniec lipca przechodzę na światłowód orange (wybrałem wersję do 600mb/s) , demontuje anteny LTE , router Huawei poleci na sprzedaż.
Od orange mam dostać sprzęt w postaci routera Funbox 6
Niestety router bedzie stal tam gdzie huawei czyli na poddaszu, muszę to wszystko pospinać tak jak jest teraz.
Nie to mnie martwi , martwi mnie to że obecne routery TP-LINK (WR841N ) będą prawdopodobnie mocno ograniczały mi internet ( a może się mylę ? ), czy już powinienem myśleć o ich zmianie ?
Jeżeli tak to na co ?
Zanaczam że układ routerów jest niezmienny, Funbox musi być na górze, reszta zostaje na swoim miejscu ( logistyka tutaj mnie trzyma )
Oczywiście routery są połączone przewodem RJ45, tzw. skrętka
Proszę o porady
Pozdrawiam

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 17697
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Pytanie dotyczące sieci w budynku jednorodzinnym

Postautor: matek451 » 2022-06-21, 08:31

Router FB6 z AX więc ten ASUS jak radzi kolega to dobry wybór, cena około 320 zł też, jak ma być switch to moze być ten TP-Link lub jakiś Netgear z portami 1000Mb/s.

enes19
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2020-03-19, 09:31

Re: Pytanie dotyczące sieci w budynku jednorodzinnym

Postautor: enes19 » 2022-06-21, 08:45

matek451 pisze:Router FB6 z AX więc ten ASUS jak radzi kolega to dobry wybór, cena około 320 zł też, jak ma być switch to moze być ten TP-Link lub jakiś Netgear z portami 1000Mb/s.


Jednak ten Archer A8 jest sporo tańszy , a też ma całkiem niezłe parametry :(
Nawet miałbym go w niezłej cenie

tomekwwa
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 447
Rejestracja: 2019-03-11, 20:48

Re: Pytanie dotyczące sieci w budynku jednorodzinnym

Postautor: tomekwwa » 2022-06-21, 09:14

A po ci router xDSL?

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 17697
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Pytanie dotyczące sieci w budynku jednorodzinnym

Postautor: matek451 » 2022-06-21, 09:21

Pytanie po co w takim razie zmieniać WR841, na papierze to wszystko ma niezłe parametry. Jak masz do zmarnowania 180 zł to kup A8, porównujesz routery które dzieli sprzętowa przepaść i lata świetlne.

enes19
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2020-03-19, 09:31

Re: Pytanie dotyczące sieci w budynku jednorodzinnym

Postautor: enes19 » 2022-06-21, 10:25

matek451 pisze:Pytanie po co w takim razie zmieniać WR841, na papierze to wszystko ma niezłe parametry. Jak masz do zmarnowania 180 zł to kup A8, porównujesz routery które dzieli sprzętowa przepaść i lata świetlne.


Dobrze kolego , załóżmy że pójdę w tego Asusa, ten switch od TP link również zda egzamin.
No to czekam na światłowód teraz , potem pojadą testy.
Będę się odzywał.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 25022
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Pytanie dotyczące sieci w budynku jednorodzinnym

Postautor: wojteks » 2022-06-21, 11:21

Skoro czekasz na światłowód to każ go sobie doprowadzić w jakieś lepsze miejsce, tutaj długości kabli nijak nie przeszkadzają a światłowód się prosto łączy (firma która to robi).
Nie pomagam na PW!


Wróć do „Internet radiowy - WiFi - routery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości