Tp-link TL-wa901ND - jako sie zalogować?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu radiowego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 163
Rejestracja: 2006-11-22, 23:32
Lokalizacja: Wlkp

Re: Tp-link TL-wa901ND - jako sie zalogować?

Postautor: Grupens » 2016-08-03, 10:28

Spróbuj na przykładzie innego tp-linka:

http://www.tp-link.com.pl/faq-492.html
Deformują nas formuły.

dawidd
Stały użytkownik forum
Posty: 66
Rejestracja: 2015-12-14, 08:21

Re: Tp-link TL-wa901ND - jako sie zalogować?

Postautor: dawidd » 2016-08-03, 11:05

Wygląda na to ze zaczęło działać. Zaraz rozstawie routery i posprawdzam w terenie jaki mam sygnał. Mam jeszcze takie pytanie - używam jeszcze routera TP-Link TL-WA830RE tez jako wzmacniacza. Po zalogowaniu sie na główny router ZTE MF28D widzę jakie urządzenia sa podpite pod siec, i jakie maja IP. TP-Link TL-WA830RE wyświetla sie bez problemu, a ten z którym tak walczę co prawda pokazuje adres MAC, ale ani IP ani nazwy nie ma, sa tylko kreski ---. Czy w ustawieniach tego routera-wzmacniacza jest jakieś maskowanie nazwy czy jak?

dawidd
Stały użytkownik forum
Posty: 66
Rejestracja: 2015-12-14, 08:21

Re: Tp-link TL-wa901ND - jako sie zalogować?

Postautor: dawidd » 2016-08-03, 11:14

no i radość była przed wczesna, co prawda router siec zrobił/wzmocnił, ale w sygnale z tego routera nie ma internetu.
Wygląda to tak
budynek 2 piętrowy
2 piętro router główny ZTE MF28D
1 piętro router TP-Link TL-WA830RE
0 piętro router tp-link Tl WA901ND - sygnał wi fi jest i to mocny, ale brak neta. Bez tego routera komputer na samym dole łapie siec na poziomie sygnału "dobry" i internet jest. Gdy włączę router Tl WA901ND poziom sygnału wzrasta do znakomity, ale internet ginie
Co jest nie tak?
Może ma to cos w spólnego z tym ze główny router nie rozpoznaje ani nazwy ani ip tego ostatniego routera?

Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 163
Rejestracja: 2006-11-22, 23:32
Lokalizacja: Wlkp

Re: Tp-link TL-wa901ND - jako sie zalogować?

Postautor: Grupens » 2016-08-03, 16:56

Spr. ustawienia tego drugiego tp-linka, który działa prawidłowo i ustaw tak samo w tym problematycznym... :?
Deformują nas formuły.

dawidd
Stały użytkownik forum
Posty: 66
Rejestracja: 2015-12-14, 08:21

Re: Tp-link TL-wa901ND - jako sie zalogować?

Postautor: dawidd » 2016-08-03, 20:49

Zadzwoniłem do tplink do pomocy technicznej. Tam polecono mi zmienić Encryption z auto na AES. Generalnie nic to nie zmienilo, dalej brak neta. Zmieniłem jeszcze ustawienia z Repeater na Universal Repeater i sukces, zaczęło działać
Nie wiem czy zmienić /encryption zpowrotem na auto ? Osoba z tplink ktora polecila mi to zmienić miałem wrażenie, ze patrzy tylko na jakąś instrukcje i nie bardzo wie o co chodzi

Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 163
Rejestracja: 2006-11-22, 23:32
Lokalizacja: Wlkp

Re: Tp-link TL-wa901ND - jako sie zalogować?

Postautor: Grupens » 2016-08-04, 08:59

Nie wiem czy zmienić /encryption zpowrotem na auto


Sprawdź, przecież to nic nie kosztuje... ;)
Deformują nas formuły.

dawidd
Stały użytkownik forum
Posty: 66
Rejestracja: 2015-12-14, 08:21

Re: Tp-link TL-wa901ND - jako sie zalogować?

Postautor: dawidd » 2016-08-12, 11:39

Zmieniłem encryption na auto i nic sie nie zmieniło, nie wiem do czego jest ta funkcja. W każdym bądź razie po testach przez parę dni wyłączyłem tego tp-linka 901, bo gdy jest włączony na poziomie 0 na którym mam komputer to prędkość spada, mimo ze poziom sygnału jest bardzo mocny. Na ta chwile korzystam z repeater TP-Link TL-WA830RE który jest piętro wyżej i prędkość jest lepsza.
Planuje rozciągnąć kable sieciowe w kominie wentylacyjnym i oba routery połączyć z głównym routerem przewodem. Myślicie ze to lepsze rozwiązanie?
W takim wypadku powinienem routery ustawić jako access point?

dawidd
Stały użytkownik forum
Posty: 66
Rejestracja: 2015-12-14, 08:21

Re: Tp-link TL-wa901ND - jako sie zalogować?

Postautor: dawidd » 2017-12-26, 16:05

Witam
Odgrzeje troche temat.
Router działał poprawnie, ale zrobiłem mu factory reset, i po przywróceniu ostawień fabrycznych nie mogę sie na router zalogować, ani po kablu na win xp i 7 ani przez wi fi . W ip config w miejscu gdzie powinno się pokazać ip routera jest puste miejsce. Czy to możliwe ze po przywróceniu ostawień fabrycznych uceglilem router?
Stacjonarnym kompem z wn10 udaje sie połączyć z siecią routera ale nic więcej, przez przeglądarkę nie da sie wejść w ustawienia routera, strona jest pusta.
Co mogę jeszcze zrobić? Czy da sie jakoś wgrać firmware jeśli nie da sie wejść w ustawienia routera?

dawidd
Stały użytkownik forum
Posty: 66
Rejestracja: 2015-12-14, 08:21

Re: Tp-link TL-wa901ND - jako sie zalogować?

Postautor: dawidd » 2017-12-27, 12:22

juz sie zalogowałem
zasugerowałem sie 3 postem
"właściwości karty ethernet-> właściwości TCP/IPv4-> zaznacz: użyj następującego adresu IP-> wpisz 192.168.0.1 (maska wskoczy z automatu)-> zatwierdź."
Natomiast po resecie routera ip ustawilo sie na 192.168.1.254 i gdy w kompie zmieniłem na 192.168.1.1 router dało sie połączyć


Wróć do „Internet radiowy - WiFi - routery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości