ANTENA EDGE DIPOL

Opis sprzętu (modemów, telefonów, routerów itd) oraz oprogramowania przygotowane przez użytkowników naszego forum.

Moderator: Moderatorzy

dagi12
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 170
Rejestracja: 2008-12-14, 21:08
Lokalizacja: Lubuskie

ANTENA EDGE DIPOL

Postautor: dagi12 » 2010-07-10, 21:45

Jestem szczęśliwym posiadaczem tej oto anteny http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm od 1,5 roku. Pytanie dlaczego teraz? Bo niedługo się z nią pożegnam ponieważ kupie sobie antenę na UMTS :D

Wraz z anteną musiałem zakupić konektor antenowy do optiona z końcówką FME, ale konektor sam w sobie jest mało inspirującym urządzeniem, dlatego jego recenzje pominę.

Może na początek kilka fotek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i dane techniczne:
Obrazek


Własne odczucia
Antenę używam do odbioru stacji bazowej oddalonej o ok. 7km.
Cóż najlepiej pokażą to obrazki :D
Obrazek

Teraz trochę o zasięgu. Przed zakupem anteny modem mój zasięg wynosił -83dBm co umożliwiało dostęp do internetu z niezbyt satysfakcjonującą prędkością 8KB/s :D
(zwróćcie uwagę na CID stacji na obrazku powyżej i poniżej, jest taki sam :D)
Obrazek

Po podłączeniu anteny następuję niewyobrażalny wzrost zasięgu do -51dBm (a podejrzewam, że i jeszcze więcej ponieważ to maksymalna wartość dla TopNetInfo)
Który umożliwia dostęp do internetu z prędkością w okolicy 25KB/s w porywach do 30KB/s
Obrazek

I jeszcze jedna dziwna rzecz. Wyobraźcie sobie, że przy wymuszeniu zwykła antena kierunkowa na pasmo 900MHz zaczęła odbierać mi UMTS (a dokładniej HSDPA) na paśmie 2100MHz. Ta opcja dała mi dostęp do internetu z prędkością od 50KB/s do 150KB/s.
Oczywiście zasięg jest skandalicznie mały, ale jak widać w przypadku UMTS niema to dużego wpływu na prędkość.
Obrazek

Dziękuję za przeczytanie moich doświadczeń i proszę o komentarz.
Pozdrawiam dagi12
Który BTS najlepszy !?

szmitz
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 899
Rejestracja: 2008-12-08, 17:10
Lokalizacja: DE:Uhingen

Re: ANTENA EDGE DIPOL

Postautor: szmitz » 2010-07-11, 10:34

Recenzja bardzo ciekawa . Interesuje mnie tylko że odbiera UMTS na antenie 900 .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

Nielimitowany
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 296
Rejestracja: 2010-06-21, 19:41
Lokalizacja: PL

Re: ANTENA EDGE DIPOL

Postautor: Nielimitowany » 2010-07-11, 10:54

dagi12 pisze:900MHz zaczęła odbierać mi UMTS (a dokładniej HSDPA) na paśmie 2100MHz

Ciekawe, jak tak, to może zakupię coś podobnego i po testuje. :)
Myślałem że tylko specjalne na pasmo 2100MHz, mogą odbierać HSDPA.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10502
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: ANTENA EDGE DIPOL

Postautor: krystianb » 2010-07-11, 11:06

szmitz pisze: Interesuje mnie tylko że odbiera UMTS na antenie 900 .
Wada anteny, kabla, albo ma przy domu tak silny sygnał, że daje radę nawet mimo wielkiego tłumienia tej anteny na 2.1GHz i bez podpiętej anteny w domu miałby jeszcze silniejszy sygnał. Używanie tego dłuższy czas usmaży TX w modemie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 477
Rejestracja: 2009-02-18, 11:23
Lokalizacja: Mazowsze

Re: ANTENA EDGE DIPOL

Postautor: adamos22 » 2010-07-11, 12:40

@dagi12 - a jakie masz opóźnienia na EDGE przy tak dobrym sygnale ?

dagi12
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 170
Rejestracja: 2008-12-14, 21:08
Lokalizacja: Lubuskie

Re: ANTENA EDGE DIPOL

Postautor: dagi12 » 2010-07-11, 12:49

adamos22 pisze:@dagi12 - a jakie masz opóźnienia na EDGE przy tak dobrym sygnale ?


Opóźnienia w sensie ping? 150ms, w tibie można pograć, ale w cs już raczej nie ;)

krystianb pisze:Wada anteny, kabla, albo ma przy domu tak silny sygnał, że daje radę nawet mimo wielkiego tłumienia tej anteny na 2.1GHz i bez podpiętej anteny w domu miałby jeszcze silniejszy sygnał. Używanie tego dłuższy czas usmaży TX w modemie.

Nie, nie i nie. Bez anteny modem nie odbiera UMTS. Ponadto UMTS jest ciągnięty z BTSa, który jest dokładnie za anteną EDGE. Gdy nakieruje antenę gdzieś indziej UMTSa niema, przypadek ;) ? Używam tego UMTSa od roku i jeszcze mi się nic nie spaliło :D

Takie efekt daje połączenie na UMTSie i odłączenie anteny.
Obrazek
Który BTS najlepszy !?

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22241
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: ANTENA EDGE DIPOL

Postautor: ja.michal » 2010-07-11, 23:48

dagi12 pisze:I jeszcze jedna dziwna rzecz.

Dla zobrazowania wykres z anteny na 2100MHz.

Obrazek

Każda antena ma wzmocnienie największe dla danej częstotliwości.
Dla innych też może mieć minimalne z tym, że kable i końcówki tak mały zysk tłumią.

Mogło udać się złapać 3G bo kabel+antena dawały zysk 0, ale antena "zbiera" sygnał z miejsca gdzie on jest.

dagi12
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 170
Rejestracja: 2008-12-14, 21:08
Lokalizacja: Lubuskie

Re: ANTENA EDGE DIPOL

Postautor: dagi12 » 2010-07-12, 00:12

Nie wiem jak to się dzieje, ważne że jest. Pozdrawiam ;)
Który BTS najlepszy !?

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11409
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Re: ANTENA EDGE DIPOL

Postautor: Jaco » 2010-07-12, 14:07

dagi12 pisze:, ważne że jest.
To czemu
dagi12 pisze:Bo niedługo się z nią pożegnam ponieważ kupie sobie antenę na UMTS :D
chcesz się jej pozbyć. Chyba jednak boisz się o te
krystianb pisze:Używanie tego dłuższy czas usmaży TX w modemie.
:hyhy:

dagi12
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 170
Rejestracja: 2008-12-14, 21:08
Lokalizacja: Lubuskie

Re: ANTENA EDGE DIPOL

Postautor: dagi12 » 2010-07-12, 19:56

NIe! Po prostu średnie 50KB/s, które osiągam przy tym zasięgu ma się nijak do prędkości jaką mogę osiągnąć lepszą anteną.
Który BTS najlepszy !?

oremi
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2013-02-23, 10:11
Lokalizacja: Łomża

Re: ANTENA EDGE DIPOL

Postautor: oremi » 2013-09-20, 08:43

witam
może ja troszkę odświeżę temat, z tego względu że nie tak dawno temu szukałem informacji na temat antenki atk10, atk 20 oraz ich możliwego zasięgu działania i w zasadzie nie uzyskałem informacji jakie mnie zadowalały, w związku z tym może podzielę się swoim doświadczeniem na ten temat - może ktoś ma podobny dylemat

korzystałem z internetu mobilnego na danym terenie przez okres kilku lat - ok 3
w tym czasie przerobiłem kilka sieci - tj era, orange, plus, z różnym skutkiem ale za każdym razem był to zasięg edge max 20 kilo na sekundę, zawsze było to uwarunkowane położeniem laptopa(ma wbudowany moduł 3G Qualcoma) i oczywiście jeśli się poruszyło lapkiem zasięg zrywał się, spadał, lub wlukł się na tyle wolno że żadna strona załadować się nie chciała zasięg jaki się trafiał najlepszy 76dBm najgorszy i 100dBm działo w orangu do 88
kupiłem ostatnio zew modem H. 3131 i do tego router tplinka (w innych celach) i ustawienie ich nawet w dobrym miejscu(sprawdzonym) działało tragicznie, gorzej jak na lapku - można jedynie stwierdzić że lapek ma jakoś antenkę... ale nie ważne

dużo też się zastanawiałem i ostatecznie kupiłem antenkę atk10 z kablem 10m i konektorem i stwierdziłem że na próbę ustawię ją w domu na strychu(wywalę przed okno) i co się okazało....(do odbiornika oranga -- bo oni mowa -- mam w lini prostej jakieś 6km UMTS900) ... na speed teście wyszło 3mega pobieranie i 1,5 mega wysyłanie... zakup antenki to jednak dobry pomysł

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 11103
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: ANTENA EDGE DIPOL

Postautor: matek451 » 2013-09-20, 10:11

Dobry pomysł pod warunkiem zakupu anteny na odpowiednie pasmo i sprawdzonego producenta. Do takich zaliczaja się twoja ATK-10 i ATK-20 na 900MHz. Niestety większość ludzi kupuje wielozakresowe, dookólne, baciki i tym podobny szajs. Później jak nie działa wydaja błędne opinie o antenach zewnętrznych, winie operatora itp.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech


Wróć do „Testy, recenzje, opisy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości