ZTE MF283+ z Orange

Opis sprzętu (modemów, telefonów, routerów itd) oraz oprogramowania przygotowane przez użytkowników naszego forum.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22180
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: wojteks » 2016-05-29, 11:07

karol12_124 pisze:Można coś z tym zrobić ?

Wymiana MR3420 na coś lepszego powinna pomóc.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

karol12_124
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2014-07-03, 22:49
Lokalizacja: Opoczno

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: karol12_124 » 2016-05-29, 11:10

wojteks pisze:
karol12_124 pisze:Można coś z tym zrobić ?

Wymiana MR3420 na coś lepszego powinna pomóc.


Ale to nie wina MR'a tylko ZTE :) Laptop podłączony bezpośrednio po LANie do ZTE też traci internet, po wifi działa.

skraburski
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2016-03-22, 11:10

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: skraburski » 2016-05-29, 12:28

U mnie niestety problem dalej się utrzymuje :( Chyba zgłoszę usterkę do Orange, może po prostu mam uszkodzony MF283+

karol12_124
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2014-07-03, 22:49
Lokalizacja: Opoczno

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: karol12_124 » 2016-05-29, 12:37

skraburski pisze:U mnie niestety problem dalej się utrzymuje :( Chyba zgłoszę usterkę do Orange, może po prostu mam uszkodzony MF283+

Raczej mało prawdopodobne, mam dokładnie to samo co u ciebie, przy dużej prędkości pobierania przestaje działać LAN w ZTE.. Pomaga tylko restart przez WWW przez WiFi albo odłączenie na chwilę z gniazdka :/

Patryk56
Stały użytkownik forum
Posty: 94
Rejestracja: 2016-03-14, 19:27
Lokalizacja: Michale k/Grudziądza

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: Patryk56 » 2016-05-29, 12:40

Ja mam podobne problemy, ale nie potrzeba dużej prędkości. Router się rozłącza nawet w spoczynku, jest jakiś niestabilny. Teraz zastanawiam się co kupić w zamian - byle sprzęt działał bez zawiech ...

skraburski
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2016-03-22, 11:10

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: skraburski » 2016-05-29, 13:30

karol12_124 pisze:
skraburski pisze:U mnie niestety problem dalej się utrzymuje :( Chyba zgłoszę usterkę do Orange, może po prostu mam uszkodzony MF283+
albo odłączenie na chwilę z gniazdka :/

u mnie router jest na strychu :( na szczescie mam bezpiecznik na strych pod ręką :D

samboman
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2014-06-16, 14:47

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: samboman » 2016-07-27, 08:46

Z tego co widzę to po zaniku zasilania ten router sam się włącza, ale nie łączy się automatycznie z LTE. Trzeba się do niego zalogować i kliknąć "Połącz".
Jest jakiś sposób aby temu zaradzić, czy pozostaje jedynie UPS?

skraburski
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2016-03-22, 11:10

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: skraburski » 2016-07-27, 08:49

U mnie łączy się automatycznie.
Wejdz w ustawienia -> Ustawienia sieci ->Ustawienia Połączenia
i sprawdz czy masz Tryb połączenia WAN ustawiony na automatyczny

U mnie problemy występują dalej, ale jak jest cieplej to jakby mniej.

Pozdr.

samboman
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2014-06-16, 14:47

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: samboman » 2016-07-27, 09:34

A tryb połączenia WAN odpowiada w tym urządzeniu za łączenie z LTE? Muszę to sprawdzić..
U mnie nie występuje problem opisywany przez Ciebie, nigdy się nie zawiesza itp. Mam za to niekiedy zaniki w napięcia w sieci i wtedy rozłącza mi się połączenie LTE.

pozdrawiam

skraburski
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2016-03-22, 11:10

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: skraburski » 2016-07-27, 09:36

tak, WAN to LTE w tym przypadku

Awatar użytkownika
ksx4system
Stały użytkownik forum
Posty: 118
Rejestracja: 2008-03-18, 12:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: ksx4system » 2016-07-27, 14:13

Dino pisze:Simlock Orange fabrycznie.

Dino pisze:Zdjęcie simlocka przez Orange 77 zł zgodnie z regulaminem (do 24 h)
Zdjęcie simlocka przez simlock24.pl 59 zł 25 min ( podajesz IMEI robisz przelew DotPay otrzymujesz maila i SMS wkładasz "obca karte do routera" wpisujesz wygenerowany kod i juz).


Obrazek
http://ksx4system.net ### Get a Mac! ### 100 postów = 25/04/2018
moje graty do LTE: Huawei E5186s-22a, Alcatel L850V, ZTE MF90+, ZTE MF63, Huawei E3372h
mój router: PC Engines ALIX 2d2 (oprogramowanie OpenWrt 18.06.4)

ppludrok
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2016-09-09, 17:37

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: ppludrok » 2016-09-09, 17:43

Dzień dobry wszystkim, chciałbym prosić o pomoc. Sprawa pilna więc błagam, nie opieprzajcie mnie, że już było, że nie tu bo temat mega pilny a poza tym ja totalnie zielony jestem. Proszę o wyrozumiałość :)
Router jak w temacie z internetem Orange. Od dwóch dni palą się 3 lampki (zasilanie, wifi i trzecia 3g/4g ale ta ostatnio na czerwono. Na kompie komunikat połączenie zabezpieczone. Net nie działa na żadnym kompie. Reset nie pomaga, wyłączenie również. Pomoc techniczna Orange twierdzi, że problem z ruterem. Salon Orange twierdzi, że reklamacja trwa całe tygodnie a ja potrzebuję na już już już :( Co robić? Znacie jakiś serwis w Łodzi ewentualnie możecie polecić mi jakiś tani ruter co by internet (bezprzewodowo) hulał już jutro?
Dziękuję :)

ml13
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 507
Rejestracja: 2015-07-17, 18:58
Lokalizacja: Málaga

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: ml13 » 2016-09-09, 18:44

Jakiś Tani mobilny router, moze znajdziesz na szybko. koszt airboxa to około 100zł, tylko kupuj wersje 2 plus bo 2 moze ma wps ale wifi ma słabe i mam z nim osobiście niemiłe doświadczenia. Ewentulnie e5372 którego bardzo polecam, służu mi 2 lata i wciąż niezastąpiony (mimo utopienia, upadków itd...). Czerwona lampka moze sie swiecic gdy nie podałeś kodu pin lub podałeś zły, pozdrawiam.
Obrazek

ppludrok
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2016-09-09, 17:37

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: ppludrok » 2016-09-09, 18:52

Ruter działa. Dzięki. Zawiesił się i trzeba było go jeszcze raz na stronie uruchomić. THX

Slartibartfast
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2016-10-28, 12:19

Re: ZTE MF283+ z Orange

Postautor: Slartibartfast » 2016-10-28, 12:36

Witajcie,
To mój pierwszy post na forum :)
Mam ten router (w wersji już bez USB) w Orange, proszę o pomoc w rozwiązaniu następujących problemów:

1. Od kilku dni dioda 3G/4G mruga w cyklu 2x niebieski +2x czerwony (szybko) - nie zauważyłem wpływu na działanie netu. Restart nie pomaga

2. Jak w tym routerze zmienić nazwę sieci LAN? Na Liveboxie zmieniając SID wifi zmieniała się również nazwa LAN, tu mam "fabryczny nieczytelny ciąg znaków typu CG0F... (nie pamiętam dokładnie). To może przez fakt, że MF283+ ma opcję multiSID, której nie miał Livebox, ale brak zmiany LAN jest denerwujące (ogólnie konfiguracja uboga)

3. Jakie anteny dokupić do MF283+ na LTE800 (ale i do pozostałych częstotliwości)? Na razie nie planuję wyprowadzać poza budynek, tylko zamontować bezpośrednio na routerze (mam sygnał w okolicach -70 dBm)


Wróć do „Testy, recenzje, opisy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość