Router TP-Link TL-WR1043ND

Opis sprzętu (modemów, telefonów, routerów itd) oraz oprogramowania przygotowane przez użytkowników naszego forum.

Moderator: Moderatorzy

RafalB
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2010-11-11, 04:22
Lokalizacja: GW

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: RafalB » 2010-11-11, 19:02

akurat co do TV to ze swojej strony moge powiedziec ze pracuje w fabryce (made in china) produkujacej TV, z ciekawosci sprawdze...

Co do openwrt, przyjrzalem sie dokladniej swojemu ruterowi od srodka, mysle ze jesli to wszystko zadziala, na fabrycznym sofcie, to nie ma sensu grzebac. nie oplaca sie, mam dosc komputerow i innych wynalazkow w pracy, zeby w domu bawic sie w pojedynki ze sprzetem ;) (awersja)

Ale jesli sie okaze ze cos jest spierdzielone, to juz nie ma zlituj, trzeba bedzie...

ps. liczylem na gotowy .bin do wgrania przez www administracyjna z jakims GUI

Cezary
Stały użytkownik forum
Posty: 121
Rejestracja: 2010-11-11, 18:04
Lokalizacja: Warszawa

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: Cezary » 2010-11-11, 19:05

RafalB pisze:akurat co do TV to ze swojej strony moge powiedziec ze pracuje w fabryce (made in china) produkujacej TV, z ciekawosci sprawdze...

W samsungach jest. I pewnie innych.
ps. liczylem na gotowy .bin do wgrania przez www administracyjna z jakims GUI

Nie wiem jak czytałeś poradniki. Jest i LuCI i z gargoyle i to po polsku.

RafalB
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2010-11-11, 04:22
Lokalizacja: GW

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: RafalB » 2010-11-11, 19:28

Samsung do niedawna w moich oczach uchodzil za ostoje jakosci, pierwsze serie danego modelu owszem, nadal takie sa, to co sie dzieje pozniej to horda barbarzyncow...

Czytalem o Luci i Gargoyle, znam z lektury - chyba sie skusze, jesli nie trzeba tracic czasu na command line, to czemu nie, konfig via WWW to jednak optymalne rozwiazanie. Domyslam sie ze port usb mozna wykorzysta na pendrive ktory bedzie robil za dodatkowe miejsce na pakiety.
Samby w zasadzie nie chce, otoczenie sieciowe w windows zalatwi sprawe...
Kurde dawno konsoli nie widzialem a i to pobieżnie BSD tylko, ale korci...
Ostatnio zmieniony 2010-11-11, 21:44 przez RafalB, łącznie zmieniany 1 raz.

Cezary
Stały użytkownik forum
Posty: 121
Rejestracja: 2010-11-11, 18:04
Lokalizacja: Warszawa

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: Cezary » 2010-11-11, 19:31

USB do czego chcesz - ja mam modem gsm, mam pendrive, karte dzwiękową, pomiar temperatury i mini LCD. Co chcesz tam to możesz podłączyć.

PS. Samba na routerze masz właśnie po to żebyś widział router w otoczeniu sieciowym.

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: Patryk » 2010-11-11, 19:34

Kurde dawno konsoli nie widzialem a i to pobierznie BSD tylko, ale korci...


I to jest właśnie optymalne rozwiązanie, w konsoli nie tracisz czasu tak jak przez WWW - ale cóż, de gustibus....

BTW - Cezary miło Cię widzieć na forum :ok:

RafalB
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2010-11-11, 04:22
Lokalizacja: GW

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: RafalB » 2010-11-11, 20:20

Dobra, ostatnie pytanie, da sie wrocic do fabrycznego softu? oczywiscie bez ingerencji fizycznej

Cezary
Stały użytkownik forum
Posty: 121
Rejestracja: 2010-11-11, 18:04
Lokalizacja: Warszawa

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: Cezary » 2010-11-11, 20:22

No widzisz, nadal nie przeglądałeś stron. Tak, przez zwykłe wczytanie obrazu przez www.

RafalB
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2010-11-11, 04:22
Lokalizacja: GW

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: RafalB » 2010-11-11, 20:35

Cezary pisze:No widzisz, nadal nie przeglądałeś stron. Tak, przez zwykłe wczytanie obrazu przez www.


To kwestia przedzierania sie, jak na starcie dostaje informacja o porcie szeregowym wewnatrz urzadzenia to mnie strzela, nieingerowanie fizyczne w sprzet to dla mnie swieta rzecz, po prostu. Spojrz na pierwsze punkty swojego opisu

http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd

1. Stan projektu
2. Port szeregowy
3. Kompilacja

Dlatego pisalem duzo wczesniej prosbe o prostszy opis

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: Patryk » 2010-11-11, 20:39

RafalB pisze: jak na starcie dostaje informacja o porcie szeregowym wewnatrz urzadzenia to mnie strzela


Pewnie, że lepiej by było, jakby był fabrycznie na zewnątrz jako DB9 i jeszcze zgodny napięciowo z RS323 :hyhy:

A tak na poważnie - serial to w tej chwili tylko wentyl bezpieczeństwa.

Cezary
Stały użytkownik forum
Posty: 121
Rejestracja: 2010-11-11, 18:04
Lokalizacja: Warszawa

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: Cezary » 2010-11-11, 20:45

I po to masz spis treści, żeby rzeczy na razie nieprzydatne z Twojego punktu widzenia sobie odpuścić. Później jak go uwalisz będziesz tego szukał :).

RafalB
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2010-11-11, 04:22
Lokalizacja: GW

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: RafalB » 2010-11-11, 21:16

@Patryk

Chinczyk z natury robi tylko minimum, kieruje sie ekonomia glownie, dlatego nigdy na zewnatrz RS nie zobaczysz, dlaczego pytam o mozliwosc odwrocenia zmian w FW
Ano dlatego ze w swojej pracy widze awarie jakich doswiadczaja rzeczy made in china i Panowie nie jest to dosc optymistyczny widok, widze zanizane normy jakosciowe do granic absurdu, widze zasilacze lutowane w taki sposob ze po mocniejszym wygieciu plytki drukowanej, komponenty odpadaja... jakies podstawowe bledy projektowe to masowo widac. TP-LINK tylko »»na razie«« podobnie jak LITE ON kiedys dba o marke wiec sie stara...
ale zasadniczo nie rozni sie niczym od mojej branzy. A jak sie spojrzy na to ze ida w ilosci to obraz calosciowy wyglada jeszcze gorzej, wlacznie z omijaniem testow bezpieczenstwa ;>

Dlatego chcialem sie zabezpieczyc w razie gwarancji czy czegos podobnego...
I zaden linux nic tu nie zmieni.


Co do RS, mnie sie do niczego nie przyda bo jak uwale ten ruter to w komplecie z lutownica tworze marny duet...

Koniec miauczenia...nastepne pytania beda juz jak zaczne dzialac

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6776
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: Patryk » 2010-11-11, 21:48

RafalB pisze:Co do RS, mnie sie do niczego nie przyda bo jak uwale ten ruter to w komplecie z lutownica tworze marny duet...


Ostatecznie nawet lutować nie musisz, tylko trzeba wykorzystać żonę lub innego pomagiera ;), coby przytrzymał kabelki zaprawione w goldpiny w czasie, gdy Ty będziesz klepał w terminal.

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12116
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: zDaleKi » 2010-11-11, 22:22

RafalB pisze:Samsung do niedawna w moich oczach uchodzil za ostoje jakosci, pierwsze serie danego modelu owszem, nadal takie sa, to co sie dzieje pozniej to horda barbarzyncow...

Mozesz opisac dokladnie o co chodzi?

Patryk pisze:BTW - Cezary miło Cię widzieć na forum :ok:

Przylacze sie :zdrowko:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

RafalB
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2010-11-11, 04:22
Lokalizacja: GW

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: RafalB » 2010-11-11, 22:34

@Bliski

Horda Barbarzyncow - chodzi o "szmacenie marki" i schodzenie z kosztow - pierwsza serie robi sie za pelne pieniadze, ktora wyrabia sobie opinie - w sklepach i ogolnie w sieci.
Pozniej zamiast paneli samsunga, wciska sie substytuty firm krzakow, elektronike gorszej jakosci itp, zaniza sie normy jakosciowe, skraca i obcina testy, to ogolniki ale nie chce slangiem firmowym operowac.


Btw Panowie, skoro to linux jest, da sie na tym jave zainstalowac i wrzucic tam JDownloadera, rtorrenta?

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: Jo_gurt » 2010-11-11, 22:38

RafalB, a po co ci Java? Java to ogólnie zasobożerny klocek i zło (niestety koniczne). Natomiast są dostępne programy obsługujące Torrenta.


Wróć do „Testy, recenzje, opisy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość