Huawei D100

Opis sprzętu (modemów, telefonów, routerów itd) oraz oprogramowania przygotowane przez użytkowników naszego forum.

Moderator: Moderatorzy

kiero666
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2012-02-23, 19:46
Lokalizacja: opole

Re: Huawei D100

Postautor: kiero666 » 2012-02-23, 19:53

też mam taki router i modem dokładnie , tyle że oprócz kabla ethernetowego , zasilacza , modemu e173 i routera d100 nie mam zadnej plytki instalacyjnej... jakpodlaczyc taki modem z routerem do komputera zeby dzialalo , a w pozniejszym czasie przez wifi do ps3...jak tozrobic.... z gory dzieki za podpowiedz
kIERO

Romek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 627
Rejestracja: 2012-01-07, 18:32
Lokalizacja: okolice Warszawy

Re: Huawei D100

Postautor: Romek » 2012-02-23, 21:38

Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL

aizon
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2011-08-28, 21:42
Lokalizacja: Polska

Re: Huawei D100

Postautor: aizon » 2012-03-26, 00:01

czy d100 jest kompatybilny z E398, bo się zastanawiam na netem LTE z plusa...

Pawkagolf
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2012-05-10, 21:31
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Huawei D100

Postautor: Pawkagolf » 2012-05-10, 21:37

witam
mam taki problem: ruter d100 do tego modem huawei 169 wszystko dzialalo około 2 lat bez problemu. ostatnio ruter zgubil ustawienia. tzn internet bprzewodowy z play modem na usb po podlaczeniu do kompa dziala ok i jest internet. problem jest jak chce net puscic przez ruter d100 wszystko ustawione wg zalecen play. niestety nie ma internetu przez ruter widzi siec laczy sie i z haslem i w sieci otwartej wifi ale internetu nie ma . czy ktos moze mi pomoc albo chociaz wskarze gdzie szukac
pozdrawiam

abber
Stały użytkownik forum
Posty: 122
Rejestracja: 2011-07-07, 00:11
Lokalizacja: Łódź, Straszków

Re: Huawei D100

Postautor: abber » 2012-05-15, 20:12

mam taki sam zestaw, chętnie pomogę, masz oprogramowanie ze strony Playa ?

CyberScyzor
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2010-10-12, 15:00
Lokalizacja: Radzymin

Re: Huawei D100

Postautor: CyberScyzor » 2012-10-08, 09:50

to ja sie podepne pod temat, mam Huawei D100 z oprogramowaniem Cyfrowego Polsatu (kupiony 2 lata temu), zakupilem modem Huawei E372 w T-mobile.

No i nie chce bydlę wspolpracowac (na innym modemie Ery huaweia - wspolpracuje).
Doczytalem, ze po najnowszym upgradzie firmaware Ery, E372 jest obslugiwany przez
D100.
Klopot polega na tym, ze update nie rozpoznaje wersji firmware, ktora jest obecnie na routerze.
Szukam oprogramowania, ktore moze mi jakos odblokowac router? Wyczyscic soft Cyfrowego Polsatu i zainstalowac od zera cos nowego - soft Ery? Linki do unlockerów, ktore sa podane na forum niestety są nieaktualne.

Umowa z Polsatem juz sie skonczyla wiec, router jest moja wlasnoscia i nie mam problemu z wyczyszczeniem routera nikomu krzywdy tym nie robie.


Z góry dziękuję za pomoc.

wk2802
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2012-10-13, 15:37
Lokalizacja: internet

Re: Huawei D100

Postautor: wk2802 » 2012-10-13, 15:51

Witam
Mam mały problem z routerkiem Huawei d100. Otóż chciałbym, aby po zaniku prądu sam załączał się, a nie jak do tej pory pozostawał w standby. Może któryś z Kolegów rozpracował to zagadnienie.
Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuję.

rybak
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2011-12-07, 22:03
Lokalizacja: Gdynia

Re: Huawei D100

Postautor: rybak » 2012-10-14, 08:49

Witam, czy zmuszę router D100 do współpracy z modemem E367 i Aero2 ?
Router pochodzi z dystrybucji PLAY wersja oprogramowania (j. angielski) : 396.11.79.01.106 z dn.Aug. 5 2008 11:32:51
Pozdrawiam

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22153
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Huawei D100

Postautor: ja.michal » 2015-01-05, 00:20

Dla potomnych.

Router działa z modemami LTE Huawei E3276, E3272, E392. Nie działa z Huawei E352. To informacja z sieci.

Z doświadczenia napiszę, że router z firmware w wersji 396.11.147.05.111, działa z Huawei E3276s-151 z Orange (firmware i dashboard z managerem dla Orange) na pewno przy połączeniu 3G. Nie wiem jak wygląda sytuacja z LTE, jeszcze nie miałem okazji sprawdzić.

Kilka uwag na podstawie E3276s-151.
Nie działa poprawnie wskazywanie rodzaju transmisji (WCDMA, HSPA) w panelu. Przy 3G czasem się pojawia napis WCDMA, czasem nic nie ma i czerwona kropka. Sieć działa normalnie.
W ustawieniach na liście wyboru technologii nie ma LTE. Nie sprawdzałem jak będzie wyglądać sytuacja w zasięgu LTE. Na auto zapewne złapie, a na sztywno LTE trzeba będzie wymusić na komputerze i dopiero modem włożyć do routera. Może router nie zmieni ustawień.

zygmunt200
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2015-03-30, 13:26
Lokalizacja: Limanowa

Re: Huawei D100

Postautor: zygmunt200 » 2015-03-30, 13:52

Witam. Jestem tu nowy,więc przepraszam jeżeli zadaje pytanie które już było :)
A mianowicie czy w routerze Huawei D100 wersja firmware 396.11.147.05.111 jest obecnie najnowsza?Pozdr

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22153
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Huawei D100

Postautor: ja.michal » 2015-03-30, 14:03

Masz najnowszy. Nowszego nie znalazłem, a sam szukałem do tego router.

zygmunt200
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2015-03-30, 13:26
Lokalizacja: Limanowa

Re: Huawei D100

Postautor: zygmunt200 » 2015-03-30, 15:41

Witam.Dziękuje za odp.Mam jeszcze pytanko,jeżeli można oczywiście :) jak masz swój skonfigurowany router np;
-połączenie PPP
-uwierzytelnienie PPP
-Maks.jedn.transmisji PPP
-węzeł punktu dostępu dynamiczny/statyczny
-preferowany tryb
-WI-FI tryb szyfrowania
-itp.
Ogólnie nic nie ustawiałem tylko połączyłem i ok.
Szukałem po necie ale nigdzie nie mogę »»znaleźć«« jak najlepiej ustawić taki router?
Pomożesz? :) Laik w tych sprawach jestem,naprawde.
Może jakiś link podglądowy/Pozdr

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22153
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Huawei D100

Postautor: ja.michal » 2015-03-30, 21:45

Tyle. Więcej nie ma nawet co ustawiać w tym routerze. ;)

zygmunt200
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2015-03-30, 13:26
Lokalizacja: Limanowa

Re: Huawei D100

Postautor: zygmunt200 » 2015-03-31, 16:19

ok.rozumiem.
-Maks.jedn.transmisji PPP to jak ustawić, czy zostawić 1500?

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22153
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Huawei D100

Postautor: ja.michal » 2015-03-31, 16:51

U siebie nie zmieniałem nic poza APN, loginem i hasłem.


Wróć do „Testy, recenzje, opisy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości