ZTE MF283+ z Orange

Opis sprzętu (modemów, telefonów, routerów itd) oraz oprogramowania przygotowane przez użytkowników naszego forum.

Moderator: Moderatorzy

piotr3k
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2012-02-21, 19:20
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: piotr3k » 2016-02-12, 10:25

Witam, czy w Orange dalej zakładają simlocka na ten router?

Awatar użytkownika
Dino
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2015-02-19, 20:36
Lokalizacja: Pomorskie

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: Dino » 2016-02-13, 12:32

Tak zakładają. Aczkolwiek zdarzają sie egzemplarze bez simlocka :)

Edit.

Widze ze w sieci Plus/Cyfrowy Polsat ten róuter również w sprzedaży i nawet lepiej opisany (wiecej szczegółów).
Chciałem troszke wyedytować pierwszy post ale "nie idzie" w związku z tym wkleje tu:



Cechy i funkcje

Router pracujący w technologii LTE pozwalającej na pobieranie danych z prędkością do 150 Mb/s
Łączność bezprzewodowa Wi-Fi: IEEE 802.11b/g/n
4 porty LAN
Możliwość podłączenia anteny zewnętrznej (2 gniazda typu SMA)
Zarządzanie routerem poprzez stronę (WebGUI)
Obsługa zabezpieczeń WEP, WPA, WPA2
Przycisk na obudowie do łączenia w trybie WPS
Firewall, usługi filtrowania MAC, blokowania URL, NAT, DHCP, UPnP, DMZ

Specyfikacja

Wbudowany modem LTE/HSPA+:
LTE Cat 4 (DL do 150 Mbit/s, UL do 50 Mbit/s)
DC-HSPA+ (DL do 42 Mbit/s, UL do 5.76 Mbit/s)
Wspierane częstotliwości:
LTE FDD 2600/1800/DD800 MHz,
DC-HSPA+/HSPA+/HSPA/UMTS 2100/900 MHz
EDGE/GPRS 1900/1800/850/900 MHz
Porty:
SIM: mini SIM
1 x RJ45 - WAN/LAN 10BaseT/100BaseTX
3 x RJ45 - LAN 10BaseT/100BaseTX
2 x RJ11 - gniazda telefoniczne (do podłączania telefonów stacjonarnych. UWAGA: urządzenie nie wspiera VOIP. Żeby móc realizować połączenia telefoniczne wymagana jest aktywna usługa połączeń głosowych na karcie SIM.)
1 x USB 2.0 (Typ A) - port USB służy jedynie do celów serwisowych.
2 x SMA - antena zewnętrzna (antena nie jest w zestawie)
Wi-Fi: 802.11 b/g/n 2.4 GHz, obsługa do 31 użytkowników
Zużycie energii: maks. 9 W
Zasilanie: 12 V; 1,5 A
Wymiary: 195 x 150 x 55 mm

piotr3k
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2012-02-21, 19:20
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: piotr3k » 2016-02-15, 09:37

Trafił mi się bez, więc może już nie zakładają.

Awatar użytkownika
jedrek007111
Użytkownik forum
Posty: 44
Rejestracja: 2010-08-31, 10:08
Lokalizacja: spądoszyn

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: jedrek007111 » 2016-02-15, 16:20

Mój też nie ma simlocka

moll47u
Początkujący użytkownik forum
Posty: 15
Rejestracja: 2007-06-30, 13:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: moll47u » 2016-03-10, 17:24

Czy można skonfigurować ten modem w trybie bridge - tak by dawał np po lan zewnętrzy ip dla jednego urządzenia?
Jeśli nie ma takiej funkcjonalności to który modem LTE takową ma (ze "stacjonarnych, z doczepianymi antenami?)

Mam router DrayTek Vigor 2930V z 2 portami WAN - w jeden wpięta Neostrada (5-6mbit ;-( ) w drugi ruter tp-link 1043 z wpiętym modemem lte (10/10 mbit).

luckd
Stały użytkownik forum
Posty: 69
Rejestracja: 2008-10-09, 16:54
Lokalizacja: EDGE

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: luckd » 2016-03-15, 15:48

Czy ten router będzie działał na lte800 w orange?

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3358
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: radius » 2016-03-15, 15:53

Przeczytaj dokładnie pierwszy post. Szczególnie linię: "LTE/4G: 1800/2600 MHz".
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22247
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: ja.michal » 2016-03-15, 16:43

Jest podobno byk w specyfikacji od Orange. Podobno ten sprzęt obsługuje LTE800.

skraburski
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2016-03-22, 11:10

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: skraburski » 2016-03-22, 11:19

guliwers pisze:Urządzenie po kablu jest spięte z Asusem RT-N18U

A ZTE muszę restartować bo traci połączenie i wtedy nawet nie mogę wejść w ustawienia routera a ikonki na nim się świecą (nie migają)


Cześć,
Mam dokładnie taki sam problem, do modemu po kablu mam podpięty router ASUS RT-N10U i siec regularnie wiesza się, do tego stopnia, ze muszę ZTE wyłączyć z prądu i ponownie włączyć.

Wczoraj odkrylem jednak coś nowego, ZTE zawiesza się jak mam do niego podpięty router po łączu Ethernet, jednak w tym samym czasie mogę się do niego połączyć z kompa po wifi i on działa. Nie zadowala mnie to, ale sugeruje, że coś jest nie tak z częścią dotyczącą gniazd Ethernet.

Drugą rzeczą, którą zauważyłem, to że ZTE w 100% zawiesza się po Ethernecie jak tylko odpalam ściąganie gry z battle.net. Po podłączeniu się do ZTE przez wifi (nawet jak przez Ethernet nie działa) nie ma tego problemu i mogę całą grę ściągnąć.

Próbowałem wpinania we wszystkie gniazda w ZTE i ten problem występuje w każdym z nich.

Ktoś ma jakiś pomysł o co może chodzić?

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22247
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: ja.michal » 2016-03-22, 14:45

Banalne pytanie, ale czy IP routerów są różne?

skraburski
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2016-03-22, 11:10

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: skraburski » 2016-03-22, 15:44

oczywiście, że tak

przecież cała konfiguracja działa, tylko od czasu do czasu zawiesza się i wtedy tylko wyłączenie i włączenie zasilania pomaga

astrin
Użytkownik forum
Posty: 49
Rejestracja: 2012-09-05, 15:10
Lokalizacja: Polska

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: astrin » 2016-03-28, 23:41

Mnie też się chyba trafiła jakaś felerna sztuka. Ping na karcie Orange, przy połączeniu LTE, skacze od kilkudziesięciu do kilkuset ms. Na karcie Play w LTE oraz w Orange HSPA+ DC ten problem nie występuje.

BTS Orange w odległości 6 km, antena 1800 MHz 15dBi MIMO + 5 m kabla, widoczność pomiędzy anteną i BTS'em.
ZTE MF283+ pokazuje tylko siłę sygnału -57 dBm.
Odczyt z Huawei B593s-22:
RSSI:-57
RSRP (dBm):-82
RSRQ (dB):-6

Przy połączeniu LTE, po włączeniu ściągania, maksymalnie obciążającego łącze, połączenie zawiesza się i konieczny jest restart routera. 2 razy w nocy router sam się zrestartował. Dodatkowo maksymalna prędkość jaką udało mi się osiągnąć to 50 Mb/s.
Po zmianie routera na B593s-22 ping to stabilne kilkadziesiąt ms, prędkość 90 Mb/s.

Przywracałem router do ustawień fabrycznych, ale nic to nie dało. Router zakupiony z najnowszą wersją softu. Problem z pingiem występuje także bez podłączonej anteny, przy połączeniu komputera kablem jak i po wi-fi. Router działa stabilnie na HSPA+ DC. Przy pobieraniu danych przez kilka godzin nie zawiesił się, ani nie zrestartował.

Zauważyłem też, że podczas maksymalnego obciążenia łącza, w przypadku połączenia LTE nie da się korzystać z interfejsu routera, strony się nie otwierają, przy połączeniu HSPA+ DC otwierają się powoli. Po zatrzymaniu pobierania wszystko wraca do normy.

Podejrzewałem, że za brak stabilności i zaniżoną prędkość transferu może odpowiadać przesterowany sygnał, ale jego parametry chyba to wykluczają.

Awatar użytkownika
MarcinNS
Stały użytkownik forum
Posty: 92
Rejestracja: 2015-12-06, 20:38

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: MarcinNS » 2016-04-01, 20:55

A po co wy podpinacie do tego dodatkowy router?

skraburski
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2016-03-22, 11:10

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: skraburski » 2016-04-01, 21:08

bo w porownaniu do tomato nie ma on praktycznie zadnych mozliwosci konfiguracji

karol12_124
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2014-07-03, 22:49
Lokalizacja: Opoczno

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: karol12_124 » 2016-05-29, 10:43

skraburski pisze:
guliwers pisze:Urządzenie po kablu jest spięte z Asusem RT-N18U

A ZTE muszę restartować bo traci połączenie i wtedy nawet nie mogę wejść w ustawienia routera a ikonki na nim się świecą (nie migają)


Cześć,
Mam dokładnie taki sam problem, do modemu po kablu mam podpięty router ASUS RT-N10U i siec regularnie wiesza się, do tego stopnia, ze muszę ZTE wyłączyć z prądu i ponownie włączyć.

Wczoraj odkrylem jednak coś nowego, ZTE zawiesza się jak mam do niego podpięty router po łączu Ethernet, jednak w tym samym czasie mogę się do niego połączyć z kompa po wifi i on działa. Nie zadowala mnie to, ale sugeruje, że coś jest nie tak z częścią dotyczącą gniazd Ethernet.

Drugą rzeczą, którą zauważyłem, to że ZTE w 100% zawiesza się po Ethernecie jak tylko odpalam ściąganie gry z battle.net. Po podłączeniu się do ZTE przez wifi (nawet jak przez Ethernet nie działa) nie ma tego problemu i mogę całą grę ściągnąć.

Próbowałem wpinania we wszystkie gniazda w ZTE i ten problem występuje w każdym z nich.

Ktoś ma jakiś pomysł o co może chodzić?


Mam dokładnie ten sam problem, ZTE spięty z MR3420 i gdy np robię speedtesta i prędkość pobierania przekroczy 40Mbps wywala sieć na LANie, gdy podłącze siędo niego przez WiFi wszystko działa jak należy :/ Można coś z tym zrobić ?


Wróć do „Testy, recenzje, opisy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości