Poprawna konfiguracja sieci - radiówka

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu radiowego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

michal3434
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2007-02-26, 22:34

Poprawna konfiguracja sieci - radiówka

Postautor: michal3434 » 2018-07-26, 07:20

Hej,
Doszedłem do wniosku, że miejsce ustawienia mojego routera ogranicza jego zasięg wiec go przestawiłem. Jednak do nowego miejsca mam puszczony tylko 1 kabel ethernet. Mam taki układ: radiówka -> switch zarządzalny (TP­Link TL­SG108E) -> router wifi (netgear r7800). Do switcha opórcz radiówki podłączyłem wszystkie urządzenia ethernet z całego domu ( w tym NAS Synology) oraz router wifi (do złacza wlan routera). Niestety teraz nie mam dostępu do NAS. Jak się loguję na router to widać tylko urzadzenia podpięte po wifi do routera a nie widać tych na ethernecie. Jak to skonfigurować taki układ i sprawnie nim zarządzać?

dzieki

pozdr

michal3434

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8778
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Poprawna konfiguracja sieci - radiówka

Postautor: key » 2018-07-26, 08:32

Dziala tak jak powinno - router odcina wszystko co znajduje sie przed gniazdkiem WAN. Przestaw router na tryb "accec point" i przepnij kabel do gniazda LAN. Podejrzewam ze Twoja "radiowka" to tez jakis router - jesli nie, to musisz zamienic miejscami switch i router.

michal3434
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2007-02-26, 22:34

Re: Poprawna konfiguracja sieci - radiówka

Postautor: michal3434 » 2018-07-26, 09:00

Dzięki. Moja radiówka to antena Ubiquiti na zewn w domu mam puszeczkę z zasilaczem i wyjściem ethernet.

Niestety nie mogę zamienić switcha z ruterem miejscami bo chodzi o zasięg wifi, w starym miejscu zasięg był za bardzo "ograniczany" przez umiejscowienie.

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8778
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Poprawna konfiguracja sieci - radiówka

Postautor: key » 2018-07-26, 09:12

michal3434 pisze:Moja radiówka to antena Ubiquiti na zewn w domu mam puszeczkę z zasilaczem i wyjściem ethernet.

Jaki model?
Masz mozliwosc konfiguracji, czy jest to w rekach wlasciciela sieci?

michal3434 pisze:Niestety nie mogę zamienić switcha z ruterem miejscami bo chodzi o zasięg wifi, w starym miejscu zasięg był za bardzo "ograniczany" przez umiejscowienie.

Chcac miec dostep do sprzetu wpietego przed routerem, musisz byc w trybie acces point.

Jesli Ubiquiti nie bedzie pracowalo jako router, klania sie wlozenie (prostego) routera miedzy Ubiquiti i switch.

michal3434
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2007-02-26, 22:34

Re: Poprawna konfiguracja sieci - radiówka

Postautor: michal3434 » 2018-07-26, 09:28

Dzięki key. Ubiquiti jest zarządzane przez właściciela radiówki, nie ma dostępu.

Za to mam w domu nieużywanego obecnie Linksysa e4200 (prawdopodobnie z wgranym tomato - choć nie pamiętam) więc może jego mogę wykorzystać? czyli układ byłby taki: radiówka->router1 (wył. wifi) ->switch-> router 2 w trybie AP? Czy pominąć switch?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8778
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Poprawna konfiguracja sieci - radiówka

Postautor: key » 2018-07-26, 09:46

michal3434 pisze:czyli układ byłby taki: radiówka->router1 (wył. wifi) ->switch-> router 2 w trybie AP? Czy pominąć switch?

Uklad jest ok, jesli wystarcza portow ethernet w Linksysie, to zrezygnuj z switcha.

Wazna jest adresacja i wpinanie kabli:

1.) Radiowke podlacz do portu WAN w linksysie.
2.) IP miedzy radiowka i Linksysem musi byc rozne od IP miedzy Linksysem a reszta sieci (zwroc uwage na netmask)
3.) Zalacz tylko DHCP serwer w Linksysie
4.) 2 router ma miec pusty port WAN i byc w trybie Acces Point

michal3434
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2007-02-26, 22:34

Re: Poprawna konfiguracja sieci - radiówka

Postautor: michal3434 » 2018-07-26, 10:14

Super. Dzieki bardzo.

reasumując robię tak (kompletnie nie znam się na adresach i netmasku):
1. router 1 - linksys pod wan ma radiówkę, adres 192.168.1.10, DHCP włączone
2. router 2 - NETGEAR z wifi, WAN pusty, tryb AP, adres 192.168.1.20 czy 192.168.2.20; DHCP wł czy wył?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8778
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Poprawna konfiguracja sieci - radiówka

Postautor: key » 2018-07-26, 10:58

Router 1:
Sprawdz jaki adres jest z radiowki, trzecia cyfra IP musi byc inna, tzn. n.p 192.168.1.10 jesli radiowka ma 192.168.0.1, lub n.p. 192.168.5.10 jesli radiowka ma 192.168.1.1.
DHCP wlaczony

Router 2:
Adres: x.x.x.20, DHCP wylaczony

michal3434
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2007-02-26, 22:34

Re: Poprawna konfiguracja sieci - radiówka

Postautor: michal3434 » 2018-07-26, 12:03

Dzięki bardzo. Teraz wiem już chyba wszystko. Browarek się należy za tą pomoc ;-)

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21642
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Poprawna konfiguracja sieci - radiówka

Postautor: wojteks » 2018-07-26, 16:29

A nie lepiej wrócić tym samym kablem ethernet do switcha i tak przepiąc jak było czyli antena do WAN routera a LAN routera do switcha. Są odpowiednie rozdzielacze, wiem trochę słaba to opcja ale lepsza niż kolejny router.
Nie pomagam na PW!

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8778
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Poprawna konfiguracja sieci - radiówka

Postautor: key » 2018-07-26, 17:45

Zmniejszasz przepustowosc kabla i tym samym wydolnosc sieci.


Wróć do „Internet radiowy - WiFi - routery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości