ZTE MF283+ z Orange

Opis sprzętu (modemów, telefonów, routerów itd) oraz oprogramowania przygotowane przez użytkowników naszego forum.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Dino
Stały użytkownik forum
Posty: 60
Rejestracja: 2015-02-19, 20:36
Lokalizacja: Pomorskie

ZTE MF283+ z Orange

Postautor: Dino » 2015-02-19, 22:21

Zacznę od suchych danych technicznych:
Simlock Orange fabrycznie.
Obsługiwane częstotliwości:

GSM: 850/900/1800/1900 MHz,
WCDMA/3G: 850/900/1900/2100 MHz,
LTE/4G: 1800/2600 MHz.

Obsługiwane technologie:

LTE: do 150/50 Mbps (cat 4), FDD dupleks,
DC-HSPA+: do 42/5,76 Mbps,
HSPA (HSDPA/HSUPA): do 14,4/5,76 Mbps,

Wi-Fi 802.11 b/g/n Liczba obsługiwanych urządzeń: 32 jednocześnie + 4 LAN

Wersja oprogramowania CR_ORAMF283+V1.0.0B03
Wersja firmware BD_ZM8630V1.0.0B07
Wersja sprzętowa PCBMF283+V1.0.0

Wejścia/wyjścia/

http://www.bez-kabli.pl/files/tyl_168.jpg

1x sim (standardowa wielkość)
4x LAN( w tym 1xWAN)
2x phone
1x USB( niestety tylko serwisowe, tak mówi naklejka na urządzeniu)
1x wejscie zasilania
1x przełącznik ON/OFF
1x przycisk WPS
1x przycisk RESET
2x wejscie antenowe ( SMA-Female/damskie czyli na kablu z antena zewnętrzna potrzeba SMA-Men/męskiego

Front urządzenia:

http://www.bez-kabli.pl/files/front_933.jpg

1x dioda zasilania niebieskie
1x dioda WI-FI niebieskie ( mruga podczas pracy przy WI-FI
1x dioda 3g/4g mrugająca( zielony kolor dla 3G, niebieski dla 4G)
1x dioda phone ( nie wiem jaki kolor nie mam czego podłączyć)
1x dioda zasięgu niebieska (obojętnie czy jest 1czy 5 kresek zasięgu zawsze palą się wszystkie ,jedna dioda podświetla)[center][/center]

Urządzenie po wyjęciu z pudełka wszystko ma ustawione na Automat, wkładasz karte i po ok 10-15 sek można się łączyć po WI-FI.
W przypadku kiedy masz PIN na karcie:
-czekasz 10-15 sek łączysz po WI-FI lub LAN ( SSID i hasło na spodzie routera)
- odpalasz przeglądarkę w kompie/telefonie czy gdzie tam chcesz wpisujesz http://192.168.0.1
- wpisujesz PIN, jest możliwość "zapamiętaj PIN"
- po ok 10 sek urządzenie zaskakuje i masz internet

Zdjęcie simlocka przez Orange 77 zł zgodnie z regulaminem (do 24 h)
Zdjęcie simlocka przez simlock24.pl 59 zł 25 min ( podajesz IMEI robisz przelew DotPay otrzymujesz maila i SMS wkładasz "obca karte do routera" wpisujesz wygenerowany kod i juz).



Test LTE PLAY (starter zasięgowy 300MB 1zł LTE no limit 3 dni)-51dbm do -57dbm (nadajnik 200m za oknem)
Obrazek
Obrazek

Test Orange LTE ( orange free net 59,90) -67dbm (nadajnik 500 m za oknem)
Obrazek
Obrazek

Macie pytania piszcie, po testuję jeżeli będę miał możliwość


Dodano dnia 22.02.2015

Wady:
- po ustawieniu na sztywno "tylko LTE" znika zasięg i pokazują się komunikaty usługa ograniczone, brak zasięgu, restart nie pomaga( trzeba ustawić "Tryb Automatyczny")
co ciekawe ustawiając "Tylko WCDMA" router prawidłowo działa,
- dziwnie działające wifi tzn. zasięg bardzo duży (przez kilka ścian) ale prędkości małe.
przykład: prędkość przy samym routerze 50Mb/s, 2 metry dalej już tylko 20Mb/s,
2 pokoje dalej zasięg wifi w laptopie 3 na 5 kresek prędkość ok 1Mb/s
- USB tylko serwisowe ( nie można użyć dysku lub pendrive)
- Simlock orange i sprzedawany oficjalnie tylko w orange

Zalety:
- odsługuje wiele częstotliwości
- wifi + LAN
- można dodać inny APN niż fabryczny
- czarna lista( można zablokować adresy mac)
- pokazuje zużycie transferu, można również ustawić limit w GB, MB i godzinach


Cena routera w sieci na popularnym serwisie aukcyjnym to 350-450 PLN

Instrukcja Obsługi PDF
Załączniki
front.JPG
tyl.JPG

Awatar użytkownika
Dino
Stały użytkownik forum
Posty: 60
Rejestracja: 2015-02-19, 20:36
Lokalizacja: Pomorskie

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: Dino » 2015-03-15, 22:53

Info dnia 15 marca 2015 w.urzadzeniu pokazala sie aktualizacja do zazakceptowania po pobraniu i instalacji mam:
Wersja oprogramowania CR_ORAMF283+V1.0.0B04
Wersja firmware BD_ZM8630V1.0.0B11
Wersja sprzętowa PCBMF283+V1.0.0
W tej wersji mozna ustawiac na sztywo lte i jest zasieg i sie ładnie wszystko łączy.
Takze naprawiono bug brawa dla Zte/Orange.

xmisiek
Użytkownik forum
Posty: 31
Rejestracja: 2015-02-15, 21:53
Lokalizacja: Sława

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: xmisiek » 2015-03-16, 00:31

Możesz sprawdzić jaki masz ping do routera bo zastanawiam się czy taki nie zakupić.Aktualnie mam E3372 i MR3420 wszystko jest ok ale widzę,że mam ping do router <1ms a do modemu jak nic nie ściągam lub gram 15ms czasmi 19ms. https://www.dropbox.com/s/rkda73y7q71nx8l/Ping.png?dl=0

Awatar użytkownika
Dino
Stały użytkownik forum
Posty: 60
Rejestracja: 2015-02-19, 20:36
Lokalizacja: Pomorskie

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: Dino » 2015-03-16, 22:21


Peny
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2015-04-01, 07:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: Peny » 2015-04-02, 23:21

Czy są jakies problemy ze stabilnością łączą w tym ruterze ?

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2753
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: radius » 2015-04-03, 07:40

Jeśli LTE wspiera tylko na częstotliwościach 1800 i 2600 to już jest w tyle, bo Sferia aktualnie uruchamia 800 MHz, a Play testuje 2100.

Awatar użytkownika
Dino
Stały użytkownik forum
Posty: 60
Rejestracja: 2015-02-19, 20:36
Lokalizacja: Pomorskie

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: Dino » 2015-04-03, 18:13

Peny pisze:Czy są jakies problemy ze stabilnością łączą w tym ruterze ?

U mnie chodzi po 4 doby i pakuje do plecaka. Przez ten czas nie trzeba restartować cały czas chodzi stabilnie.

viallos
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2015-05-14, 11:36
Lokalizacja: Mścice

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: viallos » 2015-06-11, 11:52

Czy ten router posiada możliwość konfiguracji VOIP .... i czy w LTE Orange istnieje możliwość zalogowania się do tego routera z zewnątrz?

Dodatkowo czy porty RJ45 to standard 100Mbit czy gigabit jak w Huawei B315?

Awatar użytkownika
Dino
Stały użytkownik forum
Posty: 60
Rejestracja: 2015-02-19, 20:36
Lokalizacja: Pomorskie

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: Dino » 2015-06-11, 19:10

Co do VoIP znalazłem w sieci takie info:

Kod: Zaznacz cały

Czy router ZTE MF283+ posiada wbudowaną bramkę VoIP?

Mój model nie posiada żadnej funkcjonalności VoIP konfigurowanej przez użytkownika. Według ZTE Poland, posiadanie bramki VoIP zależy od operatora (jaki sobie zamówił) i modelu (?). Jednakże w Orange można podłączyć do niego zwykły telefon POTS (nawet dwa) i dzwonić za pomocą karty SIM/USIM w routerze w obie strony (sprawdzałem i działa z aparatem DTMF/z wybieraniem tonowym, ale nie działa ze starymi aparatami z wybieraniem impulsowym/tarczowe). Innymi słowy, uzyskuje się analogowy telefon stacjonarny z numerem mobilnym. Nie wymaga to żadnej konfiguracji – wpina się telefon i działa. Numer telefonu jest taki, jaki został przypisany karcie SIM/USIM routera. Nie wykluczone, że ta funkcjonalność jest realizowana przez VoIP, ale potwierdzenie tego wymagałoby dobijania się do kompetentnego ekspreta na infolinii Orange, a z punktu widzenia użytkownika nie ma to większego znaczenia.


Nie mam sprzetu żeby potwierdzić co znalazłem w sieci.

Co do portu Ethernet znalazłem info że jest LAN (10/100 Mb/s) ale nie mam tu w pracy drugiego kompa żeby to sprawdzić, ale w poniedziałek prawdopodobnie będe w domu to sprawdzę


Co do logowania się do routera(192.168.0.1) to można:
-przez wifi
-lan
-przez router podłaczony do niego do rj-45 ale z innym ip (w moim przypadku http://192.168.1.100/ router Pentagram)

guliwers
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2015-07-19, 13:10
Lokalizacja: Darłowo

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: guliwers » 2015-07-19, 13:11

Przeglądając internet natrafiłem na ten temat. A mianowicie mam wkurzający problem z routerem MF283+. Muszę go codziennie restartować (operator orange) też macie takie problemy ?

Sygnał LTE rewelacyjny (antena kierunkowa MIMO)

Awatar użytkownika
Dino
Stały użytkownik forum
Posty: 60
Rejestracja: 2015-02-19, 20:36
Lokalizacja: Pomorskie

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: Dino » 2015-07-19, 18:17

Jaki masz.ppziom.sygnału? I dlaczego musisz restartowac? Urzadzenia masz po kablu podlaczone czy po wifi. Jaka wersja softu?

guliwers
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2015-07-19, 13:10
Lokalizacja: Darłowo

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: guliwers » 2015-07-19, 19:59

Poziom sygnału ~ 63dB
Wersja oprogramowania CR_ORAMF283+V1.0.0B04
Wersja firmware BD_ZM8630V1.0.0B11
Wersja sprzętowa PCBMF283+V1.0.0

Urządzenie po kablu jest spięte z Asusem RT-N18U

A ZTE muszę restartować bo traci połączenie i wtedy nawet nie mogę wejść w ustawienia routera a ikonki na nim się świecą (nie migają)

Awatar użytkownika
Dino
Stały użytkownik forum
Posty: 60
Rejestracja: 2015-02-19, 20:36
Lokalizacja: Pomorskie

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: Dino » 2015-07-19, 20:16

A próbowałeś ustawień fabrycznych?


Tu gdzie pracuje mf283+(orange freenet) jest podpiety kablem do lynksys (nie znam modelu), który działa jako HOT SPOT dla gości i jedyna konfiguracja to było:
-wpisanie pin,
-ustawienie tylko LTE.
Być może coś musisz zmienic w ustawieniach albo po ustawieniach fabrycznych wpisac tylko pin i wybrac LTE.
Ostatnio zmieniony 2015-07-19, 20:25 przez Dino, łącznie zmieniany 1 raz.

guliwers
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2015-07-19, 13:10
Lokalizacja: Darłowo

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: guliwers » 2015-07-19, 20:20

Tak, i nic nie daje :-(

Awatar użytkownika
Dino
Stały użytkownik forum
Posty: 60
Rejestracja: 2015-02-19, 20:36
Lokalizacja: Pomorskie

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: Dino » 2015-07-19, 20:29

A może po prostu wadliwy model i na gwarancje oddać.


Wróć do „Testy, recenzje, opisy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość